Η ύστατη προσπάθεια της ECB - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

21/11/2014

Η ύστατη προσπάθεια της ECB

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υλοποιεί την μέχρι τώρα πρόθεση του Mario Draghi, ώστε να ενθαρρύνει τις τράπεζες να δανείζουν περισσότερο και να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Έτσι ξεκινούν οι αγορές των Asset-Backed Securities, (ABSs - τιτλοποιημένων δανείων), όπως ανακοίνωσε σήμερα το ίδιο το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ευρώπης.

«Μετά τη δημοσίευση της νομικής πράξης για την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ABS, το Ευρωσύστημα άρχισε τις αγορές την 21η/11/2014», ανέφερε η ΕΚΤ μέσω Twitter.

Το πρόγραμμα είναι ο ένας πυλώνας της στρατηγικής στον οποίο ο Mario Draghi στηρίζεται και ελπίζει πως θα αυξήσει το μέγεθος του ισολογισμού της ECB μέχρι και €1 τρισεκατομμύριο. Ήδη, η τράπεζα αγοράζει καλυμμένους τίτλους, μια θεωρούμενη ασφαλή μορφή χρέους, που συχνά βασίζεται σε υποθηκευμένα ακίνητα.

Τα προγράμματα αυτά θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια. Η ECB θα ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση τα στοιχεία για τις αγορές στις οποίες προβαίνει στον διαδικτυακό τόπο της περίπου στις 16:30 κάθε Δευτέρα.
Εάν δεν φθάσει το όριο του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ που έχει ορίσει ή εάν διαπιστώσει ότι η στρατηγική της δεν επαρκεί για να τονώσει στον επιδιωκόμενο βαθμό την οικονομική δραστηριότητα, θα αυξηθεί κατά πολύ η πίεση που αντιμετωπίζει το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Ε.Ε. για να τυπώσει χρήμα έτσι ώστε να αγοράσει κρατικά ομόλογα, ασκώντας μια πολιτική γνωστή με τον όρο ποσοτική χαλάρωση.

Πάντως οι προσδοκίες των παραγόντων των αγορών όσον αφορά το πρόγραμμα αυτό της ECB είναι μάλλον περιορισμένες. Για να περιορίσει τον κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει μόνο τα θεωρούμενα ως πιο ασφαλή από αυτού του είδους τα τιτλοποιημένα δάνεια, με την ελπίδα πως άλλοι επενδυτές θα αγοράσουν τους τίτλους που έχουν μεγαλύτερο ρίσκο με την προσδοκία πάντοτε μεγαλύτερου κέρδους.

Είναι απίστευτο το σθένος με το οποίο η ECB αντιστέκεται στην εκτύπωση χρήματος και την σχετική υποτίμηση του ευρώ, παρά τις απίστευτες πιέσεις που δέχεται από τις οικονομίες που αδυνατούν να συγκλίνουν με τις πιο εύρωστες στην ευρωζώνη. Προσωπικά εκτιμώ πως η συγκεκριμένη κίνηση της ECB έχει περισσότερο ρίσκο και άγνωστο αποτέλεσμα σε σχέση με τον "κόπο" που θα χρειαζόταν να καταβάλει το ευρώ έτσι ώστε να εξισορροπήσει μια εκτύπωση χρήματος που θα "χαλάρωνε" τις ήδη τεταμένες οικονομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου