OXI και από τον Krugman - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

30/06/2015

OXI και από τον Krugman

Αφοπλιστικός για ακόμα μια φορά ο Paul Robin Krugman δεν αφήνει πολύ χώρο για δικαιολογίες στους υποστηρικτές του «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Ο Αμερικανός οικονομολόγος με λογική συνέπεια στην σκέψη του δείχνει πως είναι μονόδρομος η ενίσχυση του «ΟΧΙ». Σας παραθέτω το άρθρο του στους New York Times σε μετάφρασή μου, με την υπενθύμιση πως οι επισημάνσεις είναι προσωπικές μου και όχι του συγγραφέως.

«Εντάξει, είναι γεγονός: Οι Ελληνικές τράπεζες έκλεισαν και επεβλήθησαν capital controls [σημ. ΜΒΒ: έλεγχοι ροής κεφαλαίου]. Η GRexit δεν είναι πια πάρα πολύ μακριά από εδώ: η μητέρα όλων των bank runs [σημ. ΜΒΒ: τραπεζικός πανικός ή μαζική απόσυρση καταθέσεων] που πολλοί φοβόταν ήδη άρχισε και συνεπώς η ανάλυση κόστους-οφέλους που πλέον ξεκινά ευνοεί την έξοδο από το ευρώ πολύ περισσότερο από ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Παρά ταύτα είναι ξεκάθαρο το ότι κάποιες αποφάσεις πρέπει να περιμένουν το δημοψήφισμα.

Εγώ θα ψήφιζα «ΟΧΙ» για δύο λόγους: Πρώτον, όσο κι εάν η προοπτική εξόδου από το ευρώ τρομάζει τους πάντες -συμπεριλαμβάνοντας τον εαυτό μου- η τρόικα στην πράξη αξιώνει τώρα το πολιτικό καθεστώς της τελευταίας πενταετίας να συνεχιστεί επ' αόριστον. Πού μπορεί να υπάρχει ελπίδα σε αυτό;

Ίσως, μόνον ίσως, η προθυμία για έξοδο να προκαλεί να το ξανασκεφτούμε, αν και μάλλον όχι. Ακόμη κι έτσι όμως, η υποτίμηση δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο χάος από αυτό που ήδη υπάρχει και θα άνοιγε τον δρόμο για την τελική ανάκαμψη, όπως ακριβώς έγινε πολλές φορές στο παρελθόν σε άλλες χώρες. Η Ελλάδα δεν είναι διαφορετική.

Δεύτερον, οι πολιτικές επιπτώσεις ενός αποτελέσματος υπέρ του «ΝΑΙ» θα ήταν βαθιά προβληματικές. Η τρόικα ακολούθησε μαφιόζικη τακτική: έκανε στον Τσίπρα μια προσφορά που εκείνος δεν μπορούσε να δεχθεί και το έκανε, προφανώς, ενσυνείδητα. Άρα, εκ του αποτελέσματος, το τελεσίγραφο ήταν μια κίνηση που είχε ως στόχο την αλλαγή της Ελληνικής κυβέρνησης. Κι ακόμη κι εάν δεν αρέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό πρέπει να ενοχλεί οποιονδήποτε εξακολουθεί να πιστεύει στα Ευρωπαϊκά ιδεώδη».

Στην τελευταία παράγραφο ενημερώνει το κοινό του για το πόσο και πότε θα απουσιάσει από την στήλη του. Εγώ με την σειρά μου, αφιερώνω αυτό το άρθρο σε όλους όσοι υποστηρίζουν το «ΝΑΙ» και επιδεικνύουν στην καλύτερη περίπτωση μεγάλη πολιτική ανωριμότητα, ενώ στην χειρότερη κερδοσκοπικά ανθελληνικά αισθήματα.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΣΤΙΓΜΗΣ: Την ώρα που έγραφα αυτό το άρθρο φαίνεται πως έρχεται η επιβεβαίωση αυτού που λέω από καιρό, δηλαδή πως η συμφωνία έχει επιτευχθεί και όλα αυτά είναι μια κακή θεατρική παράσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου