Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/01/2015

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό;

Μιλώντας το πρωί για τα ανέκδοτα της νέας κυβέρνησης, αναλογίστηκα πόσο κόστος να έχουν στην ζωή μας. Γιατί είναι εύκολο να κάνει δηλώσεις η κυβέρνηση, αλλά είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί το κόστος αυτών των δηλώσεων από μια εξασθενημένη και σχεδόν διαλυμένη Ελληνική οικονομία.

Στο θέμα των συντάξεων, κάθε μήνα απαιτούνται 2,3 δις ευρώ για την καταβολή των συντάξεων σε 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους. Ταυτόχρονα πρέπει να εξασφαλιστούν και πρόσθετα κονδύλια για τη χορήγηση της 13ης σύνταξης που υποσχέθηκε, μάλλον απρογραμμάτιστα η κυβέρνηση, κάτι που προσθέτει ένα κόστος της τάξεως των 570 εκατομμυρίων ευρώ για 1.196.000 συνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ. Επίσης η κυβέρνηση πρέπει να καλύψει ένα επιπλέον κόστος 376 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο για να μείνουν οι επικουρικές συντάξεις στα ίδια επίπεδα. Το συνολικό κόστος διασφάλισης των επικουρικών συντάξεων και της επαναφοράς της 13ης σύνταξης ανέρχεται στα 946 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο.

Οι νέοι υπουργοί (α) Οικονομίας, Ναυτιλίας, Υποδομών και Δικτύων, (β) Παραγωγικής Ανασύστασης και Περιβάλλοντος και (γ) ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, «πάγωσαν» μια σειρά αποκρατικοποιήσεων. Ο πρώτος ακύρωσε το διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο δεύτερος ακύρωσε τις αποκρατικοποιήσεις του δικτύου διανομής της ΔΕΗ, της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ και των ΕΛ.ΠΕ. Ο τρίτος ακύρωσε τις αποκρατικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Η ανόητη αυτή απόφαση των τριών υπουργών αφαιρεί έσοδα αποκρατικοποιήσεων συνολικού ύψους 3 δις ευρώ, με βάση το στόχο για τις παραπάνω περιπτώσεις, χωρίς να υπολογίσει κανείς και τις επενδύσεις που συνοδεύουν την καθεμία αποκρατικοποίηση. Επιπρόσθετα παραμένει ογκώδης και επιζήμιος ο ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Την παραπάνω κυβερνητική αποτυχημένη επιλογή έρχεται να ολοκληρώσει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ανακοίνωσε, από την πρώτη ημέρα της θητείας του, την επαναπρόσληψη 9.700 παρανόμως απολυθέντων δημόσιων υπαλλήλων, με ένα κόστος που υπολογίζεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως την απόλυτη προτεραιότητα στη θητεία του έχουν οι ανασφάλιστοι και το κονδύλι των 350 εκατομμυρίων ευρώ που απαιτείται για την κάλυψή τους, Αυτό είναι το μόνο από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση με το οποίο συμφωνώ, μιας και θεωρώ εγκληματικό από την πλευρά της απελθούσας κυβέρνησης το ότι δεν φρόντισε γι' αυτό. Είναι αδιανόητο να υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην έχει την στοιχειώδη κάλυψη περίθαλψης.

Συνολικά η κυβέρνηση αναζητά επιπλέον 3,5 δις ευρώ καθώς επίσης και περίπου άλλο ένα δις ευρώ σε ετήσια βάση. Σε μια βραχυκυκλωμένη οικονομία, που αδρανοποιήθηκε έτι περαιτέρω από την εκλογική διαδικασία αλλά και από την άνοδο στην εξουσία μιας κυβέρνησης που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, το μέλλον διαγράφεται αρκετά προβληματικό και αβέβαιο. Πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως επιπρόσθετα η κυβέρνηση έχει μια εντελώς ουτοπική θεώρηση σε ότι αφορά στο χρέος της Πατρίδας μας.

1 σχόλιο:

  1. Η εξαμβλωματική σύμπραξη της λαϊκιστικής αριστεράς και της λαϊκιστικής δεξιάς δε θα έχει υγιείς καρπούς, αφού ο σπόρος είναι εκ προοιμίου άρρωστος. Οπότε το σάπιο φρούτο υπό το κράτος των δυνάμεων της οικονομικής βαρύτητας προφανώς και θα πέσει δυστυχώς στα κεφάλια όλων μας . Σε άλλη περίπτωση το αθεϊστικό μόρφωμα θα αποπειραθεί να κλέψει τις πρώτες επικοινωνιακές εντυπώσεις και με τις εφεδρείες των εργαζομένων της ΔΕΗ, των απολυμένων και ενός παντελώς αστήρικτου κλίματος ανανέωσης που διακινείται να εκβιάσει τη ρήξη με τον Καμμένο και τη διενέργεια νέων εκλογών με σκοπό την αυτοδυναμία. Όταν μάλιστα από αμετροέπεια και πεισματικά σαν το κουνούπι προσκρούσει στον ευρωπαϊκό λαμπτήρα ενδεχομένως να αποπειραθεί τη γνωμοδότηση του λαού με δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Ο λαός μας δε θα πρέπει να ταυτίσει την ματαιοπονία μιας αδιέξοδης πολιτικής των απολογητών του αθεϊσμού με την υγιή αντίσταση ενός πατριωτισμού με πνευματικό περιεχόμενο την πνευματική παράδοση των πατέρων του Γένους μας. Η όποια μεθοδευμένη και κατευθυνόμενη ματαίωση των προσδοκιών για μια πατρίδα αυτόνομη από εξαρτήσεις του υπερκείμενου εξωγενή παράγοντα, δεν θα πρέπει να περάσει. Ο ΚΑΜΜΕΝΟΣ ΣΥΡΙΖΑ παρά την όποια φαινομενική συνέπεια προεκλογικού λόγου και μετεκλογικού έργου είναι δέσμιος των αδιέξοδων και αυτοκαταστροφικών ιδεολογιών των στελεχών του. Μόνο αν αποφύγει την πτώχευση και την έξοδο από το ευρώ διατηρώντας έστω τη σημερινή οικονομική βιωσιμότητα θα δύναται να πληροί έστω μια στοιχειώδη συνέπεια, λόγου-έργων. Άλλως αποπειράται να καταστήσει συνένοχο τον παραπληροφορημένο Ελληνικό λαό σε ένα απονενοημένο διάβημα, προκειμένου να τον παραδώσει μελλοντικά έρμαιο στη λογική της πλήρους υποταγής ως τη μόνη εφικτή λύση. Aυτεξούσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή