Όχι στο ευρώ, ναι στην χρεωκοπία! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

18/06/2015

Όχι στο ευρώ, ναι στην χρεωκοπία!

Το σημερινό (18/6/2015) eurogroup καθώς και οι αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον της Ελλάδας απασχολεί το σύνολο του παγκόσμιου Τύπου. Η αρθρογράφος του CNNMoney, Ivanna Kottasova, παρομοιάζει την κατάσταση της χώρας μας με τον καιρό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την απόβαση στη Νορμανδία και χαρακτηρίζει την σημερινή ημέρα ως την «D-day για την Ελλάδα».

Η Kottasova κάνει ένα έξυπνο λογοπαίγνιο χρησιμοποιώντας το γράμμα «D» στον τίτλο για να του αποδώσει τρεις πιθανές αλλά εντελώς διαφορετικές λέξεις που αποτυπώνουν τα ενδεχόμενα του σημερινού eurogroup: Deal (συμφωνία), Delay (καθυστέρηση) και Default (χρεωκοπία).

1. Συμφωνία
Κατά το CNNMoney η μόνη περίπτωση συμφωνίας είναι η υποχώρηση της Ελληνικής πλευράς, η οποία όμως δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις. Η αρθρογράφος του CNNMoney αναφέρεται στον πρόσφατο λόγο του Έλληνα πρωθυπουργού και στην επίθεση που εξαπέλυσε στο ΔΝΤ και θεωρεί πως ο μόνος λόγος για μια στροφή 180 μοιρών της άποψης της κυβέρνησης θα μπορούσε να είναι το μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων (70%) που ζητούν την παραμονή της χώρας στην ζώνη του ευρώ.

Βεβαίως αυτό είναι η προβοκατόρικη άποψη που θέλει να περάσει η αρθρογράφος, καθώς σήμερα δεν έχει μετρηθεί έγκυρα και σωστά το πόσοι Έλληνες επιμένουν να ζητούν την παραμονή μας στην λιτότητα και τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει η χρήση του ευρώ.

Η Kottasova υποπίπτει σε ακόμα ένα ατόπημα λέγοντας πως εάν επιτευχθεί συμφωνία, θα διατεθούν τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ της δόσης και η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, κάτι που όλοι ξέρουμε πολύ καλά πως δεν ισχύει.

2. Χρεωκοπία
Εάν η διαπραγμάτευση οδηγηθεί στην αποτυχία, η Ελλάδα θα καταλήξει σε μια «οικονομική άβυσσο», είναι η παντελώς λανθασμένη εκτίμηση του CNNMoney. «Η χώρα πρέπει να πληρώσει 1,54 δισεκατομμύρια ευρώ στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, ημερομηνία που ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα διάσωσης. Επιπλέον, χρωστά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις διεθνής αγορές θα πρέπει να κηρύξει χρεωκοπία. Μάλιστα, ενώ θεωρητικά η κρίσιμη ημερομηνία είναι η 30η Ιουνίου, μια αποτυχία στις συζητήσεις θα σημάνει την επιβολή capital controls καθώς οι καταθέτες, που θα φοβούνται για τα χειρότερα, θα αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες. Κάτι που θα οδηγήσει ακόμα βαθύτερα την κρίση».

Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση για την τόσο λανθασμένη εκτίμηση, παρά μόνο η σκοπιμότητα. Θα θυμίσω πως ο πολύ πιο έμπειρος Dr. Paul Craig Roberts τόνισε με μεγάλη σημασία πως η χρεωκοπία της Ελλάδος είναι η λύση του προβλήματός της: «Εάν η Ελληνική κυβέρνηση είχε την στοιχειώδη λογική, θα έπρεπε απλά να χρεωκοπήσει. Αυτό θα καταστήσει το Ελληνικό χρέος ελεύθερο. Με λίγα λόγια, η Ελλάδα μπορεί να γίνει από μια υπερχρεωμένη χώρα, μία χώρα χωρίς χρέος. Η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να χρηματοδοτήσει τις δικές της εκδόσεις ομολόγων και εάν χρειαζόταν εξωτερική πιστοληπτική ενίσχυση θα μπορούσε να αποδεχθεί την Ρωσική προσφορά».

3. Καθυστέρηση
Υπάρχει όμως και μια τρίτη περίπτωση για την Ελλάδα που είναι και η πιθανότερη, όπως επισημαίνει η Kottasova. Αυτή της αναβολής της λήψης απόφασης από τους Ευρωπαίους, κάτι που έχει επαναληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μπορεί να παρουσιάσουν μια προσφορά "take it or leave it" (σημ. ΜΒΒ: στα Ελληνικά θα λέγαμε «αυτή είναι η πρόταση κι αν σου αρέσει, άλλη δεν έχει») την Πέμπτη, για να την αξιολογήσει μέχρι την σύνοδο των επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα».

Το «παιχνίδι» θα μπορούσε να συνεχιστεί έτι περαιτέρω, σύμφωνα με δημοσίευμα της Γερμανικής Bild, καθώς η Ελλάδα θα μπορούσε, με κάποιον τρόπο, να καθυστερήσει την πληρωμή της δόσης στο ΔΝΤ για άλλους έξι μήνες και να αγοράσει τον κατάλληλο χρόνο για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Η ανθελληνική προπαγάνδα των διεθνών και εγχώριων presstitute μέσων ενημερώσεως συνεχίζεται με αποκορύφωμα την εσχάτως προδοτική απόφαση μερίδος Ελλήνων βο(υ)λευτών για την διοργάνωση συγκέντρωσης υπέρ του ευρώ! ΟΧΙ ΚΥΡΙΟΙ ΒΟ(Υ)ΛΕΥΤΕΣ! ΕΜΕΙΣ ΤΑΣΣΟΜΕΘΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩ! Εάν θέλετε ευρώ και Ευρώπη να φύγετε από την χώρα αμέσως! Δεν σας ξέρουμε! Δεν σας θέλουμε! Δεν σας αναγνωρίζουμε! Δεν ανήκετε στον Ελληνικό λαό!

Εάν είχα τρόπο θα διοργάνωνα μια αντι-συγκέντρωση υπέρ του εθνικού νομίσματος, της Ελληνικής λύσης και εναντίον της Ευρώπης. Η φασιστική "δημοκρατία", όμως, επιβάλλει να ακούγεται μόνο η φωνή των κατακτητών της Ελλάδος, γιατί δεν ζούμε σε μία ελεύθερη χώρα αλλά σε μία κατακτημένη. Σε μία χώρα που την πρόδωσαν και την προδίδουν οι κυβερνήτες της!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου