Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015 - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

25/01/2015

Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ξημέρωσε μια περίεργη μέρα για την Ελλάδα. Η ερημιά που συνάντησα στο εκλογικό κέντρο πηγαίνοντας να ψηφίσω με προβλημάτισε πάρα πολύ. Συνήθως τις Κυριακές των εκλογών υπάρχει ένα διαρκές πήγαινε-έλα, υπάρχει κόσμος στο δρόμο και γενικά παρατηρείται μια κινητικότητα. Σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας τουλάχιστον, τα πράγματα δείχνουν σιωπηλά και έρημα. Οι μόνοι που φάνηκαν να ενδιαφέρονται για τις εκλογές μας ήταν το τηλεοπτικό κανάλι του RTL που με σταμάτησε για να μου κάνει δύο ερωτήσεις. Οι Ευρωπαίοι άλλωστε περιμένουν με ενδιαφέρον και ειδικά στην Γερμανία με κάποια σχετική αγωνία.

Η Deutsche Welle μας ξεναγεί στα πρωτοσέλιδα μεγάλων Ευρωπαϊκών εφημερίδων. «Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά», αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της η Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει στον υπότιτλο: «Σε περίπτωση νίκης του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ότι μπορεί για να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας. Βρυξέλλες και Βερολίνο θα προβάλλουν αντίσταση. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ευρώ;». Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας του Μονάχου φιλοξενείται εκτενές άρθρο για τον προεκλογικό αγώνα και τα μετεκλογικά σενάρια με τίτλο: «Η κληρονομιά των Ελλήνων». Στο υπότιτλο διαβάζουμε: «Όλα δείχνουν προς μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

Η Ελβετική Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται στην επομένη των εκλογών: «Για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι δύσκολο να μετατρέψει την ρητορική κατά της λιτότητας σε εποικοδομητική πολιτική, χωρίς να υπονομεύσει την αξιοπιστία του. Επιδιώκει διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για ένα νέο κούρεμα. Όμως και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτάται από την οικονομική στήριξη της Δύσης, η οποία συνδέεται, ως γνωστόν, με όρους. Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πολλές υποχωρήσεις οι οπαδοί, θα του γυρίζουν μαζικά την πλάτη. Αν όμως δεν αναζητήσει τον συμβιβασμό με τους εταίρους η χώρα θα βρεθεί το πιθανότερο αντιμέτωπη με μια νέα οικονομική κρίση. Έτσι δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να βγει ηττημένος, παρά τη νίκη του στις εκλογές».

Η Γαλλική Libération επισημαίνει: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει πολλούς αρμόδιους στην Ε.Ε. να σκεφτούν. Η σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας από την τρόικα, που οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο απώλεια αγοραστικής δύναμη και μαζική ανεργία, δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς λαϊκή αντίδραση. Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται πάντως μια επανάσταση. Όσο πλησιάζει στην εξουσία, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ρίχνει όλο και περισσότερο νερό στο κρασί του. Αυτό που ενδεχομένως θα γίνει είναι μια συνετή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους καθώς και μια προσεκτική ενίσχυση της κατανάλωσης, που είναι απολύτως απαραίτητη».

Η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες φαίνονται εξαιρετικά αδιάφοροι αλλά και αποστασιοποιημένοι από κάτι που θα επηρεάσει από αύριο το πρωί το μέλλον τους! Το χειρότερο, όπως έγραψα ξανά, είναι πως το 70% από αυτούς που πρόκειται να ψηφίσουν το ασκέρι της αντιπολίτευσης ξέρει καλά πως δεν θα υλοποιηθεί καμία προεκλογική υπόσχεση και πως οι λαϊκιστές από απόψε τα μεσάνυχτα θα αλλάξουν λόγια! Ήδη φάνηκε η στάση που πρόκειται να κρατήσει και το πόσο "Ελληνική" είναι η πολιτική του, όταν τις δηλώσεις του, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, τις έκανε κατά το ήμισυ και πλέον ... στα Αγγλικά!

Κυριακή κοντή γιορτή που λέει και η παροιμία. Σε λίγες ώρες οι κάλπες θα κλείσουν και ο "παντοδύναμος" λαός θα εκφράσει τη βούληση που θα του επιτρέψει η σύγχρονη έκδοση της "βίας και νοθείας" του παρελθόντος. Γιατί τελικά, τίποτε δεν άλλαξε στον τόπο. Απλά μετασχηματίσθηκε.

2 σχόλια:

  1. Συγνώμη που επανέρχομαι στο θέμα των ελληνοποιήσεων των αλλοδαπών! Ξέρω οτι μόλις βρείτε χρόνο θα ασχοληθείτε. Θα ήθελα να σας βοηθήσω παρέχοντας σας κάποια στοιχεία που βρήκα σήμερα! Το 1993 οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ήταν 8.972.000, το 2000 ήταν 9.372.000 και το 2004 ήταν 9.900.000. Δηλαδή σε 7 χρόνια ο αριθμός των ψηφοφόρων αυξήθηκε κατά 400.000 ενώ μέσα σε 4 χρόνια αυξήθηκε κατά 600.000 ενώ όλοι ξέρουμε οτι στην δεκαετία του 2000 οι γεννήσεις ήταν περίπου ίσες με τους θανάτους! Πλέον με τις ελληνοπιήσεις των αλλοδαπών έχουμε σοβαρή αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήδη έκανα μια πρώτη τοποθέτηση επί του ζητήματος και δεσμεύτηκα να επανέλθω με περισσότερα και ακριβή στοιχεία.

    Δεν αρνούμαι σε καμία περίπτωση το γεγονός πως υπάρχει αλλοίωση του εκλογικού σώματος. Δεν γνωρίζω την έκταση και γι' αυτό θα επανέλθω με ακριβέστερα στοιχεία. Άλλωστε βλέπετε πως και ο ίδιος στην αρχική σας τοποθέτηση είχατε άλλη πληροφόρηση ενώ τα στοιχεία που βρήκατε σήμερα είναι σημαντικά διαφοροποιημένα.

    Όπως και να έχει το ζήτημα και όποια και να είναι η ακριβής έκταση του ζητήματος, το συμπέρασμα είναι ένα: Υπάρχει σαφής και σημαντική αλλοίωση όχι μόνο του εκλογικού σώματος αλλά και του πληθυσμού της χώρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή