Το αμαρτωλό Ελληνικό τραπεζιτικό σύστημα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/06/2015

Το αμαρτωλό Ελληνικό τραπεζιτικό σύστημα

Εκροές καταθέσεων που προσεγγίζουν τα 30 δις ευρώ σημειώθηκαν μεταξύ του Δεκεμβρίου 2014 και του Απριλίου 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που δημοσιεύονται στην Έκθεση για την Νομισματική Πολιτική που δημοσιοποιήθηκε σήμερα 18/6/2015. Σύμφωνα με ειδική αναφορά που γίνεται μέσα στην έκθεση και αφορά στις καταθέσεις, συνολικά την περίοδο Οκτωβρίου 2009 - Απριλίου 2015 παρατηρούνται τρεις φάσεις στην εξέλιξη των ροών καταθέσεων των επιχειρήσεων και των οργανισμών καθώς επίσης και των οικογενειών προς και από τους εγχώριους τραπεζιτικούς οργανισμούς.

[Οκτώβριος 2009 - Ιούνιος 2012]: Στην πρώτη και μεγαλύτερη σε διάρκεια φάση καταγράφηκαν συνολικές καθαρές εκροές ύψους 88,9 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στο -38% του υπολοίπου του Σεπτεμβρίου 2009.

[Ιούλιος 2012 - Νοέμβριος 2014]: Ακολούθησε μία φάση ανάκτησης αρχικά και στην συνέχεια σταθεροποίησης των καταθέσεων οπότε καταγράφηκαν εισροές ύψους 12,1 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στο +8% του υπολοίπου του Ιουνίου 2012.

[Δεκέμβριος 2014 - Απρίλιος 2015]: Στην τρίτη και τρέχουσα φάση παρατηρήθηκαν και πάλι υψηλές μηνιαίες εκροές συνολικού ύψους 29,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχούν στο -19% του υπολοίπου του Νοεμβρίου 2014.

Στο τέλος του Απριλίου 2015 το υπόλοιπο των καταθέσεων αυτών στο εγχώριο τραπεζιτικό σύστημα ανερχόταν στα 128 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι των 232,8 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2009. Αυτό σημαίνει πως το 45% των καταθέσεων δεν επέστρεψε ποτέ στο Ελληνικό τραπεζιτικό σύστημα.

Στην διάρκεια του τελευταίου πενταμήνου της έκθεσης, οι εκροές καταθέσεων των επιχειρήσεων και των οργανισμών ανήλθαν στα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει μείωση των καταθέσεων κατά 35% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2014. Σε ότι αφορά στις καταθέσεις των οικογενειών, οι εκροές έφθασαν τα 22,3 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει μείωση των καταθέσεων κατά 16% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014.

Σε στοιχεία που δεν αναφέρει η έκθεση και αφορούν στο τελευταίο τριήμερο, την Δευτέρα (15/6) και την Τρίτη (16/6) οι εκροές εκτιμάται πως έφθασαν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο χθες Τετάρτη (17/6) ανήλθαν στα 950 εκατομμύρια ευρώ.

Την εικόνα αυτής της δεινής πραγματικότητας ήρθαν να συμπληρώσουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια και οι φαιδρότητες του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος που μαζί με τον προκάτοχό του φέρουν τεράστια ευθύνη για το σημερινό κατάντημα του Ελληνικού τραπεζιτικού συστήματος. Οι δύο διοικητές, και όσοι τους συγκαλύπτουν, έχουν πρωταγωνιστήσει σε αγοροπωλησίες τραπεζών, σε συνάψεις περίεργων επιχειρηματικών -και όχι μόνο- δανείων, καθώς επίσης και σε μια σειρά αξιόποινων πράξεων για τις οποίες ουδέποτε λογοδότησαν και δεν εκλήθησαν ποτέ να δώσουν εξηγήσεις.

Ο αρθρογράφος Ambrose Evans-Pritchard της εφημερίδας Daily Telegraph χαρακτηρίζει το περιεχόμενο της έκθεσης του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος ως πολιτική επίθεση σε μία εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Η κεντρική τράπεζα της Ελλάδος δεν παρουσιάζει δυνητικούς κινδύνους στο χειρότερο σενάριο –κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι αποδεκτό– αλλά συμπεραίνει ότι όλα αυτά θα συμβούν αν ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν συμφωνήσει με τους όρους που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.

Οι απειλές ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από την Ε.Ε. και ότι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα οδηγήσουν στην οικονομική κατάρρευση αν δεν επιτευχθεί μια συμφωνία συνιστούν ωμό εκφοβισμό», γράφει στην Daily Telegraph ο Ambrose Evans-Pritchard.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου