Ο Farage φωνάζει OXI στην Ε.Ε. - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

31/07/2015

Ο Farage φωνάζει OXI στην Ε.Ε.

Ο Nigel Farage μιλάει έξω από τα δόντια σχετικά με την τακτική που ακολουθεί ο Βρετανός πρωθυπουργός αναφορικά με το σχεδιαζόμενο δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βορείου Ιρλανδίας που αφορά στην παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πολλά από τα προβλήματα που θίγει το άρθρο του αρχηγού του UKIP στην Daily Express, έχουν ομοιότητες -αν δεν είναι ακριβώς τα ίδια- με αυτά που μαστίζουν και την Ελλάδα μας. Σας το παρουσιάζω σε τρεις συνέχειες, σε μετάφρασή μου από το Αγγλικό κείμενο, με την συνηθισμένη υπενθύμιση πως οι επισημάνσεις είναι προσωπικές μου και όχι του Nigel Farage.

O David Cameron επαναλάμβανε διαρκώς κατά καιρούς ότι δεν επιθυμούσε να γίνει ένα δημοψήφισμα του τύπου «ΝΑΙ ή ΟΧΙ» στην Ε.Ε. Η πεποίθησή του, όπως ο ίδιος έχει τονίσει αρκετές φορές, ήταν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι. Καμία συζήτηση. Κανένα δημοψήφισμα. Το γεγονός είναι πως αυτό το δημοψήφισμα διεξάγεται μόνο χάρη στην απήχηση και το ρεύμα που ο πολιτικός στρατός του UKIP έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Στις γενικές εκλογές σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι στήριξαν το UKIP, ένα απίστευτο κατόρθωμα. Κυρίως ήταν το UKIP, υποβοηθούμενο από την σταυροφορία της Daily Express, που έκανε τα τύμπανα να χτυπήσουν την αποχώρηση από την Ε.Ε. και χάραξε αυτό το ζωτικής σημασίας θέμα στην ψυχή του κοινού: Ότι ναι, είμαστε αρκετά καλοί για να ευδοκιμήσουμε ως ανεξάρτητη εμπορική χώρα παγκοσμίως εκτός της Ε.Ε. Ότι πιστεύουμε στη Βρετανία. O Cameron εξαναγκάστηκε.

Δέχτηκε ένα δημοψήφισμα που δεν ήθελε και τώρα βλέπουμε μια πλήρη παρωδία της αποκαλούμενης διαδικασίας επαναδιαπραγμάτευσης να λαμβάνει χώρα. Είναι μια τραγική διαδικασία χωρίς φιλοδοξία, με κομμένα τα φτερά από την προσωπική δέσμευση του Cameron να παραμείνει στην Ε.Ε. Μην ξεγελιέστε. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια άσκηση δημοσίων σχέσεων υπό την ηγεσία του Cameron, που αποσκοπεί να μας κρατήσει στην Ε.Ε.

Έχω περάσει ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής μου πηγαίνοντας πάνω-κάτω στο Ηνωμένο Βασίλειο μιλώντας στους ανθρώπους, ακούγοντας τι έχουν να πουν για την Ε.Ε. Νομίζω, λοιπόν, ότι έχω μια αρκετά καλή αντίληψη ως προς το τι αντιπαθούν οι Βρετανοί στην Ε.Ε. και οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις απλώς επιβεβαιώνουν αυτό που έχω υποψιαστεί από καιρό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου