Η Ρωσία δεν εξαγοράζεται! - Μανώλης Β. Βολουδάκης

Breaking

06/02/2015

Η Ρωσία δεν εξαγοράζεται!

Σάλο έχει προκαλέσει δημοσίευμα των New York Times, σύμφωνα με το οποίο η Σαουδική Αραβία υπόσχεται να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στα πετρελαϊκά λόμπι προκειμένου να ενισχυθεί η τιμή του πετρελαίου, εάν η Μόσχα αλλάξει στάση στο Συριακό και σταματήσει να στηρίζει τον πρόεδρο Bashar Hafez al-Assad.

Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Alexander Lukashevich: Δεν τίθεται κανένα θέμα διαπραγμάτευσης με τη Σαουδική Αραβία για την τιμή του πετρελαίου, με «αντάλλαγμα» την αλλαγή στάσης στο Συριακό. «Δεν διαπραγματευόμαστε, ούτε ποτέ υπήρξε τέτοιο θέμα σε αυτό το επίπεδο. Είναι άλλο πράγμα η τιμή του πετρελαίου και άλλο οι πολιτικές θέσεις» τόνισε ο Lukashevich.

Στο άρθρο τους οι New York Times υποστηρίζουν πως η Σαουδική Αραβία πιέζει τη Μόσχα να εγκαταλείψει την υποστήριξη στον πρόεδρο της Συρίας Bashar Hafez al-Assad της Συρίας, «χρησιμοποιώντας την υψηλή επιρροή της στις διεθνείς αγορές πετρελαίου». Όπως αναφέρει στην αρχή το δημοσίευμα, «δεν είναι σαφές πώς υψηλόβαθμοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι συνδέουν το θέμα της Συρίας με τις συνομιλίες για το πετρέλαιο». Στη συνέχεια, όμως, αναφέρεται σε κάποιους αξιωματούχους που πρεσβεύουν πως έχουν επιρροή στη Μόσχα λόγω της «δυνατότητας να μειώσουν τις προμήθειες πετρελαίου και, συνεπώς να ανεβάσουν την τιμή».

Στο μεταξύ ο Ρώσος πρέσβης στη Σαουδική Αραβία Oleg B. Ozerov απέρριψε σήμερα κατηγορηματικά δημοσιεύματα που αποδίδουν τη βουτιά στην τιμή του πετρελαίου σε συνωμοσία του Riyadh με τις ΗΠΑ. «Το Riyadh έχει επανειλημμένως διαψεύσει αυτούς τους ισχυρισμούς, μέσω του υπουργού Πετρελαίου» σχολίασε ο Ρώσος διπλωμάτης σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS για την πετρελαϊκή πολιτική της Σαουδικής Αραβίας. Ο Ozerov τόνισε πως υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες πίσω από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, όπως η αργή –περισσότερο του αναμενόμενου– οικονομική ανάπτυξη της Κίνας καθώς και η αυξανόμενη παραγωγή πετρελαίου, που την καθιστά πολύ υψηλότερη από τη ζήτηση. «Όλα τα υπόλοιπα είναι εικασίες που δεν στηρίζονται» κατέληξε ο Ρώσος πρέσβης.

Είναι προφανές πως σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η Δύση και το ανέντιμο παιχνίδι της, η Ρωσία αποτελεί τρανταχτή εξαίρεση. Με τους δικούς της κανόνες και κυρίως με προτεραιότητα στην συνύπαρξη και όχι στην ρήξη και στην διαφωνία, χτίζει σιγά-σιγά την αυτοκρατορία της παρά τις προσπάθειες που κάνει η Δύση για να την εμποδίσει. Η πολιτική αυτή του συμβιβασμού, χωρίς την υπαναχώρηση ή την νόθευση των αρχών και των αξιών, με εκφράζει σε απόλυτο βαθμό. Αυτός είναι ο λόγος που η Ρωσία παραμένει υπερδύναμη την στιγμή που ΗΠΑ και Ευρώπη παραπαίουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου