Κράτος ή τσιφλίκι; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/05/2015

Κράτος ή τσιφλίκι;

«Γκρίζα ήπειρος» χαρακτηρίζεται η Ευρώπη σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη γήρανση του πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων. Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής και σε ότι μας αφορά, καταγράφεται η ανάγκη δραστικών αλλαγών στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας, αφού παρά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες ως ποσοστό επί του ΑΕΠ.

Ειδικότερα, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει πως η Ελλάδα θα έχει περιορίσει τις δαπάνες της κατά τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ έως το 2060. Στη χώρα μας οι συνταξιοδοτικές δαπάνες έφταναν στο 16,2% του ΑΕΠ το 2013. Αυτό την κατατάσσει τρίτη από το τέλος στη σχετική λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την εκτίμηση πως μέχρι το 2060 θα φθάσουν στο 14,3% του ΑΕΠ. Αξίζει να σημειωθεί πως η δημοσιονομική προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας είχε ως αποτέλεσμα μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις που σημειώθηκαν ποτέ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς ωστόσο αυτό να την οδηγεί σε πολύ καλύτερη κατάταξη στο μέλλον.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει επίσης πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που θα δουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται έως το 2060, αφού θα καταγραφεί συρρίκνωση κατά 23%. Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι ηλικίας άνω των 65 ετών θα αυξηθούν κατά περίπου μισό εκατομμύριο άτομα.

Είναι σαφές πως το πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι μονοδιάστατο αλλά δομικό. Ολόκληρο το έθνος έχει οικοδομηθεί πάνω σε μια πρόσκαιρη πελατειακή σχέση με τους πολίτες, χωρίς ωστόσο να τους εξασφαλίζει ουσιαστικές παροχές. Το συνταξιοδοτικό ζήτημα είναι ένα από τα πολλά που δείχνουν το πόσο προβληματικά λειτουργεί το κράτος μας όλα τα χρόνια και ιδιαίτερα από τη μεταπολίτευση και μετά.

Η Ελλάδα μας χρειάζεται σε πολλά σημεία μεταρρυθμίσεις, όχι όπως τις εννοούν οι δανειστές που σκοπεύουν στην εξαθλίωση των πολιτών. Η πατρίδα μας χρειάζεται να κάνει διαρθρωτικές αλλαγές που επιτέλους θα την καταστήσουν κράτος και όχι τσιφλίκι των πολιτικάντηδων που είναι σήμερα. Σ' αυτή την προσπάθεια όμως είναι απαραίτητη η συνδρομή του Ελληνικού λαού. Σίγουρα κάποιοι θα δυσαρεστηθούν γιατί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο έχουν βο(υ)λευτεί σε αυτό το καθεστώς. Θέλω να πιστεύω πως δεν συζητάμε για την πλειοψηφία του λαού, αλλά για μια μικρή μειοψηφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου