Τουρκικές εκλογές: Νέοι προβληματισμοί ανατέλλουν - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/06/2015

Τουρκικές εκλογές: Νέοι προβληματισμοί ανατέλλουν

Ήττα για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και μεγάλη επιτυχία για το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών είναι το αποτέλεσμα των σημερινών (7/6/2015) εκλογών στην Τουρκία, με καταμετρημένο την ώρα συγγραφής του παρόντος (23:50) το 97,87% των ψηφοδελτίων.

Το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του προέδρου Recep Tayyip Erdoğan νίκησε σήμερα στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, ωστόσο έχασε την αυτοδυναμία του στην εθνοσυνέλευση την οποία διατηρούσε εδώ και 13 χρόνια, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα.

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), που κυβερνά την χώρα από το 2002, κερδίζει 254 έδρες εκ των 550 συνολικά εδρών συγκεντρώνοντας ποσοστό 40,67%, ενώ το Κουρδικό κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) έλαβε το 12,90% των ψήφων και στέλνει 82 βουλευτές στο κοινοβούλιο, όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα που μεταδίδει η Hurriyet Daily News.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) συγκεντρώνει το 25,25% και κερδίζει 132 έδρες, ενώ το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) συγκέντρωσε το 16,51% και κερδίζει 82 έδρες.

Tα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία καταδεικνύουν την ξεκάθαρη απόρριψη εκ μέρους του εκλογικού σώματος της προσπάθειας του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan να ενισχύσει τις εξουσίες του και της επιδίωξής του για μια ισχυρή εκτελεστική προεδρία, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CHP.

«Οι ψηφοφόροι είπαν ένα σαφές όχι στο προεδρικό σύστημα» τόνισε ο επικεφαλής του CHP στην Κωνσταντινούπολη Murat Karayalçın μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Τα αποτελέσματα των Τουρκικών εκλογών προσωπικά με προβληματίζουν γιατί είναι εμφανής η δυτική προσπάθεια αποσταθεροποίησης της πολιτικής κατάστασης στην χώρα. Δεν διαφωνώ καθόλου με το να μην έχει υπερεξουσίες ο υπέρμετρα εθνικιστής Erdoğan, αλλά δεν πρέπει να συμβεί αυτό επειδή είναι το θέλημα της Δύσης.

Αυτό που επίσης είναι άξιο παρατήρησης και προβληματισμού είναι ο τρόπος με τον οποίο η Δύση επιδιώκει να επιτύχει και στην Τουρκία τον σκοπό της, ενισχύοντας τα φιλο-Ευρωπαϊκά κόμματα αλλά και τους Κούρδους τους οποίους χρησιμοποιεί κατά κόρον.

Οι εξελίξεις και στην γειτονική χώρα είναι δύσκολο να προβλεφθούν, ωστόσο αναμένονται σημαντικές. Το βέβαιο είναι πως θα ανακόψουν την ανάπτυξη της χώρας που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Η Δύση άλλωστε δεν συμπαθεί την ανάπτυξη και την πολεμάει λυσσαλέα, όπου την συναντάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου