Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor's "κρίνει" και "κατευθύνει" τους επενδυτές ομολόγων στην Ευρώπη να «πιστεύουν περισσότερο από ποτέ» ότι θα επιτευχθεί μία συμφωνία με την οποία θα αποφευχθεί μία αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας σε δάνεια από το εξωτερικό.
Σε δημοσίευμα των Financial Times, σημειώνεται πως ο οίκος S&P's καταγράφει τις κινήσεις στις αποδόσεις των Ελληνικών ομολόγων μέσω του δικού του δείκτη Ελληνικών κρατικών τίτλων, ο οποίος υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες στο 18,72% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στο eurogroup της Riga την Παρασκευή 24 Απριλίου 2015.
Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η απόδοση των διετών τίτλων του Ελληνικού δημοσίου υποχώρησε στο 21,9% σήμερα, ακολουθώντας την πτωτική τάση που ξεκίνησε χθες. Οι S&P's σημειώνουν επιπλέον ότι οι δείκτες των Ισπανικών και Ιταλικών ομολόγων κινήθηκαν επίσης χαμηλότερα στην περίοδο μεταξύ 17 και 27 Απριλίου, αντανακλώντας μία εξασθένηση των ανησυχιών για ένα domino σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Ο Ισπανικός δείκτης των S&P's μειώθηκε 13 μονάδες βάσης στο 0,81% και ο Ιταλικός κατά 10 μονάδες βάσης στο 0,93%. Είναι προφανής η προσπάθεια των S&P's να καλλιεργήσουν ένα κλίμα σταθερότητας και αισιοδοξίας στις αγορές.
Παράλληλα κοντά σε υψηλό επίπεδο τριών εβδομάδων κινείται το ευρώ σήμερα, ενισχυμένο από νέες ελπίδες ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να διασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση και ενώ το δολάριο παραμένει αδύναμο πριν από τη συνεδρίαση της Fed (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ) που άρχισε χθες (28/4/2015).
Το ευρώ ενισχύθηκε προχθές (27/4/2015), μετά την είδηση ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναδιοργάνωσε την ομάδα που κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας. Οι Ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα κινήθηκαν έντονα μετά την ανακοίνωση αυτή, ενώ η ισοτιμία του ευρώ έφθασε έως τα 1,0927 δολάρια, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 7 Απριλίου.
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της Γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» με τίτλο «Η GRexit θα υποβαθμίσει τη Γερμανία στην Ευρώπη», αναφέρει πως πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα έχει μεγάλο κόστος για την Ευρώπη: «Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, τότε τα εναπομείναντα μέλη της θα αναγκαστούν να προχωρήσουν περισσότερο στην ολοκλήρωσή τους. Γι’ αυτό τον σκοπό θα χρειάζονταν δραστικά μέτρα τα οποία δεν θα χαροποιούσαν το Βερολίνο».
«Παράλληλα, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo, Hans-Werner Sinn, εμφανίστηκε να έχει την εύκολη λύση για την κρίση στην Ελλάδα: «Ας εγκαταλείψει η Αθήνα την ευρωζώνη».Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλοι, θεωρώντας ότι μία GRexit είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης καθώς θα αποτελέσει ένα μήνυμα ότι ισχύουν οι κοινοί κανόνες και ότι δεν τίθεται υπό συζήτηση η συσσώρευση χρέους από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης. Όμως τελικά ενδέχεται να συμβεί το αντίθετο. Μία GRexit ίσως να λειτουργήσει σαν bumerang», σημειώνει η Die Welt ενώ υπογραμμίζεται πως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ενδέχεται να κοστίσει περισσότερο στη Γερμανία απ’ ό,τι η συνέχιση της παροχής βοήθειας.
«Παρότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν φοβούνται πολύ τις συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς θεωρούν ότι είναι ελεγχόμενες, ανησυχούν για το τι θα συμβεί αν σε μερικά χρόνια ένα άλλο μέλος της ευρωζώνης αντιμετωπίσει προβλήματα. Τότε η περίπτωση της Ελλάδας θα θεωρηθεί προηγούμενο και πλέον οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν θα μπορούν να διατείνονται ότι αποκλείεται η έξοδος από την ευρωζώνη μιας χώρας που βρίσκεται σε κρίση. Σε αυτή την περίπτωση οι επενδυτές θα μπορούν να εικάζουν σχετικά με την κατάρρευση της ευρωζώνης. Αυτός είναι και ο φόβος», καταλήγει το δημοσίευμα που παραδέχεται αφοπλιστικά πως η Ελλάδα δεν ζημιώνεται από την αποχώρησή της από την ευρωζώνη.
Το πλήγμα είναι τεράστιο για την αποτυχημένη δυτική πολιτική που εκφράστηκε μέσα από την νομισματική ένωση που έφερε την πανευρωπαϊκή ύφεση και την κατάρρευση πολλών εκ των οικονομιών που την αποτελούν. Παρά τις κατευθυνόμενες προσπάθειες και τους ισχυρισμούς, τόσο των S&P, όσο των προβοκατόρικων δυτικών μέσων ενημερώσεων όπως η Die Welt, η βέλτιστη λύση για την Ελλάδα μας παραμένει η αποχώρηση από την ευρωζώνη και η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας και ανεξαρτησίας με την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου