Φάκελλος Κυπριακό: Το παρασκήνιο στη Λουκέρνη και στη Στράκκα (μέρος α') - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/05/2014

Φάκελλος Κυπριακό: Το παρασκήνιο στη Λουκέρνη και στη Στράκκα (μέρος α')

Το θέμα του οποίου το παρασκήνιο δεν γνωστοποιείται με λεπτομέρεια και δεν έρχεται στο προσκήνιο σε Ελλάδα και Κύπρο, είναι το Κυπριακό και ότι έχει διαδραματιστεί γύρω από αυτό. Είχα σκοπό από καιρό να αναφερθώ με λεπτομέρεια αλλά πήρα και αφορμή όταν πρόσφατα μου ζητήθηκε να τοποθετηθώ πάνω στο μείζων θέμα του Ελληνισμού. Θα ήθελα πριν τοποθετηθώ, πρώτα να προσπαθήσω να δώσω όλες τις διαστάσεις που έχει το σύνθετο, όπως το περιέπλεξε η διεθνής διπλωματία, αλλά ταυτόχρονα απλό ζήτημα, ως προς την λύση, το οποίο θα μπορούσε να επιλυθεί άμεσα εάν και εφόσον υπήρχε πατριωτική κυβέρνηση σε Ελλάδα και Κύπρο.

Θα ξεκινήσουμε για να δούμε και να ξαναζήσουμε μαζί γεγονότα και καταστάσεις που αντικατοπτρίζουν ξεκάθαρα το ρόλο που έχουν παίξει όλοι όσοι έχουν εμπλακεί στο μείζον Εθνικό ζήτημα. Πριν από όλα όμως θα σημειώσω κάτι: Στο σημερινό πρώτο μέρος πηγές μου είναι το βιβλίο του Τούρκου δημοσιογράφου Μπασιαράν Ντουζκιούν με τίτλο "Στη Σκιά του Πιλάτου (βουνό στη Λουκέρνη)" και στο οποίο μεταφέρει λεπτομέρειες από πληροφορίες και συνεντεύξεις που πήρε από τον Serdar Denktaş, γιου του Rauf Denktaş. Πηγή μου επίσης είναι ο αμφιλεγόμενος, έως και ανθέλληνας θα τολμούσα να πω, Κύπριος συγγραφέας και δημοσιογράφος Μακάριος Δρουσιώτης ο οποίος υπήρξε φανατικός θιασώτης και υποστηρικτής του σχεδίου Annan.

Γράφει, λοιπόν, ο Κύπριος συγγραφέας αναφερόμενος στον Τάσσο Παπαδόπουλο και τη στάση που κράτησε στις διαπραγματεύσεις: "Το γενικό συμπέρασμα επιβεβαιώνει τα όσα καταλογίσθηκαν στον Τ. Παπαδόπουλο, ότι δεν πήγε στη διάσκεψη της Λουκέρνης για να διαπραγματευτεί, αλλά για να σκοτώσει το σχέδιο λύσης στη διαδικασία". Μιλάει υπερασπιζόμενος το σχέδιο Annan λες και δεν είναι Κύπριος, αλλά Τούρκος! Καλά έκανε και ήθελε να σκοτώσει ένα τόσο κατάπτυστο σχέδιο που ουσιαστικά δικαίωνε τους Τούρκους και έδινε και το πράσινο φως για παρόμοιες ενέργειες σε οποιοδήποτε νησί της Πατρίδας μας. Παρακάτω θα δείτε όμως πόσο έξυπνα το έκανε ο Παπαδόπουλος, έτσι ώστε οι Τούρκοι να μη μπορούν να κάνουν διαφορετικά! Άξιος απόγονος του Ιωάννη Α. Καποδίστρια, πέτυχε με διπλωματία αλλά ανένδοτη στάση να φέρει σε αμηχανία τον Denktaş. Επίσης, το πόσο υπολόγιζαν οι Τούρκοι τον Κύπριο πρόεδρο φαίνεται καθαρά στο βιβλίο του Τούρκου δημοσιογράφου ο οποίος μας εξηγεί πως θα παρακολουθήσουμε τα γεγονότα όπως τα περιγράφει ο Serdar Denktaş. Οι μυστικές συναντήσεις Denktaş - Παπαδόπουλου έγιναν τις τελευταίες τρεις μέρες των συνομιλιών. Ο Serdar Denktaş αναφέρει ότι πήρε μηνύματα από την Ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία, πως έπρεπε να συνομιλήσει πρόσωπο με πρόσωπο με τον Παπαδόπουλο. Μη ξέροντας πως να το χειριστεί, συζήτησε το θέμα με τον Mehmet Ali Talat:
Denktaş: Τι λες να βρεθούμε με τον Παπαδόπουλο;
Talat: Άντε και βρεθήκαμε, τι θα βγει;
Denktaş: Δεν ξέρω τι θα βγει, αλλά αφού οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν να τον δούμε, ίσως υπάρχει κάτι. Ίσως μπορέσουμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα.
Talat: Να το συζητήσουμε με την τουρκική αντιπροσωπεία.
Το ζήτημα, πράγματι, τέθηκε στον Recep Tayyip Erdoğan, ο οποίος απάντησε: "Να συναντηθείτε, δίχως να δεσμευτείτε σε οτιδήποτε", ξέροντας προφανώς με ποιον είχε να κάνει.

Με τη συγκατάθεση και της Τουρκικής αντιπροσωπείας, ορίστηκε συνάντηση Serdar Denktaş - Τάσσου Παπαδόπουλου, ενώ τις διαβουλεύσεις τις έκανε ο τότε αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος διατηρούσε καλή προσωπική σχέση με τον Serdar DenktaşΟ Κλεάνθους ζήτησε η συνάντηση να μείνει μυστική και επειδή παρακολουθούνταν τα δωμάτιά τους, όπως είπε ο Serdar Denktaş: "Συμφωνήσαμε και την επόμενη μέρα βρεθήκαμε σε άσχετο δωμάτιο που δεν θα το υποψιαζόταν κανένας". Η πρώτη συνάντηση δεν έβγαλε τίποτα, διότι κρατούσαν και οι δύο τα χαρτιά τους κλειστά. Ο Serdar Denktaş αναφέρει πως συζήτησε το θέμα με τον Mehmet Ali Talat και συμφώνησαν να ζητήσουν από τον Παπαδόπουλο αυτό που ήθελαν, δηλαδή μια διοίκηση βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Έτσι, λοιπόν, στη δεύτερη συνάντηση ο Serdar Denktaş είπε στον Τάσσο Παπαδόπουλο ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα δέχονταν τίποτα που δεν θα βασιζόταν στην πολιτική ισότητα, για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:
Παπαδόπουλος: Δηλαδή βλέπετε στο σχέδιο Annan την πολιτική ισότητα που θέλετε;
Denktaş: Ναι, υπάρχει μια μορφή ισότητας.
Παπαδόπουλος: Δηλαδή, τώρα εσύ περιμένεις από μένα να σταματήσω να είμαι κράτος και να γίνω κρατίδιο;
Denktaş: Ναι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, κι εμείς αυτό θα κάνουμε.
Παπαδόπουλος: Ναι, αλλά εγώ είμαι ο πρόεδρος του αναγνωρισμένου κράτους. Γιατί να παραιτηθώ από αυτό; Θα δημιουργήσουμε αυτό το νέο μασκαραλίκι και μετά να μη λειτουργήσει και να βγω ξανά στον κόσμο να ζητώ να με αναγνωρίσουν; Γιατί να το δεχτώ αυτό;
Denktaş: Υπάρχει ένας λόγος, να ανοίξει ο δρόμος για τη λύση και να έχουμε σταθερότητα.
Παπαδόπουλος: Αυτό το σχέδιο δεν προσφέρεται για σταθερότητα. Όλα τα άρθρα του συγκρούονται με τα κριτήρια της Ε.Ε. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε με κανένα τρόπο. Όλες αυτές οι μεταβατικές περίοδοι συγκρούονται με τη διεθνή νομιμότητα.

Στάση ακλόνητη και πατριωτική που κράτησε μέχρι τέλος της ζωής του! Ο Serdar Denktaş μετέφερε τις θέσεις του Παπαδόπουλου στην Τουρκική αντιπροσωπεία. Οι Τουρκοκύπριοι σκέφτηκαν να του υποβάλουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες εισηγήσεις για να προχωρήσει η διαδικασία και αποφάσισαν να προτείνουν ένα συμβιβασμό για την Κεντρική Τράπεζα, θέλοντας παράλληλα να δοκιμάσουν και να καταλάβουν τις διαπραγματευτικές προθέσεις του. Ο Serdar Denktaş πήγε στην τρίτη συνάντησή του με τον Τάσσο Παπαδόπουλο, με πρόταση για την Κεντρική Τράπεζα. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος, όπως αναφέρει ο Serdar Denktaş, δεν ήθελε να συζητήσει τέτοια ζητήματα. "Δεν θα βγούμε από μέσα", του είπε. Ο Παπαδόπουλος δεν ήθελε να συζητήσει οτιδήποτε που αφορούσε το σχέδιο Annan. "Ήταν πολύ ντόμπρος", αναφέρει ο Denktaş και διηγείται πως ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:
Παπαδόπουλος: Έλα να μιλήσουμε για κάτι άλλο.
Denktaş: Μα εσύ αντιδράς σε κάθε άρθρο της συμφωνίας, ποιος είναι ο σκοπός σου, τι θέλεις να κάνεις;
Παπαδόπουλος: Ελάτε να πάμε μαζί εμείς οι Κύπριοι να απαλλαχτούμε από αυτή την πίεση που ασκείται πάνω μας.
Denktaş: Τι θέλεις να πεις;
Παπαδόπουλος: Η Τουρκία, η Ελλάδα(!!!) και τα Η.Ε. αυτή τη στιγμή μας πιέζουν να δεχτούμε αυτό το σχέδιο. Αυτό το σχέδιο δεν θα λειτουργήσει. Ελάτε να πάμε από κοινού και να ζητήσουμε αναβολή. Κι εμείς στην Κύπρο, μεταξύ μας, να συζητήσουμε το σχέδιο αυτό να το βελτιώσουμε.
Denktaş: Στο δικό μου μυαλό αυτό κάνει νόημα. Αλλά, κι εσύ πρέπει να δώσεις κάτι στους Τουρκοκύπριους.
Παπαδόπουλος: Σαν τι;
Denktaş: Για παράδειγμα, να ανοίξουμε τα λιμάνια μας. Θέλεις παράταση, θέλεις να συζητήσουμε, ωραία, να συζητήσουμε όντως ως Κύπριοι αν μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το σχέδιο, όμως οι Τουρκοκύπριοι έχουν απαίτηση να τερματιστεί η απομόνωση. Το μεγαλύτερο εμπάργκο είναι ότι δεν χρησιμοποιούμε τα λιμάνια μας.
Παπαδόπουλος: Να το σκεφτώ νομικά. Να δούμε αν μπορώ να το λύσω δίχως να υπάρχει αναγνώριση. Όμως θέλω και κάτι από σένα. Χρειάζεται και η συγκατάθεση του Talat, μόνο με τον Denktaş δεν γίνεται.

Ακούτε τι είπε ο Κύπριος ηγέτης; Η Ελλάδα πιέζει να δεχθούμε το σχέδιο Annan!!! Πολεμούσε μόνος! Η Ελλάδα είχε πάρει και πάλι την απόφαση να προδώσει δεύτερη φορά την Κύπρο, όπως είχε κάνει και το 1974! Αυτοί είμαστε! Από την άλλη μόνος του κατάφερε να βάλει στο παιχνίδι του τον Denktaş και ουσιαστικά να μη του δώσει τίποτε!

...συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου