Η Ρωσία θέλει, η Ελλάδα μπορεί; - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/04/2015

Η Ρωσία θέλει, η Ελλάδα μπορεί;

Mε δηλώσεις του σε Ρώσους δημοσιογράφους χτες (8/4/2015) το βράδυ ο Dmitry Sergeyevich Peskov, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, χαρακτήρισε ως «πολύ θετικές» τις τρίωρες συνομιλίες που είχε ο Vladimir Vladimirovich Putin με τον Έλληνα πρωθυπουργό. «Οι συνομιλίες ήταν πολύ θετικές. Όντως διαμορφώθηκαν πολλά επίπεδα συνεργασίας, τα πάντα συμφωνήθηκαν και υπάρχουν κοινά σχέδια προς υλοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Peskov.

Βασικός στόχος είναι η εξισορρόπηση και αύξηση του όγκου των εμπορικών ανταλλαγών, που μειώθηκε δραματικά το 2014 περί το 40%. «Οι δυνατότητες είναι αρκετά μεγάλες, υπάρχουν κοινά σχέδια, για τα οποία πρέπει να εργαστούμε. Γι’ αυτό τα πράγματα είναι εξαιρετικά θετικά. Το βασικό είναι ότι οι Έλληνες εταίροι μας έχουν διάθεση συνέχισης της συνεργασίας σε κάθε περίπτωση, πράγμα, που βρίσκει απόλυτη ανταπόκριση και από τη Ρωσική πλευρά» παρατήρησε ο Peskov.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ο κεντρικός τιμώμενος ξένος πολιτικός στο ετήσιο Οικονομικό Forum της Αγίας Πετρούπολης, ένα γεγονός που είχε περιφρονηθεί συστηματικά τα τελευταία χρόνια από την Ελληνική πλευρά. Συνεπώς ο πρωθυπουργός θα βρεθεί τον Ιούνιο και πάλι στη Ρωσία. Τότε θα συμπληρώνεται το δίμηνο προετοιμασίας, που εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί για την ίδρυση μεικτών Ελληνο-Ρωσικών εταιρειών μεταποίησης «Ελληνικής πρώτης ύλης», οι οποίες και θα είναι ο φορέας της έμμεσης παράκαμψης του embargo στα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα.

Στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας, Ρώσοι επιθεωρητές θα ελέγξουν κτηνοτροφικές μονάδες, εταιρείες γαλακτοκομικών και ιχθυοκαλλιέργειες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ουγγαρία το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου και οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν όσο διευρύνεται η λίστα των προϊόντων που θα επανεισάγονται στη Ρωσική αγορά από τις χώρες αυτές.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αυτόματη επιστροφή των προϊόντων που εντάχθηκαν στο embargo» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ρωσικής υπηρεσίας κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής Εποπτείας Alexie Alekseenko μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Россия 24», όμως η υπηρεσία του είναι έτοιμη να διευρύνει και επιταχύνει τους ελέγχους, που θα απαιτηθούν, ώστε να υλοποιηθεί η κεντρική πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου για ενθάρρυνση των εισαγωγών αγροτικής και κτηνοτροφικής πρώτης ύλης από κοινοπραξίες με έδρα τη Ρωσία.

Επίσης στα πολύ θετικά σημεία της χτεσινής συνέντευξης του Ρώσου Προέδρου είναι η πρότασή του για μία δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος προς όφελος όλων των κατοίκων της Κύπρου «χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Πιστεύουμε ότι η αναζήτηση μιας δίκαιης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της Κύπρου, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις».

Μένει να δούμε εάν η Ελληνική κυβέρνηση θα εκμεταλλευτεί όλες τις προοπτικές που ανοίγονται μπροστά της με το να φανεί συνεπής στα όσα δήλωσε και συμφώνησε με τους Ρώσους.

1 σχόλιο: