To πραξικόπημα της Washington στην πΔΓΜ ματαιώθηκε (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/05/2015

To πραξικόπημα της Washington στην πΔΓΜ ματαιώθηκε (2)

Τον Ιανουάριο του 2015, η πΔΓΜ ματαίωσε μια απόπειρα πραξικοπήματος που διοργανώθηκε από τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον σοσιαλδημοκράτη Zoran Zaev. Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν, και το διαβατήριο του Zaev κατασχέθηκε, ενώ ο Ατλαντικός Τύπος άρχισε τη καταγγελία του για ένα «αυταρχικό διολίσθημα του καθεστώτος».

Ο Zoran Zaev δημοσίως υποστηρίζεται από τις πρεσβείες των ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ολλανδία. Αλλά το μόνο ίχνος αυτής της απόπειρας πραξικοπήματος δείχνει την ευθύνη των ΗΠΑ.
Στις 17 Μαΐου, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του Zoran Zaev (SDSM)[2] υποτίθεται θα οργάνωνε μια επίδειξη. Είχε την πρόθεση να διανείμει 2.000 μάσκες, προκειμένου να αποτραπεί η αστυνομία από τον εντοπισμό των τρομοκρατών που θα συμμετείχαν στην πορεία. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης η ένοπλη ομάδα καλυμμένη πίσω από τις μάσκες της, έπρεπε να επιτεθεί σε διάφορα ιδρύματα και να ξεκινήσει μια ψευδο-«επανάσταση» συγκρίσιμη με τα γεγονότα στην Maidan Square, στο Κίεβο.

Αυτό το πραξικόπημα συντονίστηκε από τον Mile Zechevich, έναν πρώην υπάλληλο ενός από τα Ιδρύματα του George Soros.
Για να κατανοήσουμε τη βιασύνη της Washington για την ανατροπή της κυβέρνησης της πΓΔΜ, πρέπει να πάμε πίσω και να δούμε τον πόλεμο του αγωγού του φυσικού αερίου. Διότι η διεθνής πολιτική είναι μια τεράστια σκακιέρα στην οποία κάθε κίνηση από οποιοδήποτε κομμάτι προκαλεί συνέπειες για όλα τα υπόλοιπα.

Ο πόλεμος του φυσικού αερίου
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προσπαθήσει να διακόψουν τις επικοινωνίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2007. Κατάφεραν να σαμποτάρουν το σχέδιο του South Stream υποχρεώνοντας τη Βουλγαρία να ακυρώσει τη συμμετοχή της, αλλά την 1η Δεκεμβρίου του 2014, προς έκπληξη όλων, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin εγκαινίασε ένα νέο έργο, όταν πέτυχε να πείσει το Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdoğan, να υπογράψει μια συμφωνία μαζί του, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ[3]. Συμφωνήθηκε ότι η Μόσχα θα προμηθεύει με φυσικό αέριο στην Άγκυρα, και ότι, σε αντάλλαγμα, η Άγκυρα θα προμηθεύει φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρακάμπτοντας έτσι το αντι-Ρωσικό εμπάργκο από τις Βρυξέλλες. Στις 18 Απριλίου 2015, ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε τη συγκατάθεσή του ότι ο αγωγός θα μπορούσε να διασχίσει τη χώρα του[4]. Όσον αφορά στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Nikola Gruevski, είχε ήδη ολοκληρώσει χωριστές διαπραγματεύσεις τον περασμένο Μάρτιο[5]. Τέλος, η Σερβία, η οποία ήταν συνέταιρος στο έργο του South Stream, έδωσε την συγκατάθεσή της στον Ρώσο υπουργό της Ενέργειας Aleksandar Novak, κατά τη διάρκεια της υποδοχής του στο Βελιγράδι τον Απρίλιο, ότι η Σερβία είναι έτοιμη να στραφεί προς το έργο του Turkish Stream[6].

Για να σταματήσει το Ρωσικό σχέδιο η Washington, έχει πολλαπλασιάσει τις πρωτοβουλίες της:
[x] Στην Τουρκία υποστηρίζει το CHP σε βάρος του προέδρου Erdoğan ελπίζοντας ότι αυτό θα τον αναγκάσει να χάσει τις εκλογές.
[x] Στην Ελλάδα, στις 8 Μαΐου, απέστειλε τον Amos Hochstein, διευθυντή του γραφείου των ενεργειακών πόρων, να απαιτήσει από την κυβέρνηση Τσίπρα να εγκαταλείψει τη συμφωνία της με την Gazprom.
[x] Σχεδιάζει -για κάθε ενδεχόμενο- να εμποδίσει τη διαδρομή του αγωγού, τοποθετώντας μία από τις μαριονέτες της στην εξουσία της πΓΔΜ.
[x] Στη Σερβία, έχει ξαναρχίσει το πρόγραμμα για την απόσχιση του μικρού κομματιού του εδάφους -Voïvodine- το οποίο επιτρέπει την ένωση με την Ουγγαρία[7].

Τελευταίο σχόλιο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό: ο Turkish Stream θα εφοδιάζει επίσης την Ουγγαρία και την Αυστρία, τερματίζοντας έτσι το εναλλακτικό σχέδιο διαπραγμάτευσης των Ηνωμένων Πολιτειών με τον πρόεδρο Hassan Rohani (ενάντια στις συμβουλές των Φρουρών της Επανάστασης) για τον εφοδιασμό τους με το Ιρανικό αέριο[8].

Ο Thierry Meyssan είναι Γάλλος διανοούμενος, ιδρυτής και πρόεδρος του Voltaire Network και του άξονα για την Διάσκεψη Ειρήνης. Οι στήλες του, που ειδικεύονται στις διεθνείς σχέσεις, παρουσιάζονται σε ημερήσιες εφημερίδες και εβδομαδιαία περιοδικά στα Αραβικά, στα Ισπανικά και στα Ρωσικά. Τα δύο τελευταία βιβλία του που δημοσιεύθηκαν στην Αγγλική γλώσσα είναι: 9/11 the Big Lie και Pentagate.

________________


[3] "How Vladimir Putin Upset NATO’s Strategy", by Thierry Meyssan, Translation Roger Lagassé, Voltaire Network, 13 December 2014.


[4] "Möglicher Deal zwischen Athen und Moskau: Griechenland hofft auf russische Pipeline-Milliarden", Von Giorgos Christides, Der Spiegel, 18. April 2015.


[7] "Brussels's Next Balkans Ersatz State: Vojvodina", by Wayne Madsen, Strategic Culture Foundation (Russia), Voltaire Network, 7 March 2015.


[8] "Behind the anti-terror alibi, the gas war in the Levant", by Thierry Meyssan, Translation Roger Lagassé, Voltaire Network, 3 October 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου