Η κυβέρνηση του χάους και του αδιέξοδου - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/01/2015

Η κυβέρνηση του χάους και του αδιέξοδου

«Πρόκληση αναμέτρησης» προς την ευρωζώνη, χαρακτηρίζει τις εξαγγελίες του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, στο ευρωκοινοβούλιο, της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU), Angelika Niebler. Ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Thomas Bareiß εκτιμά ότι η Ελληνική κυβέρνηση υπερέβη την «κόκκινη» γραμμή. «Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει πλέον καμία οικονομική βοήθεια για την Ελλάδα» δηλώνει η Niebler, ενώ ο Bareiß επισημαίνει: «Αυτό δεν επιτρέπεται να μείνει χωρίς συνέπειες. Τώρα πρέπει να εξεταστεί γρήγορα πώς μπορούν να σταματήσουν προς το παρόν περαιτέρω μέτρα βοήθειας και εγγυήσεις».

Αντίθετα πιο ψύχραιμα αντιμετωπίζει το ζήτημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Pierre Moscovici δηλώνει στην εφημερίδα «Αγορά» ότι επιθυμεί «λύση και όχι ρήξη» με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τη νέα Ελληνική κυβέρνηση» τονίζει ο Moscovici και επαναλαμβάνει ότι «με σεβασμό των δεσμεύσεων και οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν μια λύση. Δεν θέλουμε να υπάρξει ρήξη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε μια νέα συνεργασία» τονίζει ο Γάλλος Επίτροπος της Ε.Ε., απορρίπτοντας τη λογική αντιπαράθεσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση του τρέχοντος Ελληνικού προγράμματος, θέτει ως προϋπόθεση ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schäuble προκειμένου να δεχθεί μία τεχνική παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι στο περιθώριο της συνόδου του συμβουλίου του eurogroup την περασμένη Δευτέρα (26/1/2015), οι εκπρόσωποι της τρόικα συναντήθηκαν με τους υπουργούς των Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή στις συζητήσεις με την Ελλάδα. Σύμφωνα με πηγές που είχαν πληροφόρηση για αυτή τη συνάντηση, οι περισσότεροι ήταν ανοικτοί στο να δειχθεί κάποια επιείκεια στην Ελλάδα –ενδεχομένως με την παράταση της αποπληρωμής των χρεών, με τη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα του προϋπολογισμού και επιτρέποντας αύξηση των κοινωνικών δαπανών- εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις περισσότερες δεσμεύσεις του προγράμματος για τις μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Wolfgang Schäuble, όμως, αντιστάθηκε στις πιέσεις για μία γρήγορη τεχνική παράταση του προγράμματος, θέτοντας ως προϋπόθεση να δεσμευθεί η Ελληνική κυβέρνηση ότι θα κάνει διαπραγματεύσεις για την τελική αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία εκκρεμεί από το Σεπτέμβριο. «Χρειάζεσαι μία δομή για να διαπραγματευτείς» δήλωσε άλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Schäuble, προσθέτοντας: «Έως τώρα, δεν ήταν ξεκάθαροι ως προς αυτό».

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με τους Financial Times, ότι η θέλησή τους να δείξουν επιείκεια δοκιμάστηκε την Δευτέρα (26/1/2015) από τις ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης, που ήταν ευθέως σε σύγκρουση με τους εταίρους της Ε.Ε. «Αυτό που συμβαίνει τώρα κινείται σε άλλη κατεύθυνση», δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Επίσης σε χτεσινό (30/1/2015) δημοσίευμα των Financial Times αναφέρεται πως σε ομιλία του σε επιχειρηματικό συνέδριο, ο Schäuble δήλωσε ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να συνεργαστεί, αλλά μόνο επί τη βάσει των ισχυουσών συμφωνιών, οι οποίες συνεπάγονται για την Αθήνα την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως αντάλλαγμα της οικονομικής υποστήριξης. «Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιεσδήποτε συζητήσεις, ανά πάσα στιγμή, αλλά η βάση δεν μπορεί να αλλάξει. Από εκεί και πέρα, είναι δύσκολο κάποιος να μας εκβιάσει».

Η κυβέρνηση τα έχει κάνει όλα άνω-κάτω με την πολύ κακή έννοια της φράσης. Αδιάλλακτη και προκλητική, χάνει μέρα με την ημέρα την διαπραγματευτική της ισχύ με το οδηγεί τους συνομιλητές της αλλά και την κατάσταση στα άκρα. Προσωπική μου εκτίμηση είναι το ότι η κυβέρνηση έχει "κρυφή" agenda και βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία από αυτούς που την ανέσυραν από την αφάνεια και την κατέστησαν εξουσία. Το μέλλον είτε θα με δικαιώσει ή θα με διαψεύσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου