Σύμφωνα με τους Irish Times η Γερμανία έχει εξοικονομήσει 100 δις ευρώ από το 2010 επειδή το κόστος του δανεισμού της έχει μειωθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Οι εξασφαλίσεις αυτές υπερκαλύπτουν το κόστος της κρίσης στην Γερμανική οικονομία, σύμφωνα με το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Leibniz.
Η στροφή των επενδυτών στα Γερμανικά ομόλογα από το 2010 προκειμένου να ξεφύγουν από την αστάθεια της ευρωζώνης, έχει πιέσει προς τα κάτω τα επιτόκια τους. Το χαμηλότερο επιτόκιο έχει βοηθήσει την Γερμανική κυβέρνηση να εξοικονομήσει περισσότερο από 3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Leibniz.
Το ινστιτούτο δημιούργησε ένα μοντέλο μιας εικονικής «κανονικής» κατάστασης, χωρίς την οικονομική κρίση, για να υπολογίσει το ύψος των Γερμανικών επιτοκίων που θα είχαν με βάση τον πληθωρισμό και την ύφεση της οικονομίας. Η έκθεση παρατηρεί μια στενή σχέση ανάμεσα στις πολιτικές εξελίξεις της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και στις διακυμάνσεις του επιτοκίου των Γερμανικών κρατικών ομολόγων.
Το επιτόκιο των Γερμανικών ομολόγων μειωνόταν απότομα όταν υπήρχαν κακά νέα από την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούσαν οι δανειστές. Αντίστοιχα το επιτόκιο ανέβαινε όταν υπήρχαν καλά νέα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το ινστιτούτο, οι συνολικές εξοικονομήσεις από αυτή την τακτική εκτιμώνται στα 100 δις ευρώ από το 2010 και υπολογίζεται ότι υπερκαλύπτουν το κόστος της κρίσης στην ευρωζώνη για την Γερμανική οικονομία, ακόμα κι αν η Ελλάδα αποδεικνύονταν εντελώς ανίκανη να εξυπηρετήσει την αποπληρωμή του χρέους της.
Τα κρατικά ομόλογα άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, των ΗΠΑ και της Ολλανδίας, έχουν επίσης επωφεληθεί κατά τον ίδιο τρόπο από την κρίση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, καταλήγει το ινστιτούτο.
Η Γερμανία και οι συν αυτή θησαυρίζουν σε βάρος της Ελλάδος μας επειδή εμείς το επιτρέπουμε εκλέγοντας προδοτικές κυβερνήσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των Γερμανών, των Ευρωπαίων, των ΗΠΑ αλλά ποτέ των Ελλήνων!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου