Τι είναι η TTIP; (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

03/06/2016

Τι είναι η TTIP; (2)

(2) Η ασφάλεια των τροφίμων και του περιβάλλοντος
Η agenda της "κανονιστικής σύγκλισης" της TTIP θα επιδιώξει να φέρει τα πρότυπα της Ε.Ε. για την ασφάλεια των τροφίμων και του περιβάλλοντος πιο κοντά σε αυτά των ΗΠΑ. Αλλά οι κανονισμοί των ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο αυστηροί, με το 70% του συνόλου των επεξεργασμένων τροφίμων που πωλούνται σήμερα στα supermarkets των ΗΠΑ να περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Αντίθετα, η Ε.Ε. δεν επιτρέπει σχεδόν καθόλου τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πολύ πιο χαλαρούς περιορισμούς σχετικά με την χρήση των φυτοφαρμάκων. Χρησιμοποιούν επίσης ορμόνες ανάπτυξης στα βοοειδή τους, που απαγορεύονται στην Ευρώπη λόγω της σύνδεσής τους με τον καρκίνο. Οι αγρότες των ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει να άρουν αυτούς τους περιορισμούς κατ' επανάληψη στο παρελθόν, μέσω του WTO (Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου) και είναι πιθανό ότι θα χρησιμοποιήσουν την TTIP για να το κάνουν ξανά.

Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον, όπου οι κανονισμοί REACH της Ε.Ε. είναι πολύ πιο σκληροί σε ότι αφορά στις δυνητικά τοξικές ουσίες. Στην Ευρώπη μια εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι μια ουσία είναι ασφαλής πριν να χρησιμοποιηθεί, ενώ στις ΗΠΑ ισχύει το αντίθετο: κάθε ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποδειχθεί ανασφαλής. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. απαγορεύει σήμερα 1.200 ουσίες από την χρήση τους σε καλλυντικά ενώ οι ΗΠΑ μόλις 12.

(3) Τραπεζικές ρυθμίσεις
Η TTIP κόβει κι από τις δυο μεριές. Το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την επήρεια της παντοδύναμης City του Λονδίνου, πιστεύεται ότι αναζητεί μια χαλάρωση των τραπεζιτικών κανονισμών των ΗΠΑ. Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Αμερικής είναι πιο σκληροί από τους δικούς μας. Είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά την οικονομική κρίση για να περιορίσουν άμεσα τις εξουσίες των τραπεζιτών και να αποφευχθεί μια παρόμοια κρίση στο μέλλον. Υπάρχει ο φόβος, η TTIP να άρει τους περιορισμούς αυτούς, παραδίδοντας κατά συνέπεια όλες αυτές τις εξουσίες πίσω στους τραπεζίτες.

(4) Η προστασία των προσωπικών δεδομένων
Θυμηθείτε την ACTA (την συμφωνία Anti-Counterfeiting Trade Agreement για την καταπολέμηση της παραποίησης του Εμπορίου). Μια μαζική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 την πέταξε έξω, μετά από μια τεράστια δημόσια αντίδραση ενάντια σε αυτό, που δικαίως θεωρείται ως μια επίθεση στην ιδιωτική ζωή του ατόμου, όπου οι πάροχοι υπηρεσιών του Διαδικτύου θα υποχρεώνονταν να παρακολουθούν την online δραστηριότητα των ανθρώπων. Λοιπόν, υπάρχει ο φόβος ότι η TTIP θα μπορούσε να επαναφέρει τα κεντρικά στοιχεία της ACTA, αποδεικνύοντας ότι αν η δημοκρατική προσέγγιση δεν λειτουργεί, υπάρχει πάντα η πίσω πόρτα. Η χαλάρωση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων και ο περιορισμός της πρόσβασης του κοινού σε κλινικές δοκιμές φαρμακευτικών εταιριών πιστεύεται επίσης ότι είναι στις διαπραγματεύσεις .

(5) Θέσεις εργασίας
Η Ε.Ε. έχει παραδεχθεί ότι η TTIP θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα ανεργία καθώς θέσεις εργασίας θα μετατεθούν προς τις ΗΠΑ, όπου τα πρότυπα εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι χαμηλότερα. Έχει ακόμη ενημερώσει μέλη της Ε.Ε. να χρησιμοποιήσουν τα Ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης για να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη ανεργία.

Παραδείγματα από άλλες παρόμοιες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν την υπόθεση για την απώλεια θέσεων εργασίας. Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικού προκάλεσε την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ για περισσότερα από 12 χρόνια, αντί των εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον, που είχαν υποσχεθεί.


[ προηγούμενη σελίδα ] [ επόμενη σελίδα ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου