Αγορές, δάνεια, χρεωκοπία! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/10/2016

Αγορές, δάνεια, χρεωκοπία!

Τα παιχνίδια του διεθνούς καπιταλισμού δεν έχουν τέλος και από ότι φαίνεται κορυφώνονται οι συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να οδηγηθεί ο πλανήτης σε αδιέξοδο και σε γενικευμένη σύρραξη.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το Bloomberg και το CNBC, η Σαουδική Αραβία για πρώτη φορά στην ιστορία της πούλησε κρατικά ομόλογα σε ιδιώτες επενδυτές και μάλιστα συνολικού ύψους-record που φθάνει το αστρονομικό ποσό των 17,5 δις δολαρίων. Τα ομόλογα που πούλησε η μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα πετρελαιοειδών στον κόσμο είναι πενταετούς, δεκαετούς και τριακονταετούς ωρίμανσης.

Αν αναλογισθούμε πως πριν από μία πενταετία ήταν αδιανόητη η έξοδος στις διεθνείς αγορές για μια τόσο πλούσια σε πετρελαϊκά αποθέματα χώρα, καθίσταται σαφές το ότι τα πράγματα οδηγούνται από το κακό στο χειρότερο και μάλιστα με πολύ γοργό ρυθμό.

Η τεχνητή αλλά ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου μετέτρεψε την Σαουδική Αραβία από πλεονάζουσα σε ελλειμματική, αφού στο πρόσφατο παρελθόν αναγκάστηκε να δανειστεί από τις Τράπεζές της, καθώς και να αποσύρει τμήμα κρατικών καταθέσεων που βρισκόταν τοποθετημένο στο εξωτερικό. Λόγω του ότι ο προϋπολογισμός της βασίζεται κατά 75% στο πετρέλαιο, το 2015 σημείωσε έλλειμμα ύψους 100 δις δολαρίων. Το γεγονός αυτό ανάγκασε την χώρα να λάβει μια σειρά από μέτρα, που περιλάμβαναν περικοπές μισθών και ανατιμήσεις στη βενζίνη.

Ωστόσο, το πρόβλημα δεν περιορίζεται μόνο στην Σαουδική Αραβία. Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Abu Dhabi, δανείστηκε από τις αγορές 5 δις δολάρια τον Απρίλιο, τον Σεπτέμβριο το Qatar δανείστηκε 9 δις, ενώ και το Kuwait ήδη σχεδιάζει να δανειστεί 10 δις δολάρια.

Το ότι όλες αυτές οι κινήσεις και οι "κρίσεις" δεν είναι πραγματικά γεγονότα αλλά εσκεμμένες, μεθοδευμένες και πολύ προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες των πρωταγωνιστών της δημιουργίας μίας παγκοσμίου αγοράς και κυβερνήσεως, φαίνεται αν κοιτάξει κανείς το πρόσφατο παράδειγμα της Αργεντινής.

Στην Λατινοαμερικανική αυτή χώρα το παγκόσμιο κατεστημένο ήθελε εδώ και καιρό να ελέγξει την κυβέρνηση, κάτι που ήταν αδύνατον όσο βρισκόταν στην εξουσία ο Néstor Carlos Kirchner και εν συνεχεία -μετά τον θάνατό του- η σύζυγός του, Cristina Elisabet Fernández de Kirchner, που αποδείχθηκε πανάξια διάδοχος της πολιτικής του συζύγου της. Έτσι δημιουργήθηκε μια πλασματική πίεση στην οικονομία της χώρας, που κατέληξε στην δεύτερη "χρεωκοπία" της Αργεντινής μέσα σε μία δωδεκαετία.

Το 2015 ανέλαβε την εξουσία στην Αργεντινή ο αχυράνθρωπος και εκλεκτός της Δύσης Mauricio Macri. Ως "δια μαγείας" η πρώην δις χρεωκοπημένη χώρα "δανείστηκε" από τους επενδυτές το ποσό, που μέχρι την περίπτωση της Σαουδικής Αραβίας αποτελούσε παγκόσμιο record, των 16,5 δις δολαρίων στις αρχές του 2016. Τι συνέβη στο ενδιάμεσο; Άλλαξε κάτι στην οικονομία και ανακτήθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών; Όχι! Πολύ απλά, ο κατευθυνόμενος πρόεδρός της την έσυρε στην αύξηση του χρέους, όπως είχε κάνει και στην Ελλάδα η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Σαμαρά. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Αργεντινή αύξησαν το συνολικό τους χρέος χωρίς να εισπράξουν το παραμικρό!

Πρέπει να ξυπνήσουμε επιτέλους και να καταλάβουμε πως οι ζωές όλων μας δεν μπορεί να είναι λογιστικές εγγραφές στα κιτάπια κάποιων μεγαλοεπενδυτών και των πολιτικών υπαλλήλων τους. Οφείλουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας να διαλύσουμε τα εκτρώματα των πράξεών μας και να τους παραδώσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης!

1 σχόλιο:

  1. Εξαιρετικό τό άρθρο! Δυστυχώς οι Έλληνες "πολίτες", εγκλωβισμένοι στόν κομματικό τους μικρόκοσμο δέν βλέπουν πέρα απ' τήν μύτη τους καί ως εκ τούτου δέν μπορούν (ή δέν θέλουν, επειδή τούς ξεβολεύει...) νά αποστασιοποιηθούν από τά τετριμμένα καί νά δούν τό κεκρυμμένον όπισθεν τού τοίχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή