Η Ελλάδα χρωστάει λιγότερα από όσα ισχυρίζεται η Ευρώπη - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

06/07/2015

Η Ελλάδα χρωστάει λιγότερα από όσα ισχυρίζεται η Ευρώπη

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο του Jacob Soll, καθηγητή Ιστορίας και Λογιστικής στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, δημοσίευσε προ ημερών ο ιστότοπος Ευρωπαϊκών ειδήσεων με την επωνυμία Politico, που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

Αυτό στο οποίο επικεντρώνεται ο Soll είναι το ότι πρόβλημα έγκειται στον τρόπο υπολογισμού του χρέους. Επίσης πολύ σημαντικές οι διαπιστώσεις του (α) σχετικά με το ότι τα στοιχεία του χρέους παρείχε στους Ευρωπαίους η ΕΛΣΤΑΤ ενώ, φυσικά, όλοι γνωρίζουμε το ότι πρόκειται για παραποιημένα στοιχεία προκειμένου να τεθεί θέμα υπαγωγής της χώρας μας στο ΔΝΤ και (β) το ότι η Ε.Ε. έχει εξαναγκάσει τα κράτη-μέλη της σε εφαρμογή των διεθνών λογιστικών προτύπων IPSAS, αλλά δεν κάνει το ίδιο για το Ελληνικό χρέος. Η υιοθέτηση αυτών των προτύπων θα σήμαινε αυτόματα πως το ύψος του Ελληνικού χρέους θα ήταν περίπου στο 1/10 από αυτό που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. 

Σας παραθέτω σε μετάφραση μου από το Αγγλικό κείμενο ολόκληρο το άρθρο σε δύο συνέχειες, με την υπενθύμιση πως οι επισημάνεις είναι προσωπικές μου και όχι του συγγραφέως.

Από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, φαίνεται τώρα ότι η Ελλάδα έχει αθετήσει μέρος του χρέους της, καθώς δεν κατέβαλε την ύψους 1.7 δις δολαρίων πληρωμή της δόσης του δανείου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Με τις τράπεζες της πλέον κλειστές και τους πολίτες να ξεμένουν από μετρητά. Η Ελλάδα φαίνεται χρεωκοπημένη από το τεράστιο βάρος του χρέους της: το τεράστιο ποσό των 350 δις δολαρίων, ένα ποσό που υπολογίστηκε από την Ελληνική στατιστική υπηρεσία ΕΛΣΤΑΤ και επιβεβαιώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αλλά περιμένετε: αυτό είναι το ποσό που οφείλει πραγματικά η Ελλάδα; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν λίγοι λογιστές, εάν υπάρχουν, οι οποίοι συμφωνούν με αυτόν τον αριθμό. Λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους, πολλοί ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν υπολογίσει την αξία της αγοράς του χρέους της Ελλάδας κάπου πιο κοντά στο ένα δέκατο του αριθμού αυτού.

Αυτή είναι μια τεράστια διαφορά και ίσως να πιστεύετε ότι ήταν χαλκευμένη από κάποιον ριζοσπαστικό πρώην-Έλληνα λογιστή. Αλλά το επιχείρημα τέθηκε από Γερμανούς τραπεζίτες, Αμερικανούς αναλυτές ομολόγων και ηγέτες των διεθνών λογιστικών. Συμφωνούν ότι αν υπολογίσουμε το χρέος της Ελλάδας με τα σύγχρονα πρότυπα λογιστικής γνωστά ως IPSAS -τους κανόνες που χρησιμοποιούνται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και από χώρες όπως η Βρετανία και η Πορτογαλία- θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλό όσο περίπου 36 δις δολάρια.

Τον Μάιο έγραψα ένα άρθρο στην Politico σχετικά με τις λογιστικές προκλήσεις της Ευρώπης. Από τότε, η ίδια η Ελλάδα έχει υιοθετήσει τα IPSAS λογιστικά πρότυπα. Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε όλες οι χώρες της Ε.Ε. να τα υιοθετήσουν.

[ συνεχίζεται... ]

1 σχόλιο:

  1. Βασίλης Μακρής06 Ιουλίου, 2015 20:53

    Πρόκειται για μιαν εξαιρετική ανάρτηση. Συν τοις άλλοις αποκαλύπτεται ο επαίσχυντος ρόλος της ΕΛΣΤΑΤ στο θέμα της τελικής παρουσίασης του εξωτερικού χρέους της χώρας μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να γίνει επειγόντως ενδελεχής λογιστικός έλεγχος του χρέους. Να αποτιμηθεί τι μέρος από το παρουσιαζόμενο ως χρέος είναι όντως χρέος και τι όχι. Και αφού αποτιμηθεί τότε να να εξαχθεί το συνολικώς οφειλόμενο ποσό. Αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει και η πολιτική βούληση. Και την πολτική βούληση μόνο η "ΚΟΙΝΩΝΙΑ" την έχει εκφράσει σαφώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή