Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την χρεωκοπία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

26/06/2015

Η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει την χρεωκοπία

O reporter του Bloomberg, Lukanyo Mnyanda, σε χθεσινό (25/6/2015) άρθρο του εξηγεί γιατί η ευρωζώνη δεν έχει κανένα κέρδος από το να αφήσει την Ελλάδα να αποχωρήσει την νομισματική ένωση. Πρόκειται για άλλο ένα δημοσίευμα που αποδεικνύει το ότι η πολυπόθητη GRexit στην Ελλάδα θα φέρει μόνο καλό, ενώ οι μόνοι που θα ζημιωθούν είναι οι Ευρωπαίοι "εταίροι" μας. Σας παραθέτω ολόκληρο το άρθρο σε μετάφρασή μου από το Αγγλικό κείμενο:

Για να αντιληφθεί κανείς γιατί η Ευρώπη επενδύει τόσο χρόνο και τόση προσπάθεια για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ, αρκεί να ανατρέξει στον πανηγυρικό λόγο του Mario Draghi πριν από τρία χρόνια.

Στο χειρότερο σημείο της κρίσης χρέους στην Ευρώπη τον Ιούλιο του 2012,ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για να κρατήσει την περιφέρεια του κοινού νομίσματος ενωμένη βασιζόμενος στην αρχή που διέπει την καρδιά της νομισματικής ένωσης: η συμμετοχή σε αυτή είναι μη αναστρέψιμη.

Ο κίνδυνος υπονόμευσης αυτού του μηνύματος μπορεί να εξηγήσει γιατί μια χώρα που αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% της παραγωγής στη νομισματική ένωση έχει μια τέτοια αντιμετώπιση από τους φορείς χάραξης πολιτικής και τους αξιωματούχους. Μπορεί, επίσης, να προστατεύσει την Ελλάδα, η οποία έχει πληθυσμό μικρότερο από εκείνο του Οχάιο, από τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών και εξόδου από τη ζώνη του ευρώ.

«Υπάρχει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που έχει επενδυθεί στη ζώνη του ευρώ για να μπορέσει να κρατήσει ως σύνολο», δήλωσε ο Elwin de Groot, ανώτερος οικονομολόγος της Rabobank International στην Utrecht της Ολλανδίας. «Πράγματι, όταν επιτρέψουμε στην Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, με τρόπο που να καθιστά σαφές στην αγορά ότι η ζώνη του ευρώ δεν είναι πλέον ολόκληρη, αυτό θα μπορεί να αλλάξει και δεν θα είναι πλέον μη αναστρέψιμο».

Αυτό που διακυβεύεται μπορεί επίσης να εξηγήσει τη σχετική έλλειψη πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και την ώρα που οι συζητήσεις για το μέλλον της Ελλάδας αδυνατούν να κάνουν μια αποφασιστική εξέλιξη. Το ευρώ σημείωσε ελαφρά υποχώρηση έναντι του δολαρίου την Πέμπτη (25/6/2015) και τα Ιταλικά και τα Ισπανικά κρατικά ομόλογα κατάφεραν να καταγράψουν κάποια κέρδη με το κλείσιμο της αγοράς.

Αντίθετα, μια αποτυχία διατήρησης της Ελλάδας στη νομισματική ένωση των 19 κρατών-μελών θα ενείχε τον κίνδυνο κερδοσκοπίας των επενδυτών οι οποίοι θα στοιχημάτιζαν στην έξοδο και άλλων χωρών από την ευρωζώνη στο μέλλον- θέτοντας μια υπαρξιακή απειλή για το οικοδόμημα του ευρώ. Ακριβώς όπως συνέβαινε πριν από την ομιλία του Draghi, όταν οι επενδυτές μπορούσαν να απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις για τα ομόλογα χωρών που είχαν στην κατοχή τους, απειλώντας την οικονομική τους ανάκαμψη.

Η Marine Le Pen του Γαλλικού κόμματος του Εθνικού Μετώπου, που προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές εκλογές του 2017 στην Γαλλία, δήλωσε την Τρίτη (23/6/2015) ότι υποστηρίζει την ομαλή διάλυση του κοινού νομίσματος.

Οι διαφορές για τις συντάξεις, τους φορολογικούς συντελεστές, την ελάφρυνση του χρέους και των εταιρικών φόρων έχουν εγκαταλείψει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού και οι πιστωτές της χώρας του πιέζουν να βρεθεί κοινό έδαφος πριν τις 30 Ιουνίου που είναι η λήξη του προγράμματος στήριξης που έχει η Ελλάδα. Καθώς δεν υπάρχει συνέχεια για τη χρηματοδότηση μετά από αυτό το πρόγραμμα, η Ελλάδα μπορεί να μην μπορέσει να προβεί στην οφειλόμενη πληρωμή την ίδια ημέρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το μήνυμα από τις αγορές είναι ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την Ελλάδα και τους εταίρους της να επιτρέψουν στο χειρότερο σενάριο να γίνει πραγματικότητα.

«Το γεγονός ότι βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ένα θετικό μήνυμα», δήλωσε ο de Groot.

Ο τίτλος του άρθρου είναι «Η απειλή της μικρής Ελλάδος στην αξιοπιστία του νομίσματος είναι σημαντική» και αυτό με αναγκάζει να προσθέσω κλείνοντας, πως η Ελλάδα μας δεν είναι καθόλου μικρή. Μικροί και ασήμαντοι είναι οι πολιτικάντηδες που την διαφεντεύουν όλα τα χρόνια από την δολοφονία του Ιωάννη Α. Καποδίστρια και μετά. Επίσης, μικροσκοπικός και με πολύ περιορισμένες δυνατότητες είναι ο νους των δυτικών και αυτό αποδεικνύεται κάθε στιγμή με την κάθε τους ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου