GRexit: Ο δρόμος προς την σωτηρία - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/06/2015

GRexit: Ο δρόμος προς την σωτηρία

«To τι σκέφτονται οι συντηρητικοί του CDU/CSU για την Ελλάδα δε χρειάζεται κανείς να ψάξει και πολύ για να το καταλάβει. Αν, όμως, ισχύει ότι στο μεταξύ οι Έλληνες έχουν σπάσει και τα νεύρα των σοσιαλδημοκρατών του SPD, όπως πρόσφατα είπε ο Martin Schulz, τότε είμαστε πιθανόν κοντά σε μία GRexit», αναφέρει σε άρθρο του ο Wolfgang Münchau που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική σελίδα του Γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Ο Wolfgang Münchau φαίνεται πως παρακολουθεί στενά την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της και προσπαθεί να το μεταφέρει μέσα από το άρθρο του που έχει τον τίτλο «S.P.O.N. - Die Spur des Geldes: Die verpasste Chance der SPD» (S.P.O.N. - Το μονοπάτι του χρήματος: Η χαμένη ευκαιρία του SPD).

Στη συνέχεια, ο Wolfgang Münchau επισημαίνει τα λάθη της καγκελαρίου της Γερμανίας σε ότι αφορά στην διαχείριση της Ελληνικής κρίσης: «Το μεγάλο ιστορικό λάθος της Merkel ήταν η ανικανότητά της να δει την κρίση της ευρωζώνης ως ευκαιρία για μια βαθύτερη πολιτική ενοποίηση κι η αντ' αυτού επιμονή της σε μη ρεαλιστικούς κανόνες και συνθήκες. Το ευρώ ήταν χωρίς αμφιβολία πρόωρο. Τα διδάγματα από την κρίση του ευρώ είναι πως μία νομισματική ένωση είτε μπορεί να συναφθεί μεταξύ πολύ ομοιογενών οικονομιών είτε μόνο ως τμήμα μιας ευρύτερης πολιτικής ένωσης.

Το δεύτερο λάθος της Merkel ήταν η επιμονή της σε μία πολιτική λιτότητας, η οποία έριξε την Ελλάδα σε μία πενταετία συνεχούς ύφεσης. Γνωρίζουμε από την οικονομική ιστορία τι συμβαίνει σε μια χώρα όταν εφαρμόζει λιτότητα εν μέσω ύφεσης. Αυτό ακριβώς που συνέβη στην Ελλάδα».

Σχετικά με το εάν τελικά θα επέλθει συμφωνία ή όχι εκτιμάει πως: «Οι πιθανότητες μιας συμφωνίας είναι σήμερα μικρότερες από ό,τι πριν μία εβδομάδα. O Τσίπρας θα πρέπει να ετοιμαστεί να περάσει δύσκολα και οι δανειστές να αναγνωρίσουν ότι δε θα πάρουν όλα τα λεφτά τους πίσω, προκειμένου να συναφθεί μια συμφωνία».

Ο Wolfgang Münchau καταλήγει λέγοντας ότι: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι η πολιτική της Merkel σχετικά με την Ευρώπη έχει πολλούς φίλους στην Γερμανία και ότι πολλοί αναγνώστες αυτού του άρθρου στην Γερμανία συμφωνούν με αυτήν. Είμαι όμως σίγουρος ότι αυτό θα αλλάξει όταν έρθει ο λογαριασμός. Κι αυτό θα γίνει όταν θα έρθει μια Ελληνική χρεωκοπία. Η πολιτική της Merkel τότε θα σημάνει μια άμεση απώλεια σε σχεδόν τριψήφιο νούμερο δισεκατομμυρίων. Και ποιος ξέρει πόσο ακόμα παράπλευρο κόστος θα ακολουθήσει.

Θα ήθελα να συστήσω τους Σοσιαλδημοκράτες, να κατανοήσουν την πολιτική της καγκελαρίου σε ότι αφορά στην Ελλάδα ως το σημείο ρήξης του κυβερνητικού συνασπισμού, αντί να ενισχύσουν το λεκτικό και το περιεχόμενο της πολιτικής της. Φοβάμαι ότι το SPD αφήνει εδώ μια μοναδική ευκαιρία να γλιστρήσει μέσα από τα χέρια του».

Ήθελα να ήξερα η Ελληνική κυβέρνηση αλλά και σύσσωμη η φιλο-ευρωπαϊκή αντιπολίτευση δεν διαβάζουν αυτά που γράφουν οι "εργοδότες" τους οι δυτικοί; Δεν βλέπουν πως όλοι ομολογούν πως η νομισματική ένωση και η Ελλάδα είναι δύο έννοιες και δύο πραγματικότητες παντελώς ασύμβατες μεταξύ τους;

Τι άλλο πρέπει επιτέλους να συμβεί στον τόπο προκειμένου να αφυπνισθούν οι πολίτες του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου