Ρωσία vs. Δύση - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

07/03/2015

Ρωσία vs. Δύση

Προεδρικό διάταγμα με «ψαλίδι» 10% στους μισθούς των κρατικών αξιωματούχων, ανάμεσα τους ο πρόεδρος και το πρωθυπουργός της Ρωσίας, υπέγραψε σήμερα ο Vladimir Vladimirovich Putin. Ο Ρώσος Πρόεδρος υπέγραψε αρκετά διατάγματα για μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% για την περίοδο μεταξύ 1 Μαρτίου και της 31ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Η μείωση ισχύει επίσης και στα μηνιαία και στα τριμηνιαία bonuses, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο.

Τα διατάγματα για αυτή την περίοδο μειώνουν επίσης τους μισθούς του γενικού εισαγγελέα, του επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής, των αξιωματούχων της προεδρικής και κυβερνητικής διοίκησης και των δημοσίων υπαλλήλων της διοίκησης του ελεγκτικού επιμελητηρίου κατά 10%, τόνισε το Κρεμλίνο. Τα διατάγματα άρχισαν να ισχύουν από την ημέρα υπογράφηκαν.

Να σημειωθεί ότι βουλευτές και γερουσιαστές της Ρωσικής Βουλής έχουν ζητήσει περικοπή των μισθών τους κατά 10% προκειμένου να συμβάλλουν στον εξορθολογισμό των δημόσιων οικονομικών που πλήττονται από τις δυτικές κυρώσεις και τις χαμηλές τιμές πετρελαίου.

Φυσικό επακόλουθο είναι το γεγονός πως ο Ρώσος Πρόεδρος είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο εκλογικό σώμα, ενώ συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά προτίμησης σε νέα δημοσκόπηση. Η κοινωνιολογική υπηρεσία Levada Center ανέφερε στο Interfax ότι ο Vladimir Vladimirovich Putin θα κέρδισε μία προεδρική εκλογή αναμέτρηση με μεγάλη διαφορά εάν στήνονταν κάλπες την ερχόμενη Κυριακή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση 1.600 ατόμων που διεξήχθη σε 134 κοινότητες σε 46 περιοχές της Ρωσίας την περίοδο 20 έως 23 Φεβρουαρίου, το 55% όλων των ερωτηθέντων και το 86% όσων δήλωσαν ότι έχουν αποφασίσει τι θα ψηφίσουν, επιλέγουν τον Vladimir Vladimirovich Putin. Να σημειωθεί ότι οι απαντήσεις δόθηκαν χωρίς να έχουν δοθεί συγκεκριμένα ονόματα υποψηφίων προέδρων στους πολίτες. Όταν οι δημοσκόποι έκαναν την ίδια ερώτηση άλλα έδωσαν συγκεκριμένα ονόματα ο Putin αναφέρθηκε από το 59% όλων των ερωτηθέντων και από το 80% όσων δήλωσαν ότι έχουν αποφασίσει ποιον να ψηφίσουν.

Το 7% των πολιτών δηλώνει ότι θα ψηφίσουν τον αρχηγό του Κομμουνιστικού Κόμματος Gennady Andreyevich Zyuganov, το 4% τον ηγέτη του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, Vladimir Volfovich Zhirinovsky, και από 1% λαμβάνουν ο υπουργός Άμυνας, Sergey Kuzhugetovich Shoygu, ο πρωθυπουργός, Dmitry Anatolyevich Medvedev και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Alexei Anatolievich Navalny. Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι το 57% των Ρώσων θα ήθελαν ο Putin να επανεκλεγεί για μία ακόμη θητεία το 2018. Το 25% δηλώνει ότι θέλουν να αντικατασταθεί από κάποιον άλλο και το 19% δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη αποφασίσει.

Στην περίπτωση που διεξάγονταν εκλογές στην Duma την ερχόμενη Κυριακή, το 64% δήλωσε αποφασισμένο να στηρίξει το κυβερνών κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας, το 17% το Κομμουνιστικό Κόμμα, το 8% το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, το 2% το Κόμμα της Προόδου, το οποίο δεν έχει εγγραφεί ακόμη στους εκλογικούς καταλόγους, το 1% την Πολιτική Πλατφόρμα και το 1% τη Δίκαιη Ρωσία. Το 5% δήλωσε ότι θα ψηφίσει εναντίον όλων.

Σύμφωνα με το 41% των ερωτηθέντων, όταν η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των ίδιων ανθρώπων για πολλά χρόνια διασφαλίζεται η τάξη και η σταθερότητα στη χώρα. Το 19% ανάφερε ότι δεν ενδιαφέρεται για το ποιος είναι στην εξουσία αν τηρείται ο νόμος, το 18% πιστεύει ότι αυτό οδηγεί σε αυξανόμενη αυθαιρεσία, διαφθορά και κατάχρηση, το 12% πιστεύει ότι αυτό οδηγεί μια χώρα στη στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση. Το 9% δήλωσε ότι ήταν αναποφάσιστο.

Έχω μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν για την διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στον Ρώσο Πρόεδρο και τους λοιπούς πολιτικάντηδες στην Δύση. Αυτό που αποδεικνύεται από την πρόσφατη έρευνα είναι πως αυτές τις διαπιστώσεις τις συμμερίζεται και ο Ρωσικός λαός και γι' αυτό, παρά την αντίθετη βούληση της Δύσης, εξακολουθεί να ευημερεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου