Έπαρση και ανευθυνότητα

«Λυπάμαι για τους Έλληνες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfgang Schäuble, ο οποίος έκανε λόγο για «ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε συνέντευξή του νωρίτερα σήμερα (16/2/2015) στη Γερμανική Ραδιοφωνία ο Schäuble, σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός, αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική» και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν στο μεταξύ ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η Ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου». Η Γερμανία δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισήμανε ο Schäuble, αλλά έσπευσε να διευκρινίσει ότι προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει κάτι τέτοιο και να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την Ε.Ε., θα πρέπει η κυβέρνηση να πληροί τουλάχιστον το ελάχιστο των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. «Το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες» δήλωσε ο Schäuble και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι η νέα Ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα ως «ένα μεγάλο παιχνίδι poker».

Φυσικά η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν από αστεία μέχρι παιδική και απλά επιβεβαίωσε τον Γερμανό υπουργό των Οικονομικών. Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Το ποιος είναι ανεύθυνος και υπεύθυνος είναι υποκειμενικό. Θα μπορούσα και εγώ να πω ότι η συμπεριφορά της Γερμανίας είναι ανεύθυνη. Δεν θέλω όμως να ανταλλάξουμε χαρακτηρισμούς». Αόριστα, παιδικά και κυρίως χωρίς να μπορεί να αντικρούσει μια δήλωση που προσβάλει ολόκληρο το έθνος, αλλά δυστυχώς είναι αληθινή διαπίστωση.

Εν τω μεταξύ και ενώ η κρίσιμη συνάντηση του eurogroup είναι σε εξέλιξη, οι πιθανότητες να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις συζητήσεις των εταίρων με την Ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ λίγες. Οι επιδιώξεις είναι μικρές από τις προηγούμενες μέρες και είναι ενδεικτικό ότι η μόλις 20 λεπτών συνάντηση του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών με τον Jeroen René Victor Anton Dijsselbloem δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα δεν ήταν καλό και πυροδοτήθηκε από τις αρνητικές δηλώσεις του Schäuble, νωρίτερα σήμερα. Η Ελληνική πλευρά συνεχίζει τις συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια, ώστε να καθορίσει την επιχειρηματολογία της, ενώ νωρίτερα κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως η απόσταση που χωρίζει Ελλάδα και εταίρους είναι χαώδης.

Η κυβέρνηση επιμένει στις κόκκινες γραμμές κυρίως στο μέτωπο των εργασιακών, στις ιδιωτικοποιήσεις και στο δημοσιονομικό, αρνούμενη να συζητήσει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ. Νωρίτερα, είχε συζητηθεί το σενάριο μιας τετράμηνης αναστολής του προγράμματος, κατά το οποίο η Ελλάδα θα δεσμεύεται να μην πάρει μέτρα που θα επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό και οι εταίροι δεν θα κλείσουν τη στρόφιγγα της ρευστότητας. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν πως το σενάριο αυτό έχει τις μικρότερες πιθανότητες.

Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις επιβεβαιώνουν το ότι η κυβέρνηση είναι "λίγη" γι' αυτό που πρέπει να επιτελέσει και κυρίως πως δεν έχει την πολιτική βούληση να πράξει αυτό που είναι εθνικά σωστό: την οριστική και ολική ρήξη με τους Ευρωπαίους. Δυστυχώς, διαφαίνεται μια λύση παράτασης και αβεβαιότητας που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την Ελληνική οικονομία.

Παρακολουθούμε και αναμένουμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.