Η οικονομική εισβολή στην Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

27/05/2016

Η οικονομική εισβολή στην Ελλάδα

Ο Michael Hudson είναι πρώην οικονομολόγος της Wall Street και, κατά τους ειδικούς, εκ των κορυφαίων στην παγκόσμια οικονομολογία. Είναι διακεκριμένος καθηγητής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο του Missouri, Kansas City (UMKC), και συγγραφέας πολλών βιβλίων συμπεριλαμβανομένου και του "Super Imperialism: The Economic Strategy of American Empire" (Υπέρ-Ιμπεριαλισμός: η οικονομική στρατηγική της Αμερικανικής αυτοκρατορίας). Το πρόσφατο βιβλίο του είναι το "Killing the Host: How Financial Parasites and Debt Bondage Destroy the Global Economy" (Σκοτώνοντας τον ξενιστή: Πώς τα οικονομικά παράσιτα και η σκλαβιά του χρέους κατέστρεψαν την παγκόσμια οικονομία).

Ο Sharmini Peries είναι στέλεχος και παραγωγός του "The Real News Network". Ακολουθεί μια απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του Michael Hudson στον Sharmini Peries στο Real News Network, που έχει ιδιαίτερη σημασία σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας, σε μετάφρασή μου από το Αγγλικό κείμενο, που δημοσιεύθηκε στο "Counter punch". Η ανάλυσή του είναι συγκλονιστική και απόλυτα τεκμηριωμένη σε σημείο, που πιστεύω πως θα προβληματίσει και τον πλέον δύσπιστο, αλλά καλοπροαίρετο, αναγνώστη.

SHARMINI PERIES: Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει ίσως επισκιαστεί από την προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς και από το προσεχές δημοψήφισμα για την BRexit. Αλλά δεν έχει εξαφανιστεί. Η κυβέρνηση συνασπισμού του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα αντιμετωπίζει την βία στους δρόμους και τρεις ημέρες γενικής απεργίας την περασμένη εβδομάδα έκαναν μεγάλο μέρος της χώρας να παραλύσει. Παρά τις διαμαρτυρίες, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έσπρωξε μέσω της νομοθεσίας την τροποποίηση του φορολογικού και συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, με την υποστήριξη των 153 βουλευτών, ένα μέτρο που απαιτείται από τους δανειστές, προκειμένου να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Απευθυνόμενος στην βουλή των 300, ο πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας είπε ότι είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε την Ελλάδα να σταθεί στα δύο πόδια της με οποιοδήποτε κόστος.

Για να συζητήσουμε τις εξελίξεις αυτές, έχω κοντά μου τον Michael Hudson, διακεκριμένο Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Missouri-Kansas City.

Michael το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για την λήψη περιεκτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της επιβάρυνσης του χρέους στην Ελλάδα. Θέλει να γίνουν οι δανειστές δημιουργικοί όσον αφορά στην διαγραφή του χρέους και τα μέτρα που προτείνει φαίνεται να είναι αρκετά προοδευτικά σε σύγκριση με αυτά που συζητούν οι δανειστές. Πείτε μας περισσότερα για την πρόταση του ΔΝΤ και πώς οι δανειστές αντιδρούν σε αυτήν.


HUDSON: Το ΔΝΤ λέει ότι δεν θα μειώσει το χρέος στην Ελλάδα ούτε κατά ένα ευρώ. Θα κρατήσει το χρέος στο ύψος του. Το πρόβλημα είναι ότι με τον τρόπο που οι Ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες κρατούν τους ισολογισμούς τους, αν καταρρεύσει το χρέος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, τότε η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες χώρες, που οι τράπεζες έχουν διασωθεί, θα πρέπει να υποστούν μια απώλεια, αλλά αυτοί αρνούνται να χάσουν έστω και ένα ευρώ. Έτσι, το ΔΝΤ δεν έχει κάνει μια δημιουργική πρόταση. Έχει επαναλάβει αυτό που είπε πριν από ένα χρόνο χωρίς να αλλάξει ούτε μία λέξη. Λέει εντάξει, θα κρατήσουμε κάθε δεκάρα του χρέους στη θέση της, αλλά θα σας δώσουμε έναν παραπλανητικό αριθμό. Πρόκειται να σας χρεώσουμε μόνο με 1,5% επιτόκιο και δεν θα πρέπει να πληρώσετε για το χρέος για 25 χρόνια. Έτσι σαν αντάλλαγμα του να μην πάρετε έκπτωση του χρέους, δεν καταβάλετε τόκους για 25 χρόνια, χρεώνοντάς σας μόνο ένα μικρό επιτόκιο.

Μόνο που υπάρχει ένας σκληρός όρος. Θα πρέπει να ξεχάσετε τις συντάξεις σας, να τις μειώσετε, να επιβάλετε λιτότητα, να ιδιωτικοποιήσετε το κράτος σας και να συρρικνώσετε την οικονομία σας, περίπου κατά 1, 2, 3% ετησίως, ώστε το μικρό επιτόκιο του 1,5%, που σας χρεώνουμε, να απορροφήσει όλη την αύξηση του εισοδήματος που έχετε. Κάθε δεκάρα ανάπτυξης που θα έχετε για τα επόμενα 25 χρόνια, θα πρέπει να καταλήγουν να πληρώνουν τις Γερμανικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου