Οι προκλήσεις συνεχίζονται - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/11/2014

Οι προκλήσεις συνεχίζονται

Η θρασύτητα και οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι Τούρκοι για να αποσύρουν το Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ, ζητούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και την εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται από όλες τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Οι τρεις αυτές χώρες είχαν ζητήσει από την Τουρκία μόλις λίγα 24ωρα πριν, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να να αποσύρει το Barbaros από την Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Τουρκία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ζητάει να σταματήσουν οι εργασίες και οι έρευνες που αφορούν στους υδρογονάνθρακες στην Κυπριακή ΑΟΖ ως «αντάλλαγμα» για να αναστείλει τις έρευνές της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μία τέτοια όμως πρόταση στοχεύει στην εξουδετέρωση των σχεδιασμών της Κυπριακής δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας θέτοντας σε ομηρία το φυσικό αέριο της Μεγαλονήσου. Στοχεύει επίσης και στο να διασφαλίσει η Τουρκία την εφαρμογή των δικών της σχεδιασμών. Οι Τουρκικές κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πάγια τακτική των εκβιασμών και των απειλών για να τεθεί ένα νέο δίλημμα προς την Κύπρο: είτε θα αρχίσει η συζήτηση για την από κοινού διαχείριση του φυσικού πλούτου, είτε τερματίζονται οι έρευνες και οι εργασίες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Φυσικά μία τέτοια πρόταση δεν συζητείται και δεν πρέπει να συζητηθεί καν από τη Λευκωσία.

Εν τω μεταξύ, μία απαράδεκτη πρόταση υπέβαλε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στην Άγκυρα, στην Αθήνα και στη Λευκωσία ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ, Espen Barth Eide. Σύμφωνα με το ΡΙΚ που αποκάλυψε χτες (8/11) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων το θέμα, η πρόταση βασίζεται στη δημιουργία μιας κοινής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ισότιμα(!) Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ανεξάρτητης από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Η επιτροπή αυτή θα είχε όρους εντολής: τη βέλτιστη διαχείριση τού θέματος των υδρογονανθράκων συνολικά, την αποχώρηση του Barbaros, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επανάληψη των χιαστί συναντήσεων, τη μετάβαση, δηλαδή, του Ελληνοκύπριου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του νέου Τουρκοκύπριου, Mustafa Ergün Olgun στην Αθήνα.

Σύμφωνα και πάλι με το ΡΙΚ, η πρόταση απερρίφθη και από τις δύο πλευρές με την Ελληνοκυπριακή να στηρίζει την απόρριψη της πρότασης στον ισχυρισμό πως η Τουρκία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτή θα πρέπει να το λύσει. Επίσης από την Ελληνοκυπριακή πλευρά κατέστη σαφές πως θέματα προς συζήτηση για τα οφέλη από το φυσικό αέριο θα τεθούν μόνο μετά τη λύση. Ελέχθη επίσης στον κύριο Eide ότι μια τέτοια επιτροπή θα οδηγούσε αυτομάτως σε αδιέξοδο στο θέμα των υδρογονανθράκων. Η Τουρκική πλευρά απέρριψε την πρόταση με ακόμα μία πρόκληση: ζητά να "παγώσει" κάθε διαδικασία που αφορά στα θέματα των υδρογονανθράκων και την ματαίωση όλων των γεωτρήσεων.

Ειλικρινά είμαι περίεργος να δω την εξέλιξη των χειρισμών, κυρίως της Ελληνικής αλλά και της Κυπριακής πλευράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου