Η κατά το CNN επιστροφή στην δραχμή (2) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/07/2015

Η κατά το CNN επιστροφή στην δραχμή (2)

3. Ενίσχυση της αξιοπιστίας της δραχμής
Για να αποκτήσει η δραχμή αξιοπιστία και να ενθαρρυνθούν οι άνθρωποι να τη χρησιμοποιούν, ο Jacob Kirkegaard λέει ότι η Ελλάδα μπορεί να απαιτήσει όλοι οι μελλοντικοί φόροι να καταβάλλονται σε δραχμές. Επιπλέον, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια όλων των δραχμικών τραπεζικών καταθέσεων, αλλά όχι των λογαριασμών σε ευρώ. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρυνθεί η χρήση της δραχμής θα ήταν να δεσμευτεί η κυβέρνηση για υπεύθυνη οικονομική πολιτική και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Ο Kirkegaard υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

4. Εκτύπωση τραπεζογραμματίων και κερμάτων δραχμής
Αν η Ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε να προχωρήσει με νόμισμα τη δραχμή, θα έπρεπε τελικά να εκτυπώσει τραπεζογραμμάτια και κέρματα. Η διαδικασία σχεδιασμού και εκτύπωσης νέων χαρτονομισμάτων θα απαιτήσει τουλάχιστον ένα χρόνο, σύμφωνα με τον Bernd Kuemmerle, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος τραπεζογραμματίων της Giesecke & Devrient, του κορυφαίου παγκόσμιου παραγωγού τραπεζογραμματίων.

Η εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων απαιτεί μήνες εργασίας που περιλαμβάνουν την ανάλυση πόσων νέων τραπεζογραμματίων θα χρειαστεί μια χώρα και το σχεδιασμό του νέου νομίσματος. Θα πρέπει να ενσωματωθούν στοιχεία αποτροπής παραχάραξης στα χαρτονομίσματα και η φυσική εκτύπωση απαιτεί πολλά βήματα, λέει ο Kuemmerle.

Και δεν είναι φτηνή. Ο Kuemmerle δήλωσε ότι η εκτύπωση 1.000 χαρτονομισμάτων έχει κόστος μεταξύ 25 και 100 ευρώ. Έτσι, αν η Ελλάδα θέλει να τυπώσει 50 νέα τραπεζογραμμάτια ανά άτομο -που είναι ο μέσος όρος για μια κανονική οικονομία- τα νέα χαρτονομίσματα θα κοστίσουν μεταξύ 13.800.000 και 55.000.000 ευρώ. Η παραγωγή κερμάτων μπορεί να είναι ακόμη πιο ακριβή από την εκτύπωση.

5. Διανομή δραχμών
Αφού τυπώσει νόμισμα, η Ελληνική κεντρική τράπεζα θα πρέπει να διανείμει τα νέα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Kuemmerle λέει ότι αυτό είναι μια σχετικά γρήγορη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να γίνει σε συνδυασμό με μια πανεθνική εκπαιδευτική εκστρατεία, ώστε ο πληθυσμός να ενημερωθεί σχετικά με την αλλαγή του νομίσματος.

Πολλές χώρες που αλλάζουν νομίσματα συχνά προσφέρουν ένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα καταργηθούν τα παλιά μετρητά. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα θα έχει πρόβλημα να πείσει τον πληθυσμό να σταματήσει να χρησιμοποιεί ευρώ».

Πρόχειρη και επιπόλαιη προσέγγιση που πόρρω απέχει της πραγματικής και σωτήριας λύσης.

[ Αρχή ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου