Γερμανική αντεπίθεση - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

05/02/2015

Γερμανική αντεπίθεση

Ένα έγγραφο της Γερμανικής κυβέρνησης στο οποίο απορρίπτονται όλες οι προτάσεις της Ελλάδας ενόψει του eurogroup της Πέμπτης, επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, το έγγραφο καλεί ουσιαστικά την Ελληνική κυβέρνηση να «κάνει πίσω» σε όλα, εγκαταλείποντας το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεών της κατά της λιτότητας και επιστρέφοντας στην οικονομική πολιτική στην οποία είχαν συμφωνήσει οι προκάτοχοί της.

Συγκεκριμένα το έγγραφο φέρεται να αναφέρει ότι το Βερολίνο ζητάει η Αθήνα να μην πάρει πίσω καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα από τις προηγούμενες Ελληνικές κυβερνήσεις. «Το eurogroup χρειάζεται μία ξεκάθαρη και σαφή δέσμευση από την Ελλάδα ότι θα εφαρμόσει πλήρως τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά. Στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας (όχι υπαναχώρηση από τα μέτρα), η κάλυψη μεγάλων τομέων όπως η διοίκηση των εσόδων, η φορολόγηση, η διαχείριση των δημοσιονομικών, οι ιδιωτικοποιήσεις, η υγεία, οι συντάξεις, η εκπαίδευση και η καταπολέμηση της διαφθοράς».

Το Γερμανικό έγγραφο δείχνει επίσης ότι το Βερολίνο θέλει η τρόικα να παραμείνει στη θέση της. Καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ECB, το ΔΝΤ και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης EFSF, καθώς επίσης και τα διμερή δάνεια από τις χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης. Σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανία επιθυμεί η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων, ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το υπόλοιπο κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο.

Επιθυμεί επίσης της τήρηση των δεσμεύσεων για μείωση κατά 150.000 των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και για μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, διατήρηση του κατώτατου μισθού, συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση ξένων επενδύσεων. «Στην βάση των στοιχείων που περιγράφονται άνωθεν, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζονται περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε διμερή βάση καθώς και σε ευρωπαϊκό πλαίσιο», καταλήγει το έγγραφο.

Όπως, όμως, μεταδίδει η Deutsche Welle, πηγές της Γερμανικής κυβέρνησης αναφέρουν ότι το έγγραφο που δημοσιεύθηκε σήμερα από το ειδησεογραφικό πρακτορείο είναι βάση για τις συνομιλίες στο eurogroup αναφορικά με το Ελληνικό χρέος και όχι σχέδιο ενόψει της συνάντησης των υπουργών των Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας. Μάλιστα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τη χρονική στιγμή που επελέγη για αυτή τη διαρροή που αποδίδεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Γερμανία πέρασε στην αντεπίθεση και θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι σε θέση άμυνας την Ελληνική κυβέρνηση η οποία με τις Αμερικανικές πλάτες αγνόησε επιδεικτικά την Ευρώπη. Έχω ξαναγράψει πως το να έρθει η κυβέρνηση σε ρήξη με τους Ευρωπαίους ήταν το εύκολο κομμάτι στο έργο της. Το δύσκολο είναι να προχωρήσει με έργα πια και όχι με λόγια στην παρουσίαση λύσεων που θα ικανοποιήσουν τους δανειστές αλλά δεν θα επιβαρύνουν έτι περαιτέρω τον Ελληνικό λαό. Εξακολουθώ να πιστεύω η Ελληνική κυβέρνηση δεν διαθέτει τέτοιο σχέδιο.

1 σχόλιο:

  1. Η αντιπολιτευτική ανατρεπτική αριστερά των κινημάτων και της οικολογίας του Σύριζα, αποπειράται ως συμπολίτευση να ενδυθεί ταυτοχρόνως το μανδύα του δημοκρατικού σοσιαλισμού στο εξωτερικό και του μεταρρυθμιστικού αριστερού κινήματος στο εσωτερικό. Το όλον αυτό εγχείρημα επενδύεται ως αναμενόταν από έναν βερμπαλιστικό πολιτικό λόγο με αυτάρεσκα χαρακτηριστικά και αρκετές δόσεις λογικής ακροβασίας προκειμένου να αποκρυφτεί: α. το άοπλο της εξωτερικής διαπραγμάτευσης και β. η έλλειψη στοιχειώδους μεταρρυθμιστικού σχεδιασμού στο εσωτερικό. Στην παλαιοπολιτική τάξη πραγμάτων τα φαινόμενα αυτά ήταν παγκοίνως γνωστά και καθιερωμένα ενώ η κοινωνία φέρονταν ως εξοικειωμένη με αυτήν την διάσχιση λόγων κι έργων. Από το μνημόνιο κι εντεύθεν όμως έχει καθιερωθεί ένα νέο πλαίσιο αντίληψης εκ μέρους της κοινωνίας για την πολιτική και τους εκπροσώπους της. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συνδράμει πάσα δυνάμει ο Σύριζα και συνεπώς είναι ο τελευταίος που δικαιούται να επικαλεστεί οποιαδήποτε άγνοια επί του θέματος. Επιπλέον τα προβλήματα έχουν επισωρευθεί και οι μεγαλόστομες προεκλογικές εξαγγελίες έχουν δικαίως εξάψει την απαιτητικότητα του ελληνικού λαού. Το εκλογικό σώμα ναι μεν ακολούθησε αυτονόητα εκείνον ο οποίος φέρονταν να εκφράζει το δίκαιο συμφέροντος του αλλά αναμένει με μηδενική ανοχή, πολλά κι αντιφατικά μεταξύ τους. Αυτός είναι κι ο λόγος που την επομένη κιόλας των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου το πλειοψηφικό κόμμα του Σύριζα έσπευσε ταχέως να πιστωθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με τη σύναψη συμφωνίας με τους Ανελ και κατόπιν ν’ αποδυθεί σε μια σπουδή διορισμού κυβέρνησης. Τα πρώτα βιαστικά βήματα της συγκυβέρνησης του Καμμένου Σύριζα, γίνονται σε ευρωπαϊκό έδαφος αναζητώντας γενικώς κι αορίστως κάποια επωφελή συμφωνία διευθέτησης ενός απεχθούς χρέους. Καθίσταται πασίδηλη πια η μέριμνα των κυβερνητικών στελεχών να κινηθούν: α. είτε προς την κατεύθυνση της ονομαστικής και μόνο αλλαγής του μνημονίου και της τρόϊκας, προσφέροντας επικοινωνιακά ψίχουλα στο λαό, είτε β. να καταδείξουν ότι κατέβαλλαν εκ μέρους τους κάθε δυνατή προσπάθεια αλλά προσέκρουσαν στην ευρωπαϊκή αδιαλλαξία. Μήπως τελικά η "αριστερά" διακατέχεται από το σύνδρομο μιας νεόπλουτης πλειοψηφίας και δεν μπορεί να κατανοήσει ότι ο ίδιος λαός που την επέλεξε μπορεί άριστα να την απορρίψει και μάλιστα άπαξ και δια παντός? Το σίγουρο είναι πως στις τάξεις τόσο των συγκυριακών ψηφοφόρων όσο και των φανατικών υποστηρικτών, ενδεχομένως και στελεχών του Σύριζα, αρχίζει να εμπεδώνεται η συνάντηση του ιδεολογικού με το πολιτικό αδιέξοδο. Αυτεξούσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή