Hans-Werner Sinn: Ποιο πλεόνασμα; Στο χείλος της χρεοκοπίας! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

25/04/2014

Hans-Werner Sinn: Ποιο πλεόνασμα; Στο χείλος της χρεοκοπίας!

Σε τελεία διάψευση των ισχυρισμών τους και καταγγελία της τακτικής τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελληνικής κυβέρνησης προέβη ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Hans-Werner Sinn.

Μόλις λίγες ώρες από την επίσημη (μη) ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat προέβη σε μια καυστική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι η Ε.Ε. παραπλανά τον κόσμο και στην ουσία αυτό που ανακοίνωσαν είναι πρωτογενές έλλειμμα 8,7%.

«Η Ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες» και επισημαίνει: «Στην πραγματικότητα, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τέτοια πλεονάσματα προϋπολογισμού. Αυτό που έβαλε η τρόικα να ανακοινώσει ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες ήταν ένας αριθμός, ο οποίος απλώς εξαιρούσε οποιαδήποτε στοιχεία δαπανών τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως μη επαναλαμβανόμενα, κυρίως το κόστος διάσωσης των τραπεζών, αν και δεν μπορεί κανείς να προβλέψει ότι στα επόμενα χρόνια δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια για τη διάσωση των τραπεζών.
Τα δημοσιονομικά υπόλοιπα είναι πάντα θετικά, εάν αφήσεις απέξω αρκετά στοιχεία δαπανών. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τηρεί κανείς τους κανόνες της Eurostat για τον υπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος και όχι να κάμπτει αυτούς τους κανόνες κατά βούληση όπως είναι κάθε φορά βολικό.»

Όπως επισημαίνει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος στην ανακοίνωση, σύμφωνα με τους κανόνες του Maastricht και όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το έλλειμμα της Ελλάδας για το 2013 έφτασε τα 23 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 12,7% του Ελληνικού Α.Ε.ΠΤο πρωτογενές έλλειμμα που ανακοινώθηκε από την Eurostat, με άλλα λόγια το έλλειμμα χωρίς το βάρος των επιτοκίων, ήταν σαφώς αρνητικό και μάλιστα στο ύψος του 8,7% του Α.Ε.Π., συνεχίζει ο κ. Sinn και τονίζει:

«Η Ελληνική κυβέρνηση σαφώς δεν έχει πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, όπως μεταδόθηκε χθες. Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεοκοπίας και θα είχε αναγκαστεί να κηρύξει πτώχευση προ πολλού, εάν οι ιδιωτικές πιστώσεις δεν είχαν αντικατασταθεί από πιστώσεις με χαμηλό επιτόκιο από τα κράτη-μέλη.
Όλες οι προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους που έχουν δημοσιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από την τρόικα και την Ε.Ε. βασίζονταν σε δραματικά υπερβολικές εκτιμήσεις ανάπτυξης.
Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα μπορεί να έχει και πάλι πρόσβαση στις χρηματαγορές είναι οι άμεσες και οι υπαινισσόμενες υποσχέσεις διάσωσης από την κοινότητα των κρατών και την E.C.B., οι οποίες σημαίνουν ότι, σε περίπτωση κρίσης, την αποπληρωμή θα αναλάμβαναν οι φορολογούμενοι άλλων χωρών».

Αλήθεια εσείς πιστεύετε πως οι φορολογούμενοι της Ευρώπης θα πληρώσουν για μας; Θα πληρώσουν ένα σάπιο πολιτικό κύκλωμα αποτελούμενο από πολιτικούς (300 συν γυναικόπαιδα και κομματοδίαιτους παρατρεχάμενους), δημοσιογράφους (με τρανταχτό παράδειγμα τον εκδότη που τον Ιανουάριο έγραφε πως δεν υπάρχει πλεόνασμα και τον Μάιο κατεβαίνει υποψήφιος για την ευρωβουλή με την Ν.Δ.), συνδικαλιστές (εδώ τι παράδειγμα να πρωτοβρεί κανείς) και ψηφοφόρους έτοιμους να πουλήσουν φτηνά την ψήφο τους και πάλι μόνο και μόνο με την προσδοκία μιας χάρης ή καλύτερα ενός ρουσφετιού! Εγώ προσωπικά πιστεύω πως όχι! Δεν θα πληρώσουν! Θα απαιτήσουν την δια βίου υποταγή μας μέχρι να τα πάρουν όλα πίσω! Μέχρι την τελευταία δεκάρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου