Άλλο τα λόγια, άλλο το χρήμα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/01/2015

Άλλο τα λόγια, άλλο το χρήμα

Οι Ελληνικές τράπεζες βρίσκονται καθ’ οδόν στο να χρησιμοποιήσουν τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) αναφέρει το πρακτορείο Reuters δια χειρός των George Hay και Neil Unmack. Σύμφωνα με το πρακτορείο, μόνο τον Ιανουάριο (2015) έφυγαν από τις τράπεζες περίπου 9 δις ευρώ, δηλαδή ποσοστό 5% του ΑΕΠ. Επίσης, οι Hay και Unmack εκτιμούν πως είναι δύσκολο η Ελλάδα να μην αποφύγει τις περιπέτειες που πέρασε η Κύπρος το 2013 σε ότι αφορούσε στο τραπεζιτικό της σύστημα. Θυμίζω πως οι περιπέτειες αυτές κόστισαν πάρα πολλά χρήματα στους καταθέτες της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανάψει σε πρώτη φάση το «πράσινο φως» στην Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να τους προσφερθεί αυτή η βοήθεια. Αν ο ρυθμός των εκροών αυξηθεί, τότε η ECB θα έχει πρόβλημα και βραχυπρόθεσμα δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να αφήσει τις τράπεζες να λειτουργούν μέσω του ELA συμπεραίνουν οι αρθρογράφοι του Reuters.

«Στα stress tests του Οκτωβρίου ο ελεγκτικός μηχανισμός της ECB διαπίστωσε ότι και οι τέσσερις μεγάλες Ελληνικές τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια. Τυχόν αποκοπή από τη ρευστότητα θα προκαλούσε αύξηση της λαϊκής οργής στην Ελλάδα, όπου το 70% του πληθυσμού θέλει η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Ο έλεγχος των κεφαλαίων θα μπορούσε αυτό να το αλλάξει» αναφέρει το Reuters.

«Οι δημόσιες σχέσεις όμως είναι εξίσου σημαντικές και στη Γερμανία. Όσο πιο κοντά στα επίπεδα του 2012, δηλαδή στα 120 δις ευρώ, έρχεται η χρήση του ELA από την Ελλάδα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανές απώλειες στο σύστημα πληρωμών της ευρωζώνης αν η χώρα αποχωρήσει από την ευρωζώνη. Οι απώλειες θα μπορούσαν να περιοριστούν με τον έλεγχο του κεφαλαίου, ο οποίος έγινε αρκούντως ανεκτός στην Κύπρο. Αλλά ότι αποδείχθηκε υποφερτό στην Κύπρο μπορεί να αποδείχθει πολύ πιο αποσταθεροποιητικό για την Ελλάδα» καταλήγει το δημοσίευμα.

Παρά την νωπή εκλογική του νίκη, το ασκέρι των "αριστερών" καπιταληστών δεν φαίνεται να αποκτά την εμπιστοσύνη του κόσμου κάτι που προσωπικά το βρίσκω απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο. Το ζήτημα είναι πως από τη μία η κυβέρνηση ήρθε τελικά σε ρήξη με το eurogroup και σαφώς με την Γερμανική κυβέρνηση, αλλά από την άλλη βασίζεται στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό ρευστότητας για να μπορέσει να κρατήσει στην ζωή τις Ελληνικές τράπεζες.

Αλήθεια τι θα συνέβαινε στην νέα κυβέρνηση εάν η ECB αρνείτο τη στήριξη μέσω του ELA ή έβαζε όρους στην χρήση του από τις Ελληνικές τράπεζες; Πολύ απλά: Χάος! Αυτό στο οποίο ειδικεύεται η νέα κυβέρνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου