Nož, žica, Srebrenica - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

14/11/2016

Nož, žica, Srebrenica

Από ό,τι φαίνεται οι Βόσνιοι δεν έβαλαν, αλλά και δεν πρόκειται να βάλουν μυαλό. Αυτό άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα και από την απαράδεκτη στάση των ποδοσφαιριστών και των οπαδών τους χθες (13 Νοεμβρίου 2016) το βράδυ στο γήπεδο "Γεώργιος Καραϊσκάκης", στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, που θα γίνει(;) το καλοκαίρι του 2018 στην Ρωσία.

H Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Босна и Херцеговина) είναι μια "χώρα"-κατασκεύασμα των δυτικών, μετά τον διαμελισμό του Βασιλείου της Σερβίας. Στην περιοχή που σήμερα παρουσιάζεται ως αυτόνομο κράτος, κατοικούν Σέρβοι, Βόσνιοι και Κροάτες. Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής, το 43,5%, είναι μουσουλμάνοι Βόσνιοι και αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό την βαρβαρότητα και την προκλητικότητα των κατοίκων του δυτικού προτεκτοράτου.

Οι Βόσνιοι ήσαν προκλητικοί σε ολόκληρη την διάρκεια του αγώνα, ενώ την στιγμή που η ομάδα τους σημείωσε το τυχερό τέρμα που της έδωσε το προβάδισμα, άναψαν φωτοβολίδες και τις εκτόξευσαν στην διπλανή εξέδρα όπου κάθονταν Έλληνες φίλαθλοι. Δεν αναφέρομαι στις ύβρεις και στις χειρονομίες, που δυστυχώς οι Έλληνες φίλαθλοι(;) ανταπέδωσαν με τον χειρότερο τρόπο εξομοιούμενοι με τους απολίτιστους και άξεστους Βόσνιους.

Το χειρότερο από όλα είναι η υποκρισία και η φιλοδυτική στάση των Ελληνικών(;) Μέσων Ενημερώσεως(;), που κάνουν λόγο για "πρόκληση" των Βοσνίων εξαιτίας ενός πανό, που κρατούσε κάποιος ανεγκέφαλος προβοκάτορας οπαδός. Το πανό έγραφε «Nož, žica, Srebrenica», που σημαίνει "Μαχαίρι, σύρμα, Srebrenica", κάνοντας αναφορά στην κατασκευασμένη και διαστρεβλωμένη ιστορία της σφαγής της Srebrenica.

Για όσους δεν θυμούνται, οι δυτικοί κατηγόρησαν τους Σέρβους και ιδιαίτερα τον στρατηγό Ратко Младић (Ratko Mladić) για την σφαγή 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στην Srebrenica, τον Ιούλιο του 1995. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί η ενοχή του τακτικού στρατού της Σερβίας για την σφαγή, αφού και οι δυτικοί αποδέχονται την έλλειψη στοιχείων. Παρά ταύτα εξακολουθούν, κατά την προσφιλή τους συνήθεια, να κατηγορούν τους Σέρβους γιατί δεν απέτρεψαν την σφαγή!

Όπως και να έχει το ζήτημα της σφαγής της Srebrenica, δεν είναι αυτό που εξετάζουμε σήμερα. Το θέμα είναι η ανάρμοστη και πολεμική συμπεριφορά όλων ανεξαιρέτως -παραγόντων, αθλητών και οπαδών- των Βοσνίων, αλλά και η εμφανής έλλειψη αστυνόμευσης του γηπέδου. Πώς επετράπη στον ανεγκέφαλο να κρατήσει αυτό το πανό και να "ρίξει λάδι στην φωτιά" σε μια ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα; Οι Βόσνιοι ποδοσφαιριστές φημίζονται για την ποδοσφαιρική τους "αλητεία", όπως άλλωστε οι περισσότεροι Βαλκάνιοι, και αυτό φρόντισαν να το "αποδείξουν" πριν από την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο.

Είναι τυχαίο το φυλετικό και το εθνικό μίσος που τεχνηέντως καλλιεργείται μέσα από όλες τις εκφράσεις της καθημερινότητος των ανθρώπων; Σίγουρα όχι και ακόμα πιο σίγουρα οφείλεται σε σημαντικότερα αίτια από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ξεκίνησε από το Sarajevo. Τυχαίο; Προσωπικά, δεν το νομίζω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου