Ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, απειλεί ολόκληρο τον κόσμο - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/07/2015

Ότι συμβαίνει στην Ελλάδα, απειλεί ολόκληρο τον κόσμο

Ο Egon von Greyerz είναι ο ιδρυτής και διευθύνων μέτοχος της Matterhorn Asset Management AG, καθώς και της θυγατρικής της GoldSwitzerland, με έδρα τη Ζυρίχη στην Ελβετία. Ο Egon von Greyerz προέβλεπε την τρέχουσα κρίση και τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην παγκόσμια οικονομία από τις αρχές του 2000. Το 2002 όταν ο χρυσός ήταν στα 300 δολάρια ανά ουγγιά, η Matterhorn Asset Management AG συνιστούσε στους επενδυτές να θέσουν το 50% των περιουσιακών στοιχείων των επενδύσεων τους σε φυσικό χρυσό, τοποθετώντας το εκτός του τραπεζιτικού συστήματος.

Ο Egon von Greyerz στο τέλος του Ιουνίου έδωσε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον King World News, την οποία παρότι έχω μεταφράσει από καιρό από το Αγγλικό κείμενο, οι έκτακτες πολιτικές εξελίξεις στην Πατρίδα μας δεν επέτρεψαν να σας την παρουσιάσω νωρίτερα. Σήμερα, λοιπόν, σας την παραθέτω με την υπενθύμιση πάντοτε πως οι επισημάνσεις είναι προσωπικές μου και όχι του συγγραφέως.

Σήμερα ο άνθρωπος που έχει γίνει θρύλος για τις προβλέψεις του για την ποσοτική χαλάρωση (QE), τις ιστορικές κινήσεις σε νομίσματα και τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα, προειδοποίησε τον Κing World News ότι η Ελλάδα είναι το πρότυπο για μια καταστροφή που πρόκειται να καταπιεί ολόκληρο τον κόσμο. Συζήτησε επίσης για το πρόβλημα των 113 τρις Αμερικανικών δολαρίων.

Egon von Greyerz: Eric, η Ελλάδα είναι μια χώρα που αποτελεί παράδειγμα όχι μόνο για τα προβλήματα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, αλλά και για τα προβλήματα του κόσμου. Από το 2006 το Ελληνικό χρέος ανέβηκε έως και κατά 50%, στα 320 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 20%...

Η Ελλάδα δεν θα έπρεπε ποτέ να ενταχθεί στην Ε.Ε. και σίγουρα όχι στην ευρωζώνη με το ευρώ ως νόμισμά της. Ιστορικά, πολιτισμικά, οικονομικά, η Ελλάδα δεν ανήκει στον ίδιο όμιλο όπως ας πούμε η Γερμανία.

Το αποτέλεσμα αυτής της δυσαρεστημένης ένωσης έχει δημιουργήσει ένα οικονομικό ναυάγιο το οποίο σώθηκε από τη βύθιση από την τρόικα, η οποία είναι το ΔΝΤ, η Ε.Ε. και η ECB. Η τρόικα κακώς έχει κάνει ό, τι μπορεί για να κρατήσει την Ελλάδα στη ζωή. Αλλά δεν έχει κανένα απολύτως νόημα για να στηρίξει μια χρεωκοπημένη χώρα δίνοντας κι άλλο δάνειο, όταν δεν μπορεί να αποπληρώσει κάποιο από αυτά ανά πάσα στιγμή.

Η Ελλάδα δεν έχει και δεν θα έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει τους τόκους, πολύ λιγότερο το κεφάλαιο του χρέους. Όμως, η τρόικα είναι απελπισμένη για να δώσει στην Ελλάδα περισσότερα χρήματα, ακόμη και ας είναι μόνο προσωρινά και για επικοινωνιακούς λόγους. Επίσης η τρόικα γνωρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση να βοηθήσει την Ελλάδα ή τον Ελληνικό λαό. Όλα τα χρήματα που έχουν δοθεί στην Ελλάδα πάνε κυρίως στις τράπεζες που χρηματοδότησαν εξαρχής την Ελλάδα.

Το πρόβλημα των 113 τρις δολαρίων
Και εδώ έγκειται το πρόβλημα, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Οι εξουσίες επέβλεπαν μια εντυπωσιακή αύξηση 113 τρις δολαρίων στο σύνολο του χρέους σε όλο τον κόσμο. Το παγκόσμιο φορτίο του χρέους έχει αυξηθεί δραματικά από 87 τρις Αμερικανικά δολάρια, σε 200 τρις Αμερικανικά δολάρια μόνο από το έτος 2000. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό χρέος έχει υπερδιπλασιαστεί σε 15 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου