Η ακολουθία του Επιταφίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έπειτα από 57 ολόκληρα χρόνια! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/04/2014

Η ακολουθία του Επιταφίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο έπειτα από 57 ολόκληρα χρόνια!

Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης και μεγάλης θρησκευτικής κατάνυξης ολοκληρώθηκε στις 19:40 (χθες, Μ. Παρασκευή 18/4/2014)) στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο, η Ακολουθία του Επιταφίου στην οποία χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος.


Χιλιάδες πιστοί από τις ελεύθερες περιοχές παρακολούθησαν την Ακολουθία, καθώς και την περιφορά του Επιταφίου που πραγματοποιήθηκε γύρω από τον Ιερό Ναό, χωρίς να ηχήσουν οι καμπάνες. Η χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου έψαλε τα εγκώμια του Επιταφίου Ζωή εν Τάφω και Αι Γενεαί Πάσαι κατά την περιφορά του Επιταφίου στον περίγυρο της κατεχόμενης εκκλησίας.

Παρόντες στη μικρή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού ήταν μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου και η Επίτροπος της ΕΕ, σύζυγός του, Ανδρούλλα Βασιλείου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ο δήμαρχος της κατεχόμενης Κερύνειας, Γλαύκος Καριόλου, ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης. Στην ακολουθία παρέστησαν επίσης η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε. στην Κύπρο, Lisa M. Buttenheim, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής, οι πρέσβεις των Η.Π.Α., της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και άλλοι ξένοι διπλωμάτες. Παρών ήταν και εκπρόσωπος του Μουφτή των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος στην ομιλία του παρέδωσε στον μητροπολίτη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, Βασίλειο συμβολικά το κλειδί της εκκλησίας, κίνηση που προκάλεσε συγκίνηση στους παρευρισκομένους, αλλά προσωπικά σε εμένα προκάλεσε οργή και αγανάκτηση. Δεν φτάνει που είναι στο σπίτι μας, μας παραδίδει το κλειδί θα του πούμε κι ευχαριστώ;

Την Ακολουθία του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό, παρακολούθησαν ζωντανά σε όλη την Κύπρο από τις απευθείας μεταδόσεις του ΡΙΚ και του ΑΝΤ1. Πολλοί εκπρόσωποι τοπικών και διεθνών πρακτορείων ειδήσεων κατέγραψαν τα όσα διαδραματίστηκαν στην κατεχόμενη εκκλησία, όπου για πρώτη φορά μετά τα 1957 τελέστηκε η Ακολουθία του Επιταφίου. Αν δεν έχουμε τον νου μας, ο Θεός να φυλάει, έτσι όπως πάμε θα ζήσουμε τέτοιες καταστάσεις και στη χώρα μας με όλους τους θεομάχους και υποκριτές πολιτικούς που έχουμε, οι οποίοι δεν διστάζουν να εμφανίζονται στις εκκλησίες την Μ. Παρασκευή και το βράδυ της Αναστάσεως, παριστάνοντας τους ευσεβείς και τον υπόλοιπο καιρό να νομοθετούν ευθέως και πλαγίως εις βάρος της πίστεώς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου