Το ΤΕΛΟΣ των διαπραγματεύσεων(;) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/02/2015

Το ΤΕΛΟΣ των διαπραγματεύσεων(;)

Το eurogroup της 16/2/2015 είναι παρελθόν, χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία. Η συνεδρίασε διακόπηκε με τους Ευρωπαίους να είναι αφενός εξοργισμένοι με τη στάση της Ελλάδος και αφετέρου να κατηγορούν τον Έλληνα υπουργό των Οικονομικών πως διέρρευσε το προσχέδιο-πρόταση του Dijsselbloem στον Τύπο. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ελληνική πλευρά απέρριψε ένα κείμενο με εξάμηνη τεχνική παράταση του τρέχοντος προγράμματος, μετά από πυρετώδεις διαβουλεύσεις οι οποίες οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με το κείμενο το οποίο δόθηκε στον Έλληνα υπουργό των Οικονομικών, το eurogroup καλούσε την Ελλάδα «να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες». «Οι Ελληνικές Αρχές κατέστησαν σαφές ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια της Ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας όπως αυτή έχει οικοδομηθεί στο παρόν πρόγραμμα. Οι Ελληνικές Αρχές εξέφρασαν την σταθερή τους δέσμευση να απέχουν από κάθε μονομερή δράση ή ενέργεια και να εργαστούν σε στενή συμφωνία με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασία, στον οικονομικό τομέα και στο συνταξιοδοτικό», αναφέρεται στο έγγραφο.

Το κείμενο αυτό ήταν η αφορμή να διακοπεί προσωρινά το eurogroup, αλλά σύμφωνα με τον Guardian, οι Ευρωπαίοι το τελείωσαν πρόωρα επειδή η Ελληνική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα το επίμαχο κείμενο.
Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρχει νέα σύγκλιση του eurogroup την Παρασκευή 20/2/2015.

Μέσα στην αναταραχή που επικρατεί, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως υπάρχει έντονη κινητικότητα και «συντονισμός των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» στη χώρα μας. Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του Ποταμιού και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το συντονισμό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες η επικοινωνία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη η δύσμοιρη η πατρίδα μας και δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο τέλος στην όλη ιστορία. Απορώ γιατί η κυβέρνηση δεν τραβάει το ζήτημα στα άκρα, διακόπτοντας οριστικά τα σενάρια συνεργασίας με τους Ευρωπαίους. Η Ελλάδα μας είναι ώρα να πορευτεί ανεξάρτητη και ελεύθερη, χωρίς κανενός είδους δέσμευση. Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται 100% Ελληνική κυβέρνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου