GRexit: Λύση ή πρόβλημα και για ποιον; [1/2] - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

19/02/2015

GRexit: Λύση ή πρόβλημα και για ποιον; [1/2]

Ο όρος "GRexit" έχει επιστρέψει στο χρηματοοικονομικό λεξιλόγιο, αφότου οι συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης κατέρρευσαν την περασμένη Δευτέρα (16/2/2015). Όμως, φαίνεται ότι η λέξη αυτή που σημαίνει την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δεν τρομάζει πλέον τις παγκόσμιες αγορές όσο τις τρόμαζε στο παρελθόν. Το CNN Money συγκέντρωσε 7 λόγους για τους οποίους μια GRexit μπορεί να φαντάζει λιγότερο απειλητική σήμερα σε σχέση με το 2012 ή το 2010, όταν η ευρωζώνη βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης.

1. Ισχυρότεροι πιστωτές: Η δομή του Ελληνικού χρέους έχει αλλάξει δραματικά. Το 2010, 85% του χρέους βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών επενδυτών οι οποίοι είχαν πολλά να χάσουν. Πλέον, 80% του Ελληνικού χρέους, σύμφωνα με την Open Europe, βρίσκεται στην κατοχή κυβερνήσεων και άλλων θεσμών, όπως το ΔΝΤ και η ECB, οι οποίοι είναι καλύτερα «εξοπλισμένοι» να αντιμετωπίσουν μια πιθανή Ελληνική στάση πληρωμών.

2. Το ρίσκο έχει διαχυθεί: Καμία μεμονωμένη τράπεζα δεν κατέχει μεγάλο μερίδιο του χρέους, άρα κανένας πιστωτής δεν πρόκειται να πληγεί υπερβολικά. Εξάλλου, οι ξένες τράπεζες είχαν υπό την κατοχή τους μόλις 46 δισεκατομμύρια δολάρια Ελληνικού χρέους στο τέλος του 2014, σε σύγκριση με τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια χρέους που διέθεταν το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Wells Fargo. Έτσι, οι ξένες τράπεζες δεν πρόκειται να τιμωρηθούν, παρόλο που η τρέχουσα κατάσταση απειλεί την εμπιστοσύνη στο Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Οι δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν χάσει πάνω από 25% της αγοραίας αξίας τους φέτος.

3. Κανένας φόβος για το φαινόμενο του ντόμινο: Μπορεί η κατάσταση με την Ελλάδα να μοιάζει ζοφερή, αλλά η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης, τα πάνε σαφώς καλύτερα αφότου εφάρμοσαν τα δικά τους επίπονα προγράμματα διάσωσης. Οι αποδόσεις ομολόγων είναι αποκαλυπτικές. Οι επενδυτές είναι πλέον πιο διατεθειμένοι να δανείσουν τα χρήματά τους στα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ομάδας επειδή φοβούνται λιγότερο ότι αυτές οι χώρες θα ακολουθήσουν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ισπανίας είναι 1,59%, σε αντίθεση με το 2010 όπου ήταν 7%. Στην πραγματικότητα, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία δανείζονται πλέον χρήματα φτηνότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

4. Το πακέτο μέτρων τόνωσης της ECB: Ύστερα από χρόνια δισταγμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε επιτέλους τον Ιανουάριο ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης, κάνοντας εξαιρετικά χαρούμενους τους επενδυτές. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίου δολαρίων αναμένεται να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της ευρωζώνης. Το φτηνό ρευστό που θα προκύψει μπορεί να αντισταθμίσει την οποιαδήποτε έξοδο της Ελλάδας.

5. Η Ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται: Παρόλο που ακόμα παλεύει με τις συνέπειες μιας μακράς ύφεσης, η Ευρώπη είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με την τελευταία φορά που τέθηκε το ενδεχόμενο μιας GRexit το 2012. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναπτύσσεται εκ νέου και η ανάπτυξη ξεπέρασε τις προσδοκίες στο τελευταίο τρίμηνο του 2014. Σύμφωνα με τους αναλυτές, το φτηνότερο πετρέλαιο, η πτώση των τιμών και το πιο αδύνατο ευρώ συμβάλλουν στην ενίσχυση της οικονομίας.

6. Νέο σχέδιο για τα κράτη-μέλη: Όταν η κρίση της ευρωζώνης έκανε την εμφάνισή της για πρώτη φορά το 2010, οι ηγέτες της δεν είχαν κάποιο πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα μπορούσαν να στραφούν σε περίπτωση που μια χώρα αντιμετώπιζε προβλήματα. Από τότε, οι χώρες της ευρωζώνης θέσπισαν το ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων ταμείο διάσωσης για δανεισμό έκτακτης ανάγκης, ενώ συμφώνησαν και επί των όρων πρόσβασης των χωρών σ’ αυτά τα λεφτά.

7. Άνοδος των μετοχών: Οι επενδυτές δεν φαίνεται να συγκινούνται από την προοπτική μιας ευρύτερης κρίσης της ευρωζώνης. Παρά το αδιέξοδο με την Ελλάδα και τη στρατιωτική σύγκρουση στο κατώφλι της Ευρώπης, στην Ουκρανία, σημαντικά Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν άνοδο-ρεκόρ.

Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη ακολουθεί με το κείμενο 18 οικονομολόγων που ισχυρίζονται ακριβώς το αντίθετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου