Τα πρώτα νέα από τη Μόσχα - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

08/04/2015

Τα πρώτα νέα από τη Μόσχα

Σύμφωνα με την Προεδρία της Ρωσίας, ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Vladimirovich Putin και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων διμερούς συνεργασίας και ιδιαίτερα στον τομέα του εμπορίου, των επενδύσεων, του πολιτισμού καθώς και στον ανθρωπιστικό τομέα. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη διεθνή πραγματικότητα.

Το ξεκίνημα της συνάντησης του Ρώσου ηγέτη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας:

Πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Vladimirovich Putin: Κύριε Πρωθυπουργέ, φίλοι, καλό απόγευμα.

Είναι μεγάλη χαρά να σας γνωρίσουμε από κοντά. Έχουμε ήδη μιλήσει τηλεφωνικά. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας καλωσορίσω στη Μόσχα, καθώς προετοιμαζόμαστε για να γιορτάσουμε το Πάσχα των Ορθοδόξων. Αυτό είναι που γιορτάζουμε από κοινού.

Σε αυτό το πλαίσιο, θέλω να αναφέρω την ιδιαίτερη φύση της σχέσης μας, τις κοινές πνευματικές ρίζες οι οποίες μας δίνουν αυτούς τους ειδικούς δεσμούς.

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω αυτές τις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι μόλις και πρόσφατα η Ρωσία ήταν ο κύριος εμπορικός και οικονομικός εταίρος της Ελλάδας και ήταν στην πρώτη θέση όσον αφορά στο διμερές εμπόριο. Οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών μας υπερδιπλασιάστηκε κατά την περίοδο 2009-2013. Πέρυσι, δυστυχώς, το διμερές μας εμπόριο μειώθηκε κατά 40%. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η επίσκεψή σας είναι πολύ επίκαιρη, διότι πρέπει να εξετάσουμε τι μπορούμε να κάνουμε μαζί για να αποκαταστήσει τις συναλλαγές μας στα προηγούμενα ποσοστά ανάπτυξης του.

Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαστε πολύ ευτυχείς που σας βλέπουμε και να σας καλωσορίζουμε στη Ρωσία.

Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας: Σας ευχαριστώ για αυτή την υποδοχή, κύριε Πρόεδρε.

Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα στη Μόσχα. Ήμουν ιδιαίτερα συγκινημένος από την ευκαιρία που είχα σήμερα το πρωί να καταθέσω στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και με τον τρόπο αυτό να δείξω την εκτίμησή μου στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την μεγάλη νίκη των λαών της Ευρώπης. Όπως γνωρίζετε, η χώρα μου, η Ελλάδα, είχε τις περισσότερες απώλειες ζωής κατά τη διάρκεια του πολέμου, ως ποσοστό επί του συνολικού πληθυσμού.

Όπως είπατε, τα έθνη μας μοιράζονται δυνατούς δεσμούς που έχουν τις ρίζες τους σε κοινούς αγώνες στην ιστορία, καθώς και σε κοινές πνευματικές παραδόσεις. Έχουμε διατηρήσει μέχρι σήμερα αυτούς τους δεσμούς ζωντανούς, ανεξάρτητα από τις μεταβαλλόμενες συνθήκες.

Ο σκοπός της επίσκεψής μου είναι από την μεριά μας να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια νέα αρχή μαζί που θα δώσει νέα ώθηση στις σχέσεις μας για το καλό και των δύο εθνών και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια με την ευρεία έννοια στην περιοχή μας.

Vladimir Vladimirovich Putin: Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου