Γιατί ΔΕΝ κινδυνεύει η Ελλάδα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

29/06/2015

Γιατί ΔΕΝ κινδυνεύει η Ελλάδα

Είμαι βαθειά πεπεισμένος πως η Ελλάδα μας δεν κινδυνεύει με χρεωκοπία, ενώ είναι πολύ πιθανόν τελικά να μην διεξαχθεί καν το δημοψήφισμα. Το CNN Money επιχειρεί μια ανάλυση του αντίκτυπου μιας ενδεχόμενης Ελληνικής χρεωκοπίας, αλλά τελικά αυτό που μένει είναι η σιγουριά πως αυτό δεν θα συμβεί. Ο λόγος είναι εξαιρετικά απλός: Δεν είναι δυνατόν η Ελληνική χρεωκοπία να πλήξει περισσότερο τις ΗΠΑ, την Βρετανία και την Γερμανία και αυτές να μην προσπαθήσουν πάση θυσία να αποτρέψουν το γεγονός. Μόνον αδαής θα πίστευε κάτι τέτοιο.

«Οι Ευρωπαϊκές αγορές σφυροκοπήθηκαν σήμερα Δευτέρα (29/6/2015), με τις Ελληνικές αγορές να παραμένουν εντελώς κλειστές, αφού η Ελλάδα κινήθηκε γρήγορα προς την χρεωκοπία και την έξοδο από την ευρωζώνη.

Όμως, παρά την αιματοχυσία της αγοράς, η Ελληνική χρεωκοπία θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο κίνδυνος σήμερα είναι ευρύτερα μοιρασμένος σε σχέση με το 2010-την τελευταία φορά κατά την οποία η Ελλάδα έφτασε τόσο κοντά στην χρεωκοπία.

Οι ξένες τράπεζες δάνεισαν μόλις κάτι παραπάνω από 46 εκατομμύρια δολάρια στις Ελληνικές τράπεζες στο τέλος του 2014. Το αντίστοιχο ποσό το 2010 ανερχόταν στα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών.

Καμία μεμονωμένη τράπεζα δεν κατέχει σημαντικό κομμάτι του Ελληνικού χρέους, έτσι ώστε καμία τράπεζα δεν θα πληγεί ανεπανόρθωτα σε περίπτωση κατάρρευσης των Ελληνικών τραπεζών.

Οι Γερμανικές, οι Αμερικανικές και οι Βρετανικές τράπεζες είναι οι πιο εκτεθειμένες. Ειδικότερα, οι Γερμανικές τράπεζες κατέχουν χρέος ύψους 13,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, και οι Αμερικανικές με τις Βρετανικές κατέχουν από περίπου 12 δισεκατομμύρια.

Αν και οι περισσότεροι διεθνείς επενδυτές αποφεύγουν την Ελλάδα εδώ και πολύ καιρό, ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων αψήφησαν τους κινδύνους και συνέχισαν να ρίχνουν χρήματα στις ελληνικές τράπεζες. Αυτοί οι επενδυτές είναι πιθανό να χάσουν σημαντικά ποσά από την Ελλάδα.

Αν η Ελλάδα χρεωκοπήσει λόγω του τεράστιου χρέους της, θα πληγούν οι φορολογούμενοι από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Το μεγαλύτερο μέρος του δημοσίου χρέους της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Έχουν δανείσει στην Ελλάδα 142 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του ταμείου διάσωσης. Όλες οι χώρες της ευρωζώνης έχουν εμπλακεί στο ταμείο, αλλά την μεγαλύτερη έκθεση σε αυτό (σε ποσοστό 27%) την έχει η Γερμανία. Άλλα 53 δισεκατομμύρια ευρώ δανείων παραχωρήθηκαν μέσω διμερών συμφωνιών».

6 σχόλια:

  1. Συγνώμη αλλά το πνεύμα του άρθρου δε δείχνει ουδόλως ότι δεν κινδυνεύει η Ελλάδα αλλά ότι κινδυνεύουν μαζί της κι άλλοι λαοί. Καθόλου παρήγορο ομολογώ να προεξοφλείται ότι θα παρέμβουν για να σώσουν τους άλλους κι εξ αυτού παρεμπιπτώντος λόγου θα διασωθούμε κι εμείς. Εξ' όσων είμαι σε θέση να ξέρω υπάρχει ήδη πρόβλημα με εισαγωγές, λέει κάτι αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προφανώς θα έγινε κάποια παρερμηνεία που θα οφείλεται σε ενδεχόμενη βιαστική ανάγνωση του άρθρου και κυρίως της αναλύσεως του CNN Money, η οποία και σας οδήγησε σε αυτό το λανθασμένο συμπέρασμα.

    Επιπρόσθετα, παρότι η τοποθέτηση στο ζήτημα των εισαγωγών είναι ελαφρώς άσχετη με το θέμα που διαπραγματεύεται το άρθρο, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω πως οι πληροφορίες σας στο ζήτημα όχι απλά δεν είναι σωστές, αλλά μάλλον είναι λανθασμένες. Η αναφορά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο ζήτημα από τα presstitute μέσα ενημερώσεως της Πατρίδος μας καταλήγει μόνο σε λαϊκισμό και ανακρίβειες.

    Επαναλαμβάνω όλα όσα έγραψα σήμερα (30/6/2015) το πρωί: Πρέπει να ξαναγίνουμε ΕΛΛΗΝΕΣ και να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε σαν βολεμένοι ραγιάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξαναδιάβασα το άρθρο και δεν κατανοώ από που συνάγεται πως η Ελλάδα δεν κινδυνεύει, παρ' εκτός επειδή κάποιοι θα χάσουν χρήματα. Είναι άραγε στέρεο κριτήριο το συμφέρον του άλλου για τη δική μας ασφάλεια? Όσο για τις εισαγωγές, προκύπτει από το χώρο εργασίας κι όχι από τα ΜΜΕ. Αν δε γίνει συμφωνία οι ελλείψεις θα φανούν τις επόμενες μέες γεγονός που νομίζω ότι είναι ένας σοβαρός κίνδυνος. Αν και μάλλον υπογράφει συμφωνία καθώς τον προορίζουν για κάλπικο και σκηνοθετημένο σωτήρα της Ελλάδας.Γύρευε τι μέτρα θα περάσουν μετά και δε θα μπορεί να ελέγξει κανείς το ¨"νικητή" των αγορών και Ευρωπαίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Την απάντηση στην απορία σας την δώσατε μόνος/η. Όπως έχω γράψει από καιρό, όλο αυτό είναι μια φαρσοκωμωδία και τίποτε παραπάνω. Ως εκ περισσού ανέφερα το ότι έχουν να χάσουν οι Αμερικανοί, οι Βρετανοί και οι Γερμανοί. Δεν υπήρχε περίπτωση να ρισκάρουν ούτε μισό ευρώ, αν δεν ήσαν σίγουροι πως όλο αυτό το τραγικό σκηνικό είναι στημένο και πλήρως ελεγχόμενο.

    Σε ότι αφορά στις εισαγωγές δεν συμμερίζομαι την ανησυχία σας, ωστόσο δεν έχω κάτι έμπρακτα για να αμφισβητήσω τον ισχυρισμό σας παρά μόνο το ότι δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτε σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μπορούν να πληρωθούν οι μεταφορικές με winbanking και τα εμπορεύματα παραμένουν στα σύνορα, δε γίνεται να σταλλούν τα λεφτά prapayment ούτε στους προμηθευτές,είναι αλυσιδωτή η διαδικασία, δεν έχουμε εμπορική πίστη και πάει λέγοντας, απλά τα αποτελέσματα αργούν και μακάρι να μην τα δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν θα τα δούμε γιατί πολύ απλά θα σταματήσουν σύντομα. Εξακολουθώ να επιμένω πως είμαστε μάρτυρες μιας κακής θεατρικής παράστασης που θα λήξει πολύ σύντομα.

    Εν τούτοις, μπορώ να διαβεβαιώσω από προσωπική επαγγελματική πείρα πως το web banking των τραπεζών δουλεύει, όπως επίσης και οι πιστωτικές κάρτες εάν και εφόσον ο έμπορος δεν είναι κερδοσκόπος. Στο εσωτερικό θυμίζω πως υπάρχουν και οι ταχυπληρωμές με τις οποίες δεν αντιμετωπίζεται το παραμικρό πρόβλημα στις συναλλαγές.

    Όποιος ΘΕΛΕΙ, βρίσκει λύση. Όποιος ψάχνει δικαιολογία της ανικανότητός του, απλά εκμεταλλεύεται την συγκυρία για να κερδίσει τα 15" δημοσιότητος που πιστεύει πως του αναλογούν.

    ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η τελευταία μου φράση ΔΕΝ απευθύνεται στον/ην φίλο/η που έκανε το παραπάνω σχόλιο που περιγράφει ένα κομμάτι της πραγματικότητος. Απευθύνεται στους κινδυνολόγους που ούτως ή άλλως παρασιτούν στην Ελληνική αγορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή