Η ομιλία του Влади́мир Влади́мирович Пу́тин στην Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

01/06/2016

Η ομιλία του Влади́мир Влади́мирович Пу́тин στην Ι.Μ. Αγ. Παντελεήμονος

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Άγιον Όρος ο Πρόεδρος της Ρωσίας Влади́мир Влади́мирович Пу́тин επισκέφθηκε (28/5/2016) την Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος. Μετά το πέρας της ακολουθίας, όπου παρίστατο και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο Ρώσος ηγέτης ευχαρίστησε τον ηγούμενο της Μονής, Ιερεμία, καθώς και την αδελφότητα για την θερμή φιλοξενία, λέγοντας τα εξής:

«Αγιώτατε,
Οσιολογιώτατοι Πατέρες,
Αγαπητέ πατέρα Ιερεμία!
Αξιότιμοι πατέρες και αδελφοί!

Είμαι ευτυχής που επισκέπτομαι ξανά τη Ρωσική Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, που ιστορικά επιτελούσε και εξακολουθεί να επιτελεί μια υψηλή πνευματική αποστολή και γι' αυτό είναι πολύτιμη και κοντά στους Ορθοδόξους τόσο στην Ρωσία, όσο και σε άλλες χώρες.

Δεν είχα βρεθεί εδώ πριν από 40 χρόνια, όπως ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, αλλά ήρθα το 2005 και μπορώ σήμερα να βεβαιώσω ότι οι αλλαγές είναι απίστευτες, απλά θαυμαστές.

Ανταποκρίθηκα με ένα ιδιαίτερο συναίσθημα στην πρόσκλησή σας για τον εορτασμό της χιλιετίας από την πρώτη γραπτή αναφορά της παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Άθωνα.

Θέλω να τονίσω ξανά ότι έγινε μεγάλη εργασία για την προετοιμασία της επετείου. Υλοποιείται ένα κοινό πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων στην Ρωσία, στην Ελλάδα, στο ίδιο το Άγιον Όρος, γεγονός για το οποίο πιστεύω ότι όλοι πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη
[σημ. ΜΒΒ: αναφέρεται στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως] και την Εκκλησία της Ελλάδος.

Επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι την Ρωσία και το Άγιον Όρος συνέδεαν προ πολλού στενοί θρησκευτικοί δεσμοί. Οι Αθωνικές παραδόσεις διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του Ρωσικού λαού.

Και στις μέρες μας, το ενδιαφέρον της Ρωσίας για το Άγιον Όρος παραμένει αμείωτο. Τα τελευταία χρόνια με την ενεργό συνδρομή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και βέβαια, πρωτίστως με την υποστήριξη και άμεση συμμετοχή του Πατριάρχη, με τη βοήθεια ευεργετών, όπως αναφέρθηκε ήδη ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, πραγματοποιείται η αποκατάσταση και η διατήρηση ιστορικών τόπων, που συνδέονται με την Ρωσική παρουσία στο Άγιον Όρος. Σημειώνω με ιδιαίτερη ευχαρίστηση ότι το μοναστήρι σας αναγεννιέται εμφανώς.

Χαίρομαι που σας βλέπω καλά Άγιε ηγούμενε. Η συμβολή σας στην αποκατάσταση αυτής της Ιεράς Μονής ήταν ανεκτίμητη, ενώ κάματε πολλά και για την ανάπτυξη του προσκυνηματικού κινήματος από την Ρωσία.

Ο Ρωσικός μοναχισμός στο Άγιον Όρος πέρασε δύσκολους καιρούς τον 20ο αιώνα, ο Πατριάρχης μόλις τώρα αναφέρθηκε σ' αυτό. Πραγματικά, από τις μερικές χιλιάδες μοναχών το 1913 απέμειναν μερικές δεκάδες, και αργότερα αυτοί ήταν μετρημένοι.

Η πρώτη επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Ποιμενίου, το 1972, σηματοδότησε ουσιαστικά την αρχή της αναγέννησης της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος. Ήταν αληθινά δύσκολο τότε να έρθει κάποιος εδώ και πολύ περισσότερο, να ξεκινήσει κάποιος από εδώ για να πάει στη Ρωσία. Σήμερα, πλήθος ορθοδόξων πιστών από την Ρωσία και από άλλες σλαβικές χώρες έρχονται στη Μονή σας για να προσκυνήσουν τα ιερά κειμήλια του Αγίου Όρους. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε κάνοντας ό,τι είναι απαραίτητο, ώστε αυτή η Ρωσική γωνιά στο Άγιον Όρος να εξακολουθήσει να ενισχύει τις πνευματικές δυνάμεις όλων των Ορθοδόξων πιστών.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω Αγιώτατε ηγούμενε και την αδελφότητα της Μονής για την εγκάρδια φιλοξενία, που υποδέχεστε εδώ τους συμπατριώτες μας. Αποτελείτε για μας παράδειγμα φιλανθρωπίας, του καλού και του δικαίου. Οι παραδοσιακές αυτές πνευματικές και πολιτισμικές αξίες αποτελούν σήμερα πνευματικό μέτρο και στήριγμα για όλους μας, έχουν μεγάλη σημασία για τη διατήρηση της ειρήνης, την ενίσχυση της Ρωσίας, την διαφύλαξη της ενότητας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Θα ήθελα να ευχηθώ ευημερία στη Μονή σας, και σε όλους εσάς μακροημέρευση και πολύ καλή υγεία.

Κύριε ελέησον. Χριστός ανέστη!
»

Ακόμα αναζητώ στα αρχεία μου κάποιο λόγο, που να έχει εκφωνηθεί από Έλληνα πολιτικό και να επισημαίνει την σπουδαιότητα της διατηρήσεως του πνεύματος του Αγίου Όρους. Οι Έλληνες πολιτικοί ασχολούνται με τα της Πίστεως μόνο ψηφοθηρικά ή, κυρίως, μόνο για να την πολεμήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου