Η πτώση της Ελλάδας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/01/2015

Η πτώση της Ελλάδας

Η καθοδική πορεία της χώρας επιβεβαιώνεται και από την σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. Έτσι, λοιπόν, χτες (28/1/2015) οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψαν πολύ μεγάλη πτώση, μέσα σε πολύ αρνητικό κλίμα στην αγορά των ομολόγων όπου η απόδοση του τριετούς ομολόγου να εκτοξεύεται πάνω από το 16%. Τραγικότερη εικόνα που έδινε την αίσθηση διάλυσης παρουσίασαν οι τραπεζιτικές μετοχές, o δείκτης των οποίων κατέγραψε απώλειες που προσέγγισαν το 30%, ενώ κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων συνεδριάσεων υποχωρεί πάνω από το 40%. O γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2012, στις 711,13 μονάδες σημειώνοντας μεγάλη πτώση 9,24%. Στην διάρκεια των διαπραγματεύσεων κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 708,61 μονάδες όταν σημείωνε πτώση έως και 9,56%.

Αν δούμε συγκεντρωτικά το τι έχει συμβεί στις τρεις συνεδριάσεις του χρηματιστηρίου υπό το καθεστώς της νέας κυβέρνησης θα παρατηρήσουμε το εξής: Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη διάρκεια των τριών τελευταίων πτωτικών συνεδριάσεων σημειώνει συνολικές απώλειες 15,39%, ενώ ο τραπεζιτικός δείκτης καταγράφει απώλειες 43,81%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς μειώθηκε χτες (28/1/2015) κατά 5,8 δις ευρώ, ενώ κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει υποχωρήσει κατά 11,7 δις ευρώ. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε στα 199,40 εκατομμύρια ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 12,10%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 5,98%.

Την ίδια ώρα ο οίκος Standard & Poor's, προανήγγειλε με ανακοίνωσή του το ενδεχόμενο υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας θέτοντας την αξιολόγηση της χώρας υπό παρακολούθηση με αρνητικές προοπτικές (credit watch negative). Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υποστηρίζει η νέα Ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με το πλαίσιο μέτρων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης Ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών πιστωτών της. Αν η νέα κυβέρνηση δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές για νέα βοήθεια, θα αποδυναμωθεί η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας και η πιστοληπτική της αξιοπιστία, προειδοποιεί ο οίκος.

«Για το λόγο αυτό τοποθετήσαμε την αξιολόγηση «Β/Β» της μακροπρόθεσμης και βραχυπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε Credit Watch Negative. Μπορεί να υποβαθμίσουμε την αξιολόγηση, αν οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φτάσουν σε αδιέξοδο, περιορίζοντας την δυνατότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Τον κατήφορο με μεγάλη ταχύτητα πήρε ήδη το Ελληνικό κράτος από την έλευση της νέας κυβέρνησης, που σημειωτέον δεν έκλεισε εικοσιτέσσερις ώρες κυβερνητικού έργου. Παρόλα αυτά, η επιπολαιότητα και η ανευθυνότητα που διαφάνηκε είναι αρκετή, έτσι ώστε να καθιστά τις αγορές αλλά και τους Έλληνες πολίτες διστακτικούς και επιφυλακτικούς. Βλέπετε η γιορτή των εκλογών τελείωσε και τώρα ήρθε η ώρα να δούμε την αλήθεια που δεν είναι καθόλου όμορφη όσο την παρουσίαζαν προεκλογικά οι σημερινοί κυβερνώντες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου