Θεσμικές πιέσεις - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

05/02/2015

Θεσμικές πιέσεις

Με εθνική χρεοκοπία απειλείται η Ελλάδα αν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις έναντι των εταίρων της, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό (5/2/2015) φύλλο της Γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» με τίτλο «ο Τσίπρας δεν έχει επιλογή». «Αν η Ελλάδα αλλάξει τις συμφωνίες μονομερώς, η άλλη πλευρά δεν θα είναι πλέον υποχρεωμένη να τις τηρήσει», δηλώνει ο Schulz και προσθέτει ότι έτσι «δεν θα πηγαίνει χρήμα στην Ελλάδα και το κράτος δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί». Αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να αποφευχθεί μόνο εάν η Αθήνα τηρεί τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη, «η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή: πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι των Ευρωπαίων εταίρων. Μόνο υπ’ αυτή την προϋπόθεση θα μπορούμε να μιλήσουμε για το εάν εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε παραχωρήσεις προς την Αθήνα». Μόλις ο πρωθυπουργός υποχωρήσει, θα μπορούσαν οι Ευρωπαίοι εταίροι να κάνουν κάποια πράγματα για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, η Ε.Ε. θα μπορούσε να φροντίσει ώστε οι πλούσιοι Έλληνες που καταθέτουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό να φορολογηθούν στη χώρα τους. «Αν ο Έλληνας πρωθυπουργός το ζητήσει, θα βρεθούν τα μέσα και ο δρόμος» για να επιτευχθεί, διαβεβαιώνει ο Schulz και διευκρινίζει ότι αυτό θα μπορούσε να αφορά και τις χώρες εκτός Ε.Ε. με τις οποίες όμως η Ένωση έχει συνάψει σχετικές συμφωνίες.

Επίσης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) ζήτησε σήμερα από την Ελληνική κυβέρνηση να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ελλάδας», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο πηγή από την ECB, μετά την επίσκεψη στην Φρανκφούρτη του Έλληνα υπουργού των Οικονομικών και τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ECB Mario Draghi. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο πρόεδρος διευκρίνισε την εντολή της ECB και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το eurogroup με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» εξήγησε στο Γαλλικό πρακτορείο πηγή από την ECB.

Ο Mario Draghi υπενθύμισε επιπλέον στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ECB στις Ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας. Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της ευρωζώνης. Εάν η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές αυτό συμβαίνει διότι οι Ελληνικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Η ECB δέχεται να παράσχει ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά αυτή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ακολουθεί το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας υπό την τρόικα των πιστωτών δηλαδή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ECB), του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την Γερμανική αντεπίθεση συνοδεύουν οι πιέσεις των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. με σκοπό να φέρουν την Ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση φαίνεται απροετοίμαστη και πολύ περισσότερο ανέτοιμη να δώσει τη χαριστική βολή στην Ευρώπη που φωνάζει για να τρομάξει την Ελλάδα αλλά τρέμει το μέλλον. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται μια Ελληνική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τα πράγματα από την αντιπαράθεση στην λύση για την χώρα μας. Αυτή η κυβέρνηση, όμως, σίγουρα δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν ήταν και η προηγούμενη συγκυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου