Δημιουργική ασάφεια = πολιτική λιτότητας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/05/2015

Δημιουργική ασάφεια = πολιτική λιτότητας

Η χθεσινή (6/5/2015) τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker φανέρωσε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τα σημαντικά σημεία που θα κρίνουν το μέλλον της "διαπραγμάτευσης" και το κατά πόσο μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός μακρυά από τον αντιευρωπαϊστή και "αριστερό" προεκλογικό του εαυτό, θυμίζει σιγά-σιγά τους προκατόχους του υποτακτικούς της Γερμανίας, με τη διαφορά πως αυτός αλληθωρίζει ελαφρώς και προς τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση είναι φανερό πως έκανε πίσω σε κάποιες από τις θέσεις της, αυτές που η ίδια ονόμαζε «κόκκινες γραμμές». Έτσι, δέχεται πλέον αλλαγές τόσο στο ασφαλιστικό, αλλά και στο να παραπέμψει στις καλένδες όλες τις ρυθμίσεις που αφορούν στα εργασιακά, πλην των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Επιπλέον η συνομιλία των δύο ξεκαθάρισε πως αυτό που συζητείται είναι η ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, από την οποία και θα κριθεί το μελλοντικό τρίτο πακέτο βοήθειας. Αρχίζει, λοιπόν, να διαφαίνεται το που οδηγούσε η "δημιουργική ασάφεια", δηλαδή στην επιστροφή της πολιτικής των υφεσιακών μέτρων.

Πηγές από την πλευρά των δανειστών εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η συζήτηση θα είναι μεγάλη, αφού παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστικοποίηση των μέτρων με τα οποία θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που για το 2015 το ΔΝΤ αποτιμά περίπου στα 4,5 δις ευρώ.

Προκειμένου να καλυφθεί αυτό το κενό του προϋπολογισμού, η επιδίωξη των δανειστών, που σύμφωνα με τις πληροφορίες μου αποδέχεται η κυβέρνηση, είναι η επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ. Η μόνη διαφωνία που φαίνεται να υπάρχει είναι πως η κυβέρνηση επιδιώκει το 15%, ενώ οι δανειστές συζητούν για 18%. Θα επαναλάβω ακόμα μια φορά πως αυτό το μέτρο, ειδικά για τα νησιά μας συνιστά εθνική απειλή. Ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ στις ακριτικές περιοχές και στα νησιά έχει την έννοια της μέριμνας αλλά και της φροντίδας του κράτους προς τους ακρίτες. Η Ελλάδα, όπως κατ' επανάληψη έχω τονίσει, είναι νησιωτική χώρα και πρέπει να παρέχει προνομιακή μεταχείριση στους ηρωϊκούς κατοίκους κάθε νησιού, ειδικά των ακριτικών περιοχών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φαίνεται πως εγκαταλείπεται το σενάριο των τριών διαφορετικών φόρων στον τουρισμό, αλλά εμμένει στην υποχρεωτική χρήση των πιστωτικών καρτών για συναλλαγές πάνω των 70 ευρώ, ένα μέτρο ανόητο που ουσιαστικά οδηγεί ή στην φοροδιαφυγή ή στο καίριο χτύπημα των τουριστικών περιοχών.

Εκεί που η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμα τον τρόπο να επικοινωνήσει στους ψηφοφόρους της την υπαναχώρησή της, είναι στο ζήτημα των συντάξεων. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μη μείωση των κύριων συντάξεων έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τα αποτελέσματα των αναλογιστικών μελετών. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να μη θιγούν άμεσα συνταξιοδοτικά δικαιώματα και άρα να μην εγείρει πλήθος αντιδράσεων, αλλά να επικεντρωθεί η συζήτηση με τους δανειστές στο διάστημα 2020-2025. Οι πιστωτές, όμως, ζητούν άμεσες παρεμβάσεις για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Στο φλέγον και μείζον ζήτημα που αφορά στις εργασιακές συμβάσεις η κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού έχει ήδη εγκαταλείψει την δέσμευσή της για αύξηση του κατώτατου μισθού. Το μόνο που κρατάει είναι η διασφάλιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά οι δανειστές επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Τέλος, σε ότι αφορά στην επιβολή επιπρόσθετης φορολογίας σίγουρα θα αποτελούν παρελθόν οι προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αύξηση του αφορολόγητου στις 12.000 ευρώ, μιας και από ότι φαίνεται αυτό καταργείται τελείως!

Πηγές πολύ κοντά στις συζητήσεις σημειώνουν ότι «ακόμη και μετά από μια θετική δήλωση στο eurogroup της Δευτέρας, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ δύσκολες αποφάσεις». Αυτό είναι απολύτως λογικό και βέβαιο από την στιγμή που η Ελλάδα παραμένει στην ζώνη του ευρώ. Όσο μένει εντός της ευρωζώνης δεν ελέγχει ούτε την παραγωγή, ούτε τις εισαγωγές, ούτε τις εξαγωγές, ούτε τα ταμειακά της αποθέματα και κυρίως δεν ορίζει την οικονομική της πολιτική. Απλώς παραμένει υποτελής στους δυτικούς εταίρους της.

Για να καταλάβετε σχηματικά την κατάσταση της χώρας μας, σκεφθείτε πως η εργασία ή η επιχείρησή σας, τον μισθό ή τα κέρδη από τον κόπο σας να μη σας τα καταβάλλει, αλλά να τα εκχωρεί σε κάποιον τρίτο που θα τα διαχειρίζεται για λογαριασμό σας. Αυτός θα ορίζει το που, το πότε και το πόσα θα ξοδεύετε ανεξάρτητα από τις ανάγκες σας. Πως σας φαίνεται; Έτσι είναι η Ελλάδα μας τα τελευταία (και όχι μόνο) χρόνια!

Οι θεατρινίστικοι (όπως αποδείχθηκαν) παλικαρισμοί της κυβέρνησης τελείωσαν και τη θέση τους παίρνει η επιστροφή στα χρόνια της λιτότητας. Μετά από ένα τρίμηνο διάστημα που βύθισε τη χώρα ακόμα περισσότερο στην αβεβαιότητα και στην ανασφάλεια, η κυβέρνηση επαναφέρει στον τόπο την πολιτική της εξαθλίωσης και της παρατεταμένης λιτότητας, όπως την προστάζει η Δύση.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλλει στον Ελληνικό λαό εκτός από την παράλογη πολιτική της μιζέριας, μια άλλη πραγματικότητα. Γι' αυτό βάφτισε "θεσμούς" τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κερδοσκοπούν σε βάρος των Ελλήνων πολιτών, γι' αυτό ονομάζει "δημιουργική ασάφεια" την απραξία και γι' αυτό αντί να κυβερνά τον τόπο με βάση το συμφέρον του, επιδίδεται σε πομπώδεις αλλά κενές και καθοδηγούμενες δηλώσεις.

Σε λίγη ώρα οι κάλπες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα κλείσουν. Προσωπικά ελπίζω στην άνοδο του UKIP, που θα προκαλέσει δημοψήφισμα και με τους σωστούς χειρισμούς την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. προκαλώντας και την οριστική διάλυση αυτού του αίσχιστου μορφώματος. Τότε, έστω και εκ του πλαγίου, ίσως έχει κάποια αμυδρά ελπίδα σωτηρίας και η χώρα μας.

1 σχόλιο: