O μικρός πρίγκηπας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

10/09/2016

O μικρός πρίγκηπας

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι Le Petit Prince (Ο Μικρός Πρίγκηπας) του Antoine Marie Jean-Baptiste Roger, comte de Saint-Exupéry. Ένα βιβλίο που παρότι είναι γραμμένο απλοϊκά, κρύβει πολλά νοήματα. Ένα βιβλίο, που όπως εξηγεί ο συγγραφέας του στην αφιέρωση που το συνοδεύει, είναι γραμμένο για παιδιά και οι μεγάλοι δεν μπορούν να το καταλάβουν.

Με θλίψη διάβασα πως κάποιοι σεξουαλικά (και όχι μόνο) διεστραμμένοι και καταπιεσμένοι "καλλιτέχνες" αποφάσισαν να δώσουν την δική τους εκδοχή στο αριστούργημα του Roger, παρουσιάζοντας τον Μικρό Πρίγκηπα για ... ενήλικες! Τον ρόλο του "άφυλου" Μικρού Πρίγκηπα θα ερμηνεύσει μία "ηθοποιός", γόνος γνωστής οικογενείας του σάπιου πολιτικού συστήματος που γκρέμισε την ηθική στην Ελλάδα.

Η σφοδρή και διαρκής τραγική προσπάθεια εκχυδαϊσμού των πάντων είναι πρωτοφανής για την Πατρίδα μας, καθώς δεν υπάρχει προηγούμενο σε αυτό που ζούμε. Οι διεφθαρμένες και πρόστυχες εκδοχές των αρχαίων τραγωδιών φέτος ξεπέρασαν κατά πολύ το όριο της αισχρότητος και της ύβρεως. Τα προγράμματα των "καλλιτεχνικών" σπουδών είναι, ουσιαστικά, διαφθορεία του ήθους των νεαρών και (ως επί το πλείστον) αθώων φοιτητών. Οι θεατρικές παραστάσεις είναι στην πλειοψηφία τους ακατάλληλες όχι απλώς για ανηλίκους, αλλά και για τους ανθρώπους, που έχουν στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Η ποίηση και η λογοτεχνία δεν υπάρχουν πια, αφού αντικαταστάθηκαν από το ξεχείλισμα και το υστερικό ξέσπασμα νοσηρών και διεφθαρμένων ψυχολογιών, που μολύνουν την ατμόσφαιρα ακόμα και χωρίς να τα μελετήσει κανείς. Η ζωγραφική έχει "παραχωρήσει" την θέση της στις selfies και στην φθηνή ηλεκτρονική επεξεργασία, οι ταινίες του κινηματογράφου και της τηλεοράσεως είναι ένας "ύμνος" στην βία και στην σεξουαλική διαστροφή ... και η κατρακύλα δεν έχει σταματημό.

Σε μία προσπάθεια αποκατάστασης της ασχήμιας της εποχής μας, θέλω να αφιερώσω με όλη μου την αγάπη ένα μικρό απόσπασμα του Μικρού Πρίγκηπα σε όλους εσάς, γιατί ξέρω πως θα μιλήσει ... στην καρδιά σας!

«Καλημέρα» είπε ο μικρός πρίγκιπας.
«Καλημέρα» είπε ο έμπορος.
Ο έμπορος πουλούσε κάτι τελειοποιημένα χαπάκια που κόβουν τη δίψα. Παίρνεις ένα και περνάει μια βδομάδα ώσπου να ξαναδιψάσεις.
«Γιατί τα πουλάς αυτά;» ρώτησε ο μικρός πρίγκιπας.
«Είναι μεγάλη οικονομία χρόνου» είπε ο έμπορος. «Οι ειδικοί λογάριασαν ότι γλιτώνεις έτσι πενήντα τρία λεπτά τη βδομάδα».
«Και τι τα κάνεις αυτά τα πενήντα τρία λεπτά;»
«Τα κάνεις ό,τι θέλεις...»
Εγώ, σκέφτηκε ο μικρός πρίγκιπας, αν είχα πενήντα τρία λεπτά στη διάθεση μου, θα πήγαινα με την ησυχία μου ως την πηγή...

1 σχόλιο:

  1. Υπέροχο βιβλιο γεμάτο αλήθειες και νοήματα. Θα πω μονο οτι όσον αφορά τη πίστη μας ζούμε γύρω απο "εξερευνητές" που θέλουν μονο αποδείξεις χωρις να γνωρίζουν ούτε το ελάχιστο απο το τι πρεσβεύει η Ορθόδοξη θρησκεία, και επίσης οτι ειμαςτε δυστυχώς προσκολλημένοι στα εφήμερα και στα ματαιοδοξα.....ποσό επίκαιρο παραμύθι απο ποτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή