Η Ευρώπη ετοιμάζει την GRexit - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

09/02/2015

Η Ευρώπη ετοιμάζει την GRexit

Σήμερα (9/2/2015), ο Βρετανός πρωθυπουργός David William Donald Cameron ήταν ο προεδρεύων συνάντησης με αξιωματούχους του υπουργείου των Οικονομικών και της Τράπεζας της Αγγλίας με σκοπό την κατάρτιση σχεδίου στην περίπτωση μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε πηγή του υπουργείου των Οικονομικών στο πρακτορείο Reuters.

«Ήταν μια συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και αξιωματούχους του υπουργείου των Οικονομικών και της Τράπεζας», δήλωσε η πηγή του υπουργείου και πρόσθεσε: «Δεν λέμε πως υπάρχει κάποιος που σκέπτεται ότι αυτό θα συμβεί, αλλά είναι σωστό να εξετάσουν τους κινδύνους από μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε πραγματική αστάθεια».

Επίσης, ο Βρετανός υπουργός των Οικονομικών George Gideon Oliver Osborne δήλωσε χθες, Κυριακή 8/2/2015, ότι η Βρετανία ενισχύει το σχεδιασμό της για κάθε ενδεχόμενο και ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη αυξάνει τους κινδύνους για τη Βρετανική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, η εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου των Οικονομικών Marianne Kothe, αναφερόμενη στις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα απέτυχε, τόνισε πως η θέση της Γερμανικής κυβέρνησης σε ότι αφορά στο Ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης δεν έχει αλλάξει

Η Kothe παρέπεμψε στο έκτακτο eurogroup της Τετάρτης (11/2/2015), όπου, όπως είπε, η Ελληνική κυβέρνηση θα παρουσιάσει πιθανόν λεπτομέρειες της πρότασής της και επανέλαβε: «Η δική μας θέση σε ότι αφορά στην ολοκλήρωση του προγράμματος και στις υποχρεώσεις, που έχουν συμφωνηθεί, είναι γνωστή. Το πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί, όπως έχει συμφωνηθεί».

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία στο eurogroup να συγκεκριμενοποιήσει τη θέση της» δήλωσε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Georg Streiter. Σταθερή παραμένει η θέση του Βερολίνου και σε ότι αφορά τη διεκδίκηση του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων από την πλευρά της Ελλάδας. Κληθείς να σχολιάσει την σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο Streiter τόνισε ότι η Γερμανική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα στο θέμα. Προσωπικά δεν ξέρω σε τι στηρίζουν την θέση τους οι αξιωματούχοι της Bundesregierung, αλλά τόσο το δάνειο του 1953, όσο και το πολύ πρόσφατο δάνειο της Γερμανίας δεν αποπληρώθηκαν ποτέ! Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις ενώ πρόσθεσε, ότι ως τώρα από την Ελληνική πλευρά υπάρχουν κυρίως διατυπώσεις σκέψεων, ενώ ανέφερε ότι οι προγραμματικές δηλώσεις αφορούν κυρίως στο εσωτερικό.

Η Ευρώπη έχει αρχίσει να προσανατολίζεται στην διαφαινόμενη GRexit και προσπαθεί να αποτρέψει περαιτέρω απώλειες και καταστροφές στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ. Το σίγουρο είναι πως μια ενδεχόμενη GRexit δεν θα είναι αναίμακτη για το προβληματικό ευρώ και αυτό είναι κάτι που οι Ευρωπαίοι το ξέρουν καλά. Το ζητούμενο πλέον γι' αυτούς είναι, μια βιώσιμη λύση και ταυτόχρονα η διαφύλαξη του άσχημα πληγωμένου κύρους τους. Αυτός άλλωστε είναι κι ο λόγος της αδιαλλαξίας τους γιατί, όπως έχω ξαναπεί, οι Δυτικοί δεν γνωρίζουν την "συγνώμη" και την αναγνώριση των σφαλμάτων τους.

3 σχόλια:

  1. Όπως καθίσταται πασίδηλο πια, το μόνο όπλο στη δραματικά περιορισμένη φαρέτρα της συγκυβέρνησης του Καμμένου Σύριζα, είναι μια βομβιστική επιχείρηση αυτοκτονίας στα θεμέλια της Ε.Ε. Όμως δομικός εκβιασμός του ευρωπαϊκού κατεστημένου δεν υφίσταται καθώς τα θέσμια της ΕΕ συνθέτουν απλά ένα σκηνικό νομιμοποίησης των παραδοσιακά οικονομικά ισχυρών. Κατά λογική αναλογία τα «θεσμοθετημένα όργανα» που συνεχώς επικαλείται ο κ.Πρωθυπουργός, προφανώς και τελούν υπό την αυστηρά επιτήρηση των αγορών και των συμφερόντων καθώς αυτοί υπήρξαν οι γεννήτορες της Ευρωπαϊκής ιδέας. Συνεπώς εδώ η συνδικαλιστική νοοτροπία του Σύριζα, εφόσον περιορίζεται σε κλαδικά ζητήματα και δεν περιλαμβάνει με ενεργό τρόπο ευρύτερα ευρωπαϊκά κοινωνικά προβλήματα είναι καταδικασμένη. Δεν τίθεται καν θέμα τυπικής παράκαμψης των μηχανισμών αφού η δημιουργός τους αιτία αναζητείται στον ίδιο συνασπισμό συμφερόντων. Εξαρχής το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλήθηκε να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα ευρωπαϊκά κέντρα ισχύος τα οποία μεθόδευσαν το σημερινό ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πράγματα όμως τα οποία θα έπρεπε να είναι ήδη γνωστά σε ένα αριστερό ανατρεπτικό κόμμα και πράγματι είναι. Απλώς τα στοιχεία αυτά δε συνηγορούν στη δημαγωγική φαντασίωση μιας ιδεοληπτικής απελευθέρωσης με ημερομηνία λήξης. Γι’ αυτό το λόγο και σκοπίμως παραγνωρίζονται, γιατί παραφωνούν στην επιχείρηση αντιμνημόνιο-δεν πληρώνω, κι όπου αλλού τύχει. Όμως δε μιλάμε για ιδιώτες ή επενδυτές αλλά για έναν ιστορικό λαό. Ανεξάρτητα όμως από την τελική έκβαση του ελληνικού οικονομικού ζητήματος, δια μέσου μέσω της σχετικής κινητικότητας, ανέκυψαν πια ως λογική βεβαιότητα ορισμένες προϋπάρχουσες ενδείξεις, που δε θα πρέπει να παραβλεφθούν : α. μια έντονη θεσμική αστάθεια της Ε.Ε. στο σύνολο του εποικοδομήματος ως αποτέλεσμα της σοβαρής(πλην ηθελημένης) παράβλεψης μιας ανομοιογενούς ανάπτυξης (Ευρώπη τριών ταχυτήτων). Ως λογική συνεπαγωγή προκύπτει το τωρινό δεδομένο φυγόκεντρων τάσεων που αναπτύσσονται στην ευρωζώνη, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει σε αποδιοργανωτικές έως και προϊόντος του χρόνου διαλυτικές διαδικασίες. Επιπροσθέτως η έντονη αμφισβήτηση του θεσμικού κατεστημένου της Ε.Ε. και η εν γένει ατελέσφορη προσπάθεια να προχωρήσουν οι διαδικασίες ενοποίησης-ήδη από την αδυναμία ψήφισης ευρω-συντάγματος- κυοφορεί περαιτέρω κινδύνους δομικής συνοχής. Το ενδεχόμενο γενικότερης αποσταθεροποίησης του θεσμικού πλαισίου της Ε.Ε. θα εκκινήσει το προφανές: οικονομικές και γεωπολιτικές ανακατατάξεις και διαχύσεις κατανομής ισχύος. Αυτή η κολοσσιαία κοινωνικό-πολιτική ανατροπή ίσως αποτελέσει προκάλυμμα καπνού για την περίπτωση της Ελλάδας, η οποία όμως θα έχει ήδη δοκιμάσει τις αντοχές της. Αυτεξούσιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Βρετανοί γατί ανησυχούν; Πως τους επηρεάζει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας, γι αυτό δεν έχουν κρατήσει το δικό τους νόμισμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Βρετανοί εξαρχής έχουν κρατήσει το νόμισμά τους. Η Βρετανία δεν ονομάζεται τυχαία "πονηρά Αλβιών". Δεν κινούνται ορμώμενοι από φόβο, αλλά περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για να υπερισχύσουν της Ευρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή