Τα Δυτικά συμφέροντα στοχεύουν να ζαλίσουν την Ρωσία (3) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

15/02/2017

Τα Δυτικά συμφέροντα στοχεύουν να ζαλίσουν την Ρωσία (3)

Το ξένο κεφάλαιο δεν είναι σημαντικό σε χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Αμφότερες είναι απολύτως σε θέση να χρηματοδοτούν την ανάπτυξή τους. Πράγματι, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο. Τα ξένα δάνεια είναι σημαντικά μόνο για τις χώρες που δεν διαθέτουν τους εσωτερικούς πόρους για την ανάπτυξη και πρέπει να αγοράσουν από το εξωτερικό με ξένα νομίσματα την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τις εισαγόμενες πρώτες ύλες που δεν μπορούν να παράξουν.

Αυτή δεν είναι η περίπτωση της Ρωσίας, που έχει μεγάλα κληροδοτήματα σε πόρους και ένα εμπορικό πλεόνασμα. Στην ανάπτυξη της Κίνας δόθηκε μια ώθηση από Αμερικανικές εταιρείες που μετέφεραν την παραγωγή τους για την αγορά των ΗΠΑ εκτός των συνόρων, προκειμένου να καρπωθούν την διαφορά στα εργατικά και στα λειτουργικά κόστη.

Οι νεοφιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι η Ρωσία χρειάζεται ιδιωτικοποιήσεις προκειμένου να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Το δημόσιο χρέος της Ρωσίας είναι μόνο το 17% του Ρωσικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα επίσημα μέτρα, οι ΗΠΑ έχουν χρέος της τάξεως του 104% του Αμερικανικού ΑΕΠ, 6,1 φορές υψηλότερη από ό,τι η Ρωσία. Εάν το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ διαρθρωθεί σε πραγματικούς όρους τότε φθάνει στο 185% του ΑΕΠ.

Σαφώς αν το τεράστιο χρέος της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν είναι πρόβλημα, το μικρό χρέος της Ρωσίας δεν είναι καθόλου πρόβλημα.

Το άρθρο του Berke αποτελεί μέρος της προσπάθειας για την εξαπάτηση της Ρωσίας με το να πείσει την Ρωσική κυβέρνηση ότι η ευημερία της εξαρτάται από δυσμενείς γι' αυτήν συμφωνίες με την Δύση. Όσο οι νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι της Ρωσίας πιστεύουν αυτό, τόσο η απάτη έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Μια άλλη ψευδαίσθηση που επηρεάζει την Ρωσική κυβέρνηση είναι η πεποίθηση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις φέρνουν κεφάλαια. Αυτή η αυταπάτη κόστισε στην Ρωσική κυβέρνηση την μεταβίβαση πάνω από το 20% των εταιρειών πετρελαίου της σε ξένη ιδιοκτησία. Το μόνο πράγμα που πέτυχε η Ρωσία με αυτό το στρατηγικό σφάλμα ήταν να παραδώσει το 20% των κερδών του πετρελαίου της σε ξένα χέρια. Για μια εφάπαξ πληρωμή η Ρωσία έστειλε μακριά το 20% των κερδών της σε πετρέλαιο στο διηνεκές.

Θα επαναλάβουμε όσα έχουμε πει λέγοντας πως η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η Ρωσία δεν είναι οι κυρώσεις, αλλά η ανικανότητα των νεοφιλελεύθερων οικονομολόγων της, που έχουν επιμελώς υποστεί πλύση εγκεφάλου προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

[ προηγούμενη σελίδα ] [ αρχή άρθρου ]

1 σχόλιο:

  1. Βασίλης Μακρής16 Φεβρουαρίου, 2017 10:02

    Πολύ καλή εργασία και έγκυρη ενημέρωση που αποτυπώνει την βαθύτατη πραγματικότητα που κυριαρχεί στην Ρωσία. Έτσι εξηγείται πώς μια χώρα με τέτοιο γεωπολιτικό βάθος, με στρατιωτική τεχνολογία αιχμής και πρωτοποριακή τεχνογνωσία και κυρίως με ανεξάντλητες σχεδόν πηγές πρώτων υλών, δεν είχε έως τώρα στρέψει τους προσανατολισμούς της στην αυτοφυή ανάπτυξη των παραγωγικών της δυνάμεων. Εάν το πετύχει, τότε οι ΗΠΑ και οι συμπαρατασσόμενοί τους θα έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή