Επιλεκτικά μπορούμε να εξολοθρεύσουμε ολόκληρες χώρες! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

20/06/2014

Επιλεκτικά μπορούμε να εξολοθρεύσουμε ολόκληρες χώρες!

«Επιλεκτικά μπορούμε να εξολοθρεύσουμε ολόκληρες χώρες!»: Υπεροψία; Κίνηση εντυπωσιασμού; Προσπάθεια εκφοβισμού; όλα τα παραπάνω; Δεν ξέρω τι από όλα θα μπορούσε να περιγράψει καλύτερα αυτή τη δήλωση του πρώην υψηλόβαθμου τραπεζικού στελέχους Γερμανού Rainer Voss σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το κανάλι ARTE με τίτλο «Der Banker - Master of the Universe» (Τραπεζίτης - Ο άρχοντας του κόσμου). Το 90' διάρκειας ντοκιμαντέρ μεταδόθηκε στις 17 Ιουνίου του 2014 και είναι διαθέσιμο εδώ σε όποιον έχει ευχέρεια στην Γερμανική γλώσσα. Το περιοδικό Focus αναδημοσίευσε τα κρίσιμα, κατά την επιλογή του, αποσπάσματα στα οποία ο τραπεζίτης περιγράφει πως μέσα από αυτή τη δουλειά άρχισε να βγάζει από την πρώτη κιόλας μέρα τόσα λεφτά όσα δεν είχε βγάλει σε ολόκληρη τη ζωή του ο πατέρας του, ο οποίος εργαζόταν ως τεχνικός θέρμανσης. «Η άνετη πολυθρόνα, οι έξι έως οκτώ οθόνες, τα πληκτρολόγια, το τηλέφωνο και ένα με δύο ποντίκια: στο χώρο εργασίας, ένιωσα "κυρίαρχος του σύμπαντος". Τόση είναι η δύναμη που αποκτάς και η αίσθηση ότι μπορείς να αλλάξεις τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων», αφηγείται ο Γερμανός πρώην τραπεζικός.

Ο Rainer Voss μίλησε για πολλά αλλά θα σταθώ μόνο σε όσα ανέφερε σχετικά με τη χώρα μας και για τον εκβιασμό που δέχθηκε από τις διεθνείς τράπεζες. Σύμφωνα με την περιγραφή του, οι τράπεζες μεταχειρίστηκαν όλες τις δυνατότητες που πηγάζουν μέσω του εγχώριου αλλά και του διεθνούς δικαίου για να εκμεταλλευτούν τα Ελληνικά ομόλογα και να κερδοσκοπήσουν όσο μπορούσαν περισσότερο από τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του: «Το Ελληνικό κράτος αν είχε να αντιμετωπίσει τα ομόλογα σύμφωνα με το Ελληνικό δίκαιο θα μπορούσε να πει "αντί για 10.000 € σας δίνω τώρα μόνο 4.000 €", ενώ αντίθετα σύμφωνα με τα ισχύοντα στο διεθνές δίκαιο τα πράγματα είναι αλλιώς. Οι επενδυτές που έχουν στα χέρια τους ομόλογα που διέπονται από το διεθνές δίκαιο έχουν δικαίωμα για βέτο. Έτσι, άσκησαν ασφυκτική πίεση στην Ελλάδα λέγοντας "ή μας τα πληρώνετε όλα ή σας αφήνουμε να τιναχτείτε στον αέρα". Η Ελλάδα υπέκυψε στην πίεση και υποχώρησε και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα νίκησαν»

Δεν ήταν όμως η Ελλάδα το μοναδικό Ευρωπαϊκό κράτος στο οποίο ασκήθηκε πίεση. Σύμφωνα πάντα με τον Rainer Voss «Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν τεράστιο συμφέρον να διαλυθεί η ζώνη του ευρώ. Υπάρχουν τεράστια περιθώρια κέρδους σε κάτι τέτοιο. Ξεκινά κανείς με την πιο αδύναμη και μικρότερη χώρα, την Ελλάδα. Στη συνέχεια επιτίθεται στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία. Επόμενος σταθμός η Γαλλία. Λόγω του μεγέθους της οικονομίας της, αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Aν υποστεί σοβαρό κλονισμό η γειτονική χώρα, τότε θα πει η Γερμανία: "πάει, τελείωσε. Game over!" Για αυτό και δεν πιστεύω ότι η ιστορία του ευρώ θα έχει αίσιο τέλος».

Όσον αφορά στο πως διαβρώθηκε και στο πώς χάλασε το χρηματοπιστωτικό σύστημα η εκτίμηση του Voss είναι ξεκάθαρη: «Στο τέλος της καριέρας μου, ο αριθμός των δικηγόρων με τους οποίους είχα να κάνω, ήταν δέκα φορές σε σύγκριση με τη δεκαετία του '90», λέει και συμπληρώνει πως «είναι πολύ σημαντικό το μέγεθος των πιθανών ζημιών από εκκρεμοδικίες που ολοένα αυξάνει». Αυτό συμβαίνει επειδή το κυνήγι για διαρκώς υψηλότερες αποδόσεις πολλές φορές μετατοπίζει τις δραστηριότητές του χρηματοπιστωτικού συστήματος προς την παρανομία, σχολιάζει το Focus. Οι ένοχοι των σκανδάλων του πρόσφατου παρελθόντος ήταν πάντοτε μεμονωμένοι τραπεζίτες, τουλάχιστον δημόσια. «Αυτό είναι το σύστημα. Οι έμποροι δεν είναι διαχειριστές» σημειώνει ο Voss. Τι είναι αυτό που τους οδηγεί στην ανάληψη ολοένα και πιο υψηλών κινδύνων; «Η συνεχής πίεση. Ισχύει μονίμως και παντού η πάγια οδηγία: "Κάθε χρόνο, 10% περισσότερο κέρδος. Πώς θα το κάνεις αυτό, δεν με νοιάζει!"» καταλήγει ο Rainer Voss.

Τα σχόλια δικά σας...

2 σχόλια:

  1. Νομίζω ένα ενδιαφέρον βιβλίο που πρέπει να διαβάσετε είναι το "Σύγχρονος καπιταλισμός και παγκοσμιοποίηση" της Σοφίας Ν. Αντωνοπούλου, εκδώσεις "Εξάντας". Νομίζω έχει πολλά να πει. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή