Δανειστήκαμε για να ξεπληρώσουμε χρέη! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/07/2015

Δανειστήκαμε για να ξεπληρώσουμε χρέη!

To εξευτελιστικό γα την χώρα μας κείμενο που υπέγραψαν οι 19 επικεφαλής των κρατών-μελών που απαρτίζουν την ευρωζώνη προβλέπει νέο δάνειο στην Ελλάδα μέσω του ESM και ύψους που κυμαίνεται από 86,6 μέχρι 88,5 δις ευρώ. Το δάνειο αυτό θα εκταμιευτεί άμεσα (;) και μέχρι τον Ιούνιο του 2018, εάν και εφόσον υπάρχει η έγκριση των δανειστών.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως το νέο δάνειο αυτό θα είναι περίπου κάτι περισσότερο από το 27% του υπάρχοντος, γεγονός που σημαίνει πως το χρέος της πατρίδος μας αυξάνει κατά τι περισσότερο από το ένα τέταρτο αυτού που ήταν μέχρι την υπογραφή της προδοτικής και εξευτελιστικής για την Ελλάδα συμφωνίας!

Το χειρότερο είναι πως το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας της συγκεκριμένης περιόδου, ιδίως προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς επίσης και για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες που σημειωτέον είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ούτε μισό ευρώ δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στην Ελληνική οικονομία προκειμένου να αναπτυχθεί ή να βγει από το τέλμα! Απεναντίας θα εφαρμοστούν σκληρά υφεσιακά μέτρα!

Οι Financial Times στο γράφημα που παραθέτω στην αρχή του παρόντος εξηγούν από ποιους πόρους θα προέλθουν τα χρήματα της νέας δανειακής σύμβασης, ποιες χώρες θα επιβαρυνθούν περισσότερο, αλλά κυρίως σε ποιους τομείς θα δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα.

Τα χρήματα θα προέλθουν από δύο φορείς: 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από τον ESM και 16,4 δισεκατομμύρια ευρώ από το ΔΝΤ. Μέσω του ESM βαρύνονται ποσοστιαία η Γερμανία με το 27% των χρημάτων, η Γαλλία με το 20,2%, η Ιταλία με το 17,8%, η Ισπανία με το 11,8%, η Ολλανδία με το 5,7% και όλοι οι υπόλοιποι με το 17,5% που απομένει.

Προσέξτε τώρα, τα χρήματα που όταν κι όποτε λάβει η Ελλάδα, πως θα κατανεμηθούν: 29,7 δισεκατομμύρια ευρώ για αποπληρωμές δανείων και συγκεκριμένα: στο ευρωσύστημα 14,3 δισεκατομμύρια ευρώ, στο ΔΝΤ 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ και σε ιδιώτες κατόχους χρέους 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαίωση του τραπεζιτικού συστήματος, όπως επίσης και άλλα 7,7 δισεκατομμύρια ευρώ για τη ρευστότητα του τραπεζιτικού συστήματος, κάτι που σημαίνει πως συνολικά 32,7 δισεκατομμύρια θα γίνουν εθνικό χρέος προκειμένου να σωθούν ιδιωτικές τράπεζες! Γιατί αυτό το χρέος βαρύνει τον λαό και όχι τους ιδιοκτήτες τους;

Τέλος τα υπόλοιπα χρήματα θα διατεθούν 17,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους και 7 δισεκατομμύρια για εσωτερικά χρέη.

Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία, αναρωτιέμαι υπάρχει ακόμα κανένας νουνεχής άνθρωπος που να πιστεύει πως η GRexit ήταν η καταστροφή και όχι η παραμονή σε ένα νόμισμα που η χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί; Όποιος απαντήσει «ναι» στην συμφωνία που υπόγραψε η Ελληνική κυβέρνηση είναι είτε προδότης ή ηλίθιος! Ενδεχομένως κάποιοι είναι και τα δύο...

2 σχόλια: