Με άρθρο το οποίο φέρει τον τίτλο: «Νέα οργή για την Ελληνική κυβέρνηση» το Γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» καταγράφει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά από χθεσινό (29/3/2015) δημοσίευμα του, το οποίο αποκάλυπτε την πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης να στραφεί για βοήθεια στη Μόσχα.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, Manfred Weber, χαρακτήρισε «πολύ επικίνδυνη στρατηγική» τις κινήσεις που φέρεται να πραγματοποιεί η Αθήνα. «Στην πλάτη του Ελληνικού λαού ο Τσίπρας προσπαθεί να παίξει και το τελευταίο του χαρτί, οι «ερωτοτροπίες» του με τη Ρωσία δυσκολεύουν την αναζήτηση εποικοδομητικής λύσης με την Ευρώπη σε δημοσιονομικά ζητήματα», σημειώνει ο Weber.
Από την πλευρά του ο Herbert Reul, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, επισημαίνει: «Ένταξη στην Ε.Ε. σημαίνει αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και όχι τεχνάσματα. Όποιος παίζει με τη φωτιά και αναζητά βοήθεια στη Ρωσία μπορεί να κάψει τα δάχτυλά του». Στο ίδιο κλίμα και ο Gunther Krichbaum, εμπειρογνώμων σε Ευρωπαϊκά θέματα επίσης από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, ο οποίος συνέστησε ότι όποιος θέλει βοήθεια από την Ε.Ε. να στρέψει την πυξίδα του στις Βρυξέλλες και όχι στη Μόσχα. Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι «χάνει πολύτιμο χρόνο και εμπιστοσύνη, αντί να καταθέσει συγκεκριμένο και κοστολογημένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων».
«Η Ελλάδα θα ζητήσει από τη Ρωσία να βοηθήσει την πάσχουσα οικονομία της», σημείωνε στο Κυριακάτικο δημοσίευμά του το Γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείτο πληροφορίες βάσει των οποίων «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προτίθεται να ζητήσει τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου για τα Ελληνικά νοικοκυριά. Επιπλέον, θα επιδιώξει να εξαιρεθούν Ελληνικά προϊόντα, όπως τα φρέσκα φρούτα, από την απαγόρευση που ισχύει από το καλοκαίρι στις εισαγωγές αγαθών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, θα υποβάλουν το σχετικό αίτημα τη Δευτέρα στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής τους στη Μόσχα».
Το δημοσίευμα παράλληλα σημείωνε: «Η ανησυχία είναι μεγάλη, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin το βλέπει ως μία ευκαιρία να διασπάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και να αποκτήσει νέα επιρροή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι παρατηρητές αναμένουν πως ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να αξιοποιήσει την επίσκεψή του διερευνώντας αν η κυβέρνησή του θα μπορούσε να λάβει νέα δάνεια από το Κρεμλίνο».
Άδικα ανησυχούν οι Γερμανοί, προφανώς γιατί δεν γνωρίζουν το πόσο δίγλωσση είναι τελικά αυτή η κυβέρνηση. Προσωπικά εκτιμώ πως η μόνη ειλικρινής προσέγγιση με την Ρωσία έγινε από τον υπουργό των Εξωτερικών, ο οποίος είναι πράγματι υπέρ της στροφής προς τη Ρωσία. Όλοι οι υπόλοιποι είναι θιασώτες άλλων συμφερόντων και ταυτόχρονα λαϊκιστές του χειρίστου είδους.
Δεν νομίζω πως η Ελλάδα έχει την "πολυτέλεια" να φερθεί άτιμα για ακόμα μια φορά στη Ρωσία. Είναι σίγουρο πως εάν και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθήσει τα βήματα των προκατόχων της και προδώσει την ήδη προδομένη εμπιστοσύνη των Ρώσων, τότε θα δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που πολύ δύσκολα θα μπορεί να ανατραπεί στο μέλλον.
Από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που έχουν επενδύσει πολλά στην σημερινή κυβέρνηση, δεν πρόκειται να επιτρέψουν αμαχητί την στροφή της Ελλάδας στην Ρωσία. Για αρχή διέταξαν τις μαριονέτες τους στην Ε.Ε. και στην Γερμανία να αρχίσουν τις διαμαρτυρίες και τις αντεγκλήσεις επί του θέματος και αυτοί απλά παρακολουθούν. Αν χρειαστεί, θα επέμβουν ωστόσο δεν εκτιμώ πως θα καταστεί αναγκαίο και ο λόγος δεν είναι η ικανότητα που επιδεικνύουν οι μαριονέτες, αλλά η πραγματική πρόθεση της Ελληνικής κυβέρνησης.
Καλά τα λέτε αλλά πως συμφωνείτε με τον "αριστερό" πατριωτισμό του Κοτζιά που θεωρεί πολιτισμικό αγώνα το γάμο ομοφυλοφίλων και επιθυμεί την ενδυνάμωση μεταξύ πολλών και αντιφατικών των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ? http://www.nikoskotzias.com/
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια προσεκτική ανάγνωση της διατύπωσής μου θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πως τίποτε από αυτά στα οποία αναφέρετε δεν με βρίσκει σύμφωνο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την ακρίβεια, το μόνο που υπογράμμισα είναι η ειλικρινής προσέγγιση του υπουργού με τη Ρωσία, χωρίς ωστόσο να επεκταθώ περισσότερο: «Προσωπικά εκτιμώ πως η μόνη ειλικρινής προσέγγιση με την Ρωσία έγινε από τον υπουργό των Εξωτερικών, ο οποίος είναι πράγματι υπέρ της στροφής προς τη Ρωσία. Όλοι οι υπόλοιποι είναι θιασώτες άλλων συμφερόντων και ταυτόχρονα λαϊκιστές του χειρίστου είδους».
Δεν νομίζω πως από αυτή τη διατύπωσή μου, επιτρέπει να υπάρξουν περιθώρια παρερμηνείας ή συμπερασμάτων όπως αυτό που αναφέρεται στο ερώτημά σας. Δεν υπάρχει πουθενά η συμφωνία μου με το πιστεύω του υπουργού, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή ταύτιση.
Είναι άλλο πράγμα η συμφωνία σε πεποιθήσεις και τελείως διαφορετικό η αναφορά μιας σωστής πολιτικής κίνησης.