Ποια είναι η Greenpeace; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

12/10/2014

Ποια είναι η Greenpeace;

Μετά από σχεδόν 50 χρόνια συνεργασίας, η Lego αναγκάστηκε να «σπάσει» τη συμφωνία της με τον κολοσσό πετρελαίου της Shell. Αφορμή για να σταματήσει αυτή η συνεργασία που κρατούσε από το 1960 ήταν οι πιέσεις που δέχθηκε η Lego από την Greenpeace, η οποία διαμαρτύρεται για τις εξορύξεις πετρελαίου που πραγματοποιεί η Shell στην Αρκτική. Η οικολογική οργάνωση ανάρτησε ένα video στο ΥοuTube που παρουσιάζει την Αρκτική χτισμένη από τουβλάκια Lego σκεπασμένα από πετρέλαιο. Το video πήρε αμέσως (;) μεγάλη δημοσιότητα, καθώς έχει ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια views, κάτι που όπως ήταν φυσικό «θορύβησε» τη Lego. Δεν γνωρίζω εάν αυτό ήταν ο πραγματικός λόγος που ακυρώθηκε η συμφωνία, αλλά σε μένα τουλάχιστον γεννήθηκε το ερώτημα: Πως αυτό το video σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα μπόρεσε να συγκεντρώσει ένα τόσο μεγάλο αριθμό επισκέψεων εάν δεν χρηματοδοτήθηκε και μάλιστα πολύ ακριβά; Ποιος το χρηματοδότησε και τι συμφέρον έχει; Προφανώς δεν είναι κάποιος που ενδιαφέρεται για τη χλωρίδα και την πανίδα στην Ανταρκτική!

Η Lego ανακοίνωσε ότι δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιο που έχει συνάψει με την Shell όταν αυτό λήξει. Πρόκειται για μία συμφωνία ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την οποία χιλιάδες βενζινάδικα σε 26 διαφορετικές χώρες μπορούν να πωλούν περισσότερα από 16 εκατομμύρια κουτιά με τα τουβλάκια της Lego που φέρουν το λογότυπο της εταιρείας πετρελαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» αρχικά η Lego, μέσω του διευθύνοντος συμβούλου της, Jørgen Vig Knudstorp, είχε αρνηθεί να τερματίσει οικειοθελώς την συμφωνία υποστηρίζοντας πως η Greenpeace θα έπρεπε να διαπραγματευθεί απευθείας με την Shell. Στη συνέχεια όμως, και με την κοινή γνώμη να τον πιέζει, ο επικεφαλής της εταιρίας παραγωγής παιχνιδιών αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει.

«Σεβόμαστε το δικαίωμα ατόμων και οργανισμών να συμμετέχουν σε έναν ελεύθερο και ειλικρινή διάλογο για την κάλυψη των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών. Αναγνωρίζοντας αυτό το δικαίωμα ζητούμε μόνο να το πράττουν με έναν νόμιμο τρόπο που δεν θέτει σε κίνδυνο την δική τους ασφάλεια ή την ασφάλεια των άλλων», τόνισε με τη σειρά του εκπρόσωπος της Shell.

Σύμφωνα με την Greenpeace, η Shell απειλεί την Αρκτική με τις καταστροφικές εξορύξεις πετρελαίου που πραγματοποιεί, προειδοποιώντας ότι μια ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου στην περιοχή θα ήταν αδύνατο να καθαριστεί. Η οργάνωση θεωρεί πως η συνεργασία της Shell με τη Lego αφορούσε ξεκάθαρα στον «εξωραϊσμό» της δημόσιας εικόνας του πετρελαϊκού κολοσσού:
«Όσοι αγωνιζόμαστε για την προστασία της Αρκτικής αλλά και οι θαυμαστές των Lego, έχουμε σήμερα κάθε λόγο να γιορτάζουμε. Η είδηση αυτή αποτελεί ένα τεράστιο πλήγμα για τη Shell που στρατηγικά συνεργάζεται με διάφορες δημοφιλείς μάρκες, προσπαθώντας με αυτόν τον τόπο να «καθαρίσει» την εικόνα της στα μάτια του κόσμου, ενώ παράλληλα συνεχίζει με τα σχέδιά της για εξορύξεις στην Αρκτική.
Οι νεότεροι θαυμαστές των LEGO πήραν κυριολεκτικά την κατάσταση στα χέρια τους. Δεκάδες παιδιά κατασκεύασαν με τουβλάκια τεράστια ζώα της Αρκτικής έξω από τα κεντρικά γραφεία της Shell στο Λονδίνο. Αυτή ήταν μία παιχνιδιάρικη διαμαρτυρία για την εταιρική σχέση της LEGO με την πετρελαϊκή εταιρεία που σχεδιάζει εξορύξεις πετρελαίου στην Αρκτική» αναφέρει η ανακοίνωση της Greenpeace.

Προσωπικά η πράσινη ανάπτυξη, οι πράσινοι πατριάρχες, τα πράσινα άλογα και η οικολογική συνείδηση ασυνείδητων ανθρώπων, είναι παραμύθι της Halima. Δεν μπορώ να πιστέψω πως μπορεί ένας άνθρωπος να έχει ευαισθησία για το περιβάλλον και αδιαφορία για τους συνανθρώπους του. Δεν υπερασπίζομαι ούτε την Lego, ούτε πολύ περισσότερο την Shell γιατί είναι δύο εταιρείες-κολοσσοί που δεν έχουν ανάγκη την υποστήριξή μου. Ο προβληματισμός μου αφορά στην Greenpeace και στις παρόμοιες κινήσεις-οργανισμούς όπως είναι η Unicef, η Unesco, η National Geographic, κλπ, που είναι ξεκάθαρο πως κινούνται σε πλαίσια πολύ πιο πέρα από αυτά που εμφανίζουν ως αρχική τους δραστηριότητα. Χαράσσουν πολιτική, προωθούν παγκόσμια σχέδια, δημιουργούν και καλλιεργούν την κοινή γνώμη όπως τους υπαγορεύουν τα συμφέροντα που τις χρηματοδοτούν. Από πίσω τους βρίσκονται χρηματοδότες που τροφοδοτούν με εκατομμύρια ευρώ και δολάρια τις προσπάθειές τους με μοναδική επιδίωξη τον παγκόσμιο έλεγχο.

Νομίζω πως είναι απαραίτητη η μελέτη και η λεπτομερής ανάλυση σχετικά με το πως τα θέματα της οικολογίας και του εθελοντισμού χρησιμοποιούνται και τίθενται στην υπηρεσία της παγκοσμιοποίησης και της παγκόσμιας κυριαρχίας, οπότε δεσμεύομαι να επανέλθω σε αυτό το ζήτημα με περισσότερα στοιχεία.

1 σχόλιο:

  1. ΘΕΛΩ ΝΑ'ΜΑΙ ΡΩΜΙΟΣ13 Οκτωβρίου, 2014 19:54

    Το πιθανότερο να τρίβουμε τα μάτια μας με αυτά που θα διαβάσουμε. Αλλά και αυτό με το πράσινο πατριάρχη πολύ μου άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή