Επί γης ειρήνη (;) - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

02/01/2015

Επί γης ειρήνη (;)

Παρά τη σοβαρή κρίση που διέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας, εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin δήλωσε απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του Barack Hussein Obama, ότι οι δύο χώρες μοιράζονται μια κοινή ευθύνη για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης. Την δήλωση αυτή έκανε ο Ρώσος Πρόεδρος την τελευταία μέρα του χρόνου που πέρασε (31/12/2014) σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους και την οποία μετέδωσαν σχεδόν όλα τα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως.

Στο καθιερωμένο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, με το οποίο ο Ρώσος ηγέτης έστειλε ευχές για το νέο έτος, ο Putin επεσήμανε ότι το 2015 θα εορταστούν τα 70 χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Αυτή η ιστορική ημερομηνία θα πρέπει να μας υπενθυμίσει τις ευθύνες των ΗΠΑ και της Ρωσίας υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στον κόσμο, τον μοναδικό τους ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των διεθνών απειλών», τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε μέσω της ανακοίνωσης αυτής ευχές και σε πολλούς ηγέτες που δεν βρίσκονται πλέον στην εξουσία, όπως ο Γάλλος πρώην πρόεδρος Nicolas Paul Stéphane Sarközy de Nagy-Bocsa, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi και ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος George Walker Bush.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Ρωσίας ο πληθωρισμός, κυρίως λόγω των κυρώσεων της Δύσης και των αντιμέτρων που έχει λάβει η Μόσχα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία αλλά και της πτώσης του Ρωσικού νομίσματος, έφθασε στο 11,4%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από το 2008, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Rosstat (Ρωσική εθνική στατιστική υπηρεσία) που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014.

Η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή αυξήθηκε ειδικά τον Δεκέμβριο, τον μήνα που καταγράφηκε ακόμη πιο σφοδρή υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του Ρωσικού εθνικού νομίσματος, κατά 2,6% σε σχέση με τον Νοέμβριο, ανέφερε η Ρωσική στατιστική υπηρεσία.

Τα διατροφικά προϊόντα ακρίβυναν κατά 15,4% εντός του 2014. Μετά την υποχώρησή του στο 6,5% το 2013, ο πληθωρισμός άρχισε και πάλι να αυξάνεται ραγδαία ιδίως μετά τον Αύγουστο και την επιβολή, από τη Ρωσική κυβέρνηση, του αποκλεισμού των Αμερικανικών και των Ευρωπαϊκών προϊόντων αγροτικής διατροφής, ως αντίποινα για τις κυρώσεις που πρώτες επέβαλλαν στη Ρωσία οι ΗΠΑ και η Ε.Ε.

Οι ίδιες κυρώσεις ευθύνονται και για την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας που σημείωσε το ρούβλι τους μήνες που ακολούθησαν. Στην αυξητική τάση του πληθωρισμού συνέβαλε καθοριστικά η ελεύθερη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου που συγκαταλέγεται στις βασικές πηγές εσόδων για το Ρωσικό κράτος.

Συνολικά το ρούβλι έχασε μέσα στο 2014 το 41% της αξίας του έναντι του δολαρίου και το 34% της αξίας του έναντι του ευρώ. Έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας 29/12, που ήταν η τελευταία ημέρα συναλλαγών στις Ρωσικές αγορές πριν από το νέο έτος, σε ισοτιμία 55,50:1 έναντι του δολαρίου και 69:1 έναντι του ευρώ.

Η είδηση αυτή αναδεικνύει με απόλυτο τρόπο την διαφορά της προσέγγισης που έχουν οι Δυτικοί πολιτικοί και ο Ρώσος ηγέτης σε ότι αφορά στην παγκόσμια κυριαρχία. Οι μεν Δυτικοί προσπαθούν να εξοντώσουν την Ρωσία γιατί την αντιμετωπίζουν ως αντίπαλο και εμπόδιο στα σχέδια τους, ενώ από την άλλη πλευρά η Ρωσία τείνει διαρκώς χείρα συμφιλίωσης.

Δεν ισχυρίζομαι πως τα κίνητρα των Ρώσων είναι αγνά ή πως το κύριο μέλημά τους είναι η παγκόσμια ειρήνη. Αυτό που παρατηρώ, ως πολίτης αυτού του κόσμου, είναι πως το κέρδος των ισχυρών πηγάζει άμεσα μέσα από την ευημερία των λαών και όχι μέσα από τις αναταραχές ή την αβεβαιότητα. Το ζήτημα είναι πως αυτό το έχει συνειδητοποιήσει μόνο η Ρωσία, ενώ αντίθετα οι Δυτικοί μάχονται να επιβληθούν με τις μεσαιωνικές μεθόδους καταπίεσης των ιεροεξεταστών και της στυγνής και απάνθρωπης βίαιας επιβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου