Νέα Δυτική πρόκληση στη Ρωσία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/02/2015

Νέα Δυτική πρόκληση στη Ρωσία

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας σε Ba1 από Baa3, επικαλούμενος τις επιπτώσεις από την κρίση στην Ουκρανία, καθώς και την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας του ρουβλίου. H αντίδραση της Ρωσικής πλευράς ήταν άμεση, καθώς ο Ρώσος υπουργός των Οικονομικών Anton Germanovich Siluanov απέδωσε την κίνηση του οίκου αξιολόγησης σε «παράγοντες πολιτικού χαρακτήρα».

Ο Ρώσος υπουργός των Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι η υποβάθμιση αυτή βασίζεται σε «μη ρεαλιστικές» προβλέψεις, καθώς ο διεθνής οίκος είχε κάνει απαισιόδοξες παραδοχές που υπερέβαιναν κατά πολύ τις προβλέψεις του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και των διεθνών πιστωτικών ιδρυμάτων. «Θεωρώ ότι η αξιολόγηση του Moody's δεν είναι απλά εξαιρετικά αρνητική, αλλά βασίζεται σε εξαιρετικά απαισιόδοξες προβλέψεις που δεν έχουν αναλογίες σήμερα», είπε.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένως εκφράσει αμφιβολίες για την αμεροληψία των μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις της Ρωσικής βαθμολογίας, περιγράφοντας τα κίνητρά τους ως πολιτικά σε σχέση με την αντιπαράθεση που είναι σε εξέλιξη μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών χωρών για την Ουκρανία. «Υποθέτω ότι στη λήψη της απόφασης σχετικά με τη μείωση της αξιολόγησης, ο οργανισμός οδηγήθηκε πρώτα απ' όλα από παράγοντες πολιτικού χαρακτήρα», δήλωσε ο Anton Germanovich Siluanov.

Πάνω από τα δύο τρίτα των Ρώσων πιστεύουν ότι άλλες χώρες απειλούν στρατιωτικά την ασφάλεια της χώρας τους, ενώ περισσότεροι Ρώσοι από ποτέ αυτόν τον αιώνα πιστεύουν ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου, σύμφωνα με μια έρευνα η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χτες (21/2/2015). Το Ρωσικό Κέντρο Έρευνας της κοινής γνώμης (ВЦИОМ) ανέφερε ότι το 68% όσων ερωτήθηκαν στο πλαίσιο σχετικής έρευνας πιστεύει πως άλλες χώρες απειλούν την ασφάλεια της Ρωσίας. Το ВЦИОМ ανέφερε επίσης ότι ο δείκτης που μετράει το πόσοι άνθρωποι πιστεύουν ότι υπάρχει πιθανότητα πολέμου, βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από το 1999.

Τα Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, όπως και τα ιδιωτικά που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο, παρουσιάζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία όπως ακριβώς έχει, δηλαδή ως μια σύρραξη η οποία έχει υποκινηθεί από τη Δύση και συχνά προβάλλουν με έμφαση την δράση ξένων μαχητών στη χώρα αυτή.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Vladimirovich Putin, ο οποίος έχει υιοθετήσει μια ευρεία αντιδυτική ρητορική κατά τη διάρκεια της κρίσης, δηλώνει ότι η σύρραξη διεξάγεται από πληρεξούσιους του NATO και ότι ο στόχος του πολέμου είναι να «περικυκλωθεί» η Ρωσία. Από την άλλη πλευρά δυτικοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χαράσσει ξανά τον χάρτη της Ευρώπης δια της βίας(!) και ότι απειλεί τα κράτη της Βαλτικής, πράγμα ανυπόστατο και εντελώς ψευδές.

Το ВЦИОМ ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτά βασίστηκαν σε μια έρευνα που διεξήγαγε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων σε δείγμα 1.600 προσώπων σε όλη τη Ρωσία την 14η και 15η Φεβρουαρίου.

Όπως κατ' επανάληψη έχουμε πει στο παρελθόν, η Δύση επιτίθεται στη Ρωσία γιατί κυριολεκτικά την φοβάται. Ξέρει πολύ καλά πως η ορθολογική πολιτική της Ρωσίας υπερέχει κατά πολύ της υπερφίαλης ιμπεριαλιστικής τακτικής που εφαρμόζει η ίδια. Προσπαθεί να πολεμήσει και να απομονώσει την Ρωσία με κάθε τρόπο, αλλά τελικά αυτό που καταφέρνει είναι να την δυναμώνει και να την ισχυροποιεί ολοένα και πιο πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου