Ξανά ένα βήμα πριν την χρεωκοπία η Ελλάδα μας - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

16/04/2015

Ξανά ένα βήμα πριν την χρεωκοπία η Ελλάδα μας

Σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε "CCC+" από "Β-", θέτοντας αρνητικό outlook, προχώρησαν οι S&P. Το outlook είναι αρνητικό δεδομένου του κινδύνου για περαιτέρω επιδείνωση της ρευστότητας για το κράτος, τις τράπεζες και την οικονομία. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως χωρίς την εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων ή νέας ελάφρυνσης, οι δανειακές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις της Ελλάδας δεν θα είναι εξυπηρετήσιμες, ενώ ταυτόχρονα αναμένει ύφεση της τάξεως του 1,5% για το 2015.

Αναλυτικά οι S&P επισημαίνουν πως η υποβάθμιση αντανακλά την εκτίμηση ότι το αξιόχρεο της Ελλάδας εξαρτάται όλο και περισσότερο από ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνθήκες. «Οι συνθήκες αυτές έχουν επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που απορρέει από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Τo οutlook για την ανάπτυξη είναι εξαιρετικά αβέβαιο» σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης.

Επιπλέον, οι S&P υπολογίζουν πως η Ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί περίπου 1% τους τελευταίους έξι μήνες, παρά την πτώση της ισοτιμίας του ευρώ και τις χαμηλότερες τιμές στο πετρέλαιο. Επίσης τονίζουν ότι οι οικονομικές προοπτικές μπορεί να επιδεινωθούν έτι περαιτέρω αν δεν ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις.

Το πιο πιεστικό εμπόδιο για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τους S&P, είναι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Εκτιμούν πως αν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν έως τα μέσα Μαΐου ίσως να μην υπάρξει αρκετός χρόνος για το κοινοβούλιο να υιοθετήσει τους όποιους όρους συμφωνηθούν στο πλαίσιο του αναθεωρημένου προγράμματος. Επίσης, ούτε το eurogroup θα έχει το χρόνο να υπογράψει την εκταμίευση των 7,2 δις ευρώ από τις δόσεις που εκκρεμούν από το υφιστάμενο πρόγραμμα ή να εγκαταστήσει ένα νέο μηχανισμό χρηματοδότησης. Ο οίκος θεωρεί την διάθεση του ποσού απαραίτητη ως τα τέλη Ιουνίου ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τον κίνδυνο να μην πληρώσει τα 3,5 δις ευρώ ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή του ευρωσυστήματος. Επιπλέον 3,2 δις ευρώ λήγουν αμέσως μετά, υπενθυμίζουν οι S&P. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, οι συνολικές πληρωμές για υποχρεώσεις προς ιδιώτες πιστωτές αυτό το χρόνο συμπεριλαμβανομένου του χρέους που εξέδωσε ο ΟΟΣΑ, είναι μόλις 300 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τους S&P, η πιο αδύναμη οικονομική δραστηριότητα και η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία δείχνουν πως το περσινό πρωτογενές πλεόνασμα θα μετατραπεί σε έλλειμμα το 2015, εφόσον δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής. Επιπλέον, οι Ελληνικές τράπεζες είναι αντιμέτωπες με πιέσεις που απειλούν την ρευστότητα. Από το τέλος του Νοεμβρίου του 2014 οι Ελληνικές τράπεζες έχουν χάσει περίπου 14% από την βάση των καταθέσεων τους, εξαιτίας της απώλειας των καταθετών καθώς και των εκροών. Οι τράπεζες έχουν χρηματοδοτήσει τις απώλειες αυτές κυρίως μέσω του ELA. Ωστόσο, η διαθεσιμότητα του ELA υπόκειται σε τακτικές αξιολογήσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο της ECB.

Η Ελληνική κυβέρνηση θα έρθει σύντομα αντιμέτωπη με μια σειρά από προκλήσεις, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης. Αυτήν την εβδομάδα λήγουν έντοκα γραμμάτια 2,4 δις ευρώ, με το ένα τρίτο να βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών. Οι αναλυτές των S&P εκτιμούν πως η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών δεν θα μετακυλήσουν τα έντοκα γραμμάτια που έχουν στην διάθεση τους και η κυβέρνηση θα επιστρατεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των κρατικών εταιρειών και των δήμων για να διατηρήσει το απόθεμα των 15 δις ευρώ εντόκων. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, η κυβέρνηση μπορεί να αποτύχει να καλύψει τις υποχρεώσεις της, με αποτέλεσμα να χρεωκοπήσει.

Επιπρόσθετα οι αναλυτές των S&P, εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις σε μετρητά και όχι σε υποσχετικούς τίτλους, παρά την αποδυνάμωση των εσόδων.

Κατά τους S&P οι συζητήσεις για αμοιβαία αποδεκτές αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας συνεχίζονται, αλλά με αργούς ρυθμούς. Στις 24 και 29 Απριλίου, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν και θα εξετάσουν νέες προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης. Την 1 Μαΐου πρέπει να καταβληθεί δόση 200 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ και κατόπιν νέα δόση 760 εκατομμυρίων ευρώ στις 12 Μαΐου.

Δυστυχώς έπεται συνέχεια στα δεινά του τόπου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου